terug

Je financiële zaken op orde? Zo doe je dat!

Of je inkomen nu variabel of elke maand hetzelfde bedrag is, allemaal hebben we behoefte aan een stabiele financiële basis. Hoe zorg je hier nu voor zonder dat je elke dag in de weer bent met overzichten, bonnetjes en contacten met financiële instellingen?

Hypotheek, financiering, verzekeringen, pensioen, belastingen… voor de meeste mensen geen dagelijkse kost. Heb je het eindelijk voor elkaar - denk je - en dan komt er weer een wetswijziging of een aanpassing in je situatie, zucht! Laten we eerlijk zijn, je tijd én geld spenderen aan leuke aankopen of uitstapjes doen we liever. Daarom geef ik je in deze blog wat handige tips. Het is zeker geen limitatieve opsomming maar het helpt je mogelijk op weg een aantal financiële zaken helder te krijgen.

“Mijn werkgever zal alles wel goed voor me geregeld hebben...”

Over het algemeen zijn zaken in Nederland goed geregeld. Niet alles is echter bij elke werkgever hetzelfde. Een aantal zaken zijn vanuit de overheid geregeld of verplicht gesteld maar dit geldt niet voor alles. Het is goed om na te gaan of en hoe via je werkgever:

  • je pensioenopbouw is geregeld;
  • het ANW hiaat is verzekerd (in geval van overlijden een aanvulling op het inkomen van de achterblijvende partner);
  • sprake is van collectiviteitskorting op je verzekeringen. Denk daarbij onder andere aan de ziektekostenverzekering. Door gebruik te maken van de korting kun je aanzienlijk premie besparen;
  • het WIA tekort (deels) is afgedekt. Als je arbeidsongeschikt wordt bestaat het risico dat je uitkering een stuk lager is dan het inkomen dat je gewend was. Het verschil tussen je laatstverdiende loon en je uitkering heet het WIA tekort;
  • het mogelijk is om een werkgeversverklaring of perspectiefverklaring te ontvangen indien je geen vast contract hebt en je deze nodig hebt voor het afsluiten van een hypotheek.

Zijn de risico’s niet of beperkt afgedekt door je werkgever dan is het zeker zinvol om zelf naar de mogelijkheden te kijken om deze risico’s alsnog af te dekken.

“Ik heb geen overzicht en mijn pensioen dat zie ik later wel...”

Een gezonde financiële situatie begint met het inzichtelijk maken van de inkomsten en uitgaven. Is je inkomen variabel kijk dan in eerste instantie naar het gemiddelde inkomen dat je minimaal verwacht per maand te ontvangen. Zet dit tegenover je vaste lasten die elke maand terugkomen. Dit is eenmalig even werk maar dan weet je wat je overhoudt voor je andere uitgaven. Zoals hiervoor aangegeven is het goed om na te gaan of je werkgever een pensioenregeling heeft en zo ja wat deze inhoudt.

Veel informatie, wat kan ik bij wie vragen?

Zoals je ziet is lang niet altijd alles al via de wet of je werkgever geregeld. Het is goed om dit na te gaan en daarbij eventueel hulp van een financieel adviseur te vragen. Via je Uniform Pensioen Overzicht (UPO), te raadplegen via uwvpensioen.nl, heb je zicht op je toekomstige inkomen. Dit geldt voor het moment van pensioen maar ook bij overlijden en arbeidsongeschiktheid. Ook zijn er diverse instanties en websites beschikbaar om inzicht te verkrijgen in je financiële situatie, zoals Rijksoverheid.nlMijngeldzaken.nl, en Nibud.nl

Zet de stap naar financiële stabiliteit en bekijk onze werkbeloftes. Onze belofte aan jou: om jou vitaal en financieel gezond te houden. Ontdek hoe wij jou kunnen helpen je financiële zaken op orde te krijgen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks de beste berichten over werk in je mailbox!