Je bent nooit te jong of oud om te leren
Personal branding
Leestijd: 3 minuten

Je bent nooit te jong of oud om te leren

Ik heb meerdere motto’s in mijn leven, maar de belangrijkste die ik dagelijks probeer na te leven is: een dag niets geleerd is een dag niet geleefd. Dit kan zowel zakelijk als privé of met bijvoorbeeld sport zijn. Ik ben namelijk van mening dat je nooit te oud of te jong bent om iets te leren of ergens echt vaardig in te worden. 

Ik zie deze mentaliteit vaak terug bij professionals die niet alleen werken voor het geld, maar vooral omdat ze het leuk vinden om met nieuwe dingen bezig te zijn en hunkeren naar voldoening. Want zodra ze een nieuwe vaardigheid hebben geleerd en er echt goed in zijn geworden, dan willen ze wederom uitgedaagd worden om iets nieuws te leren. Natuurlijk is dit iets wat niet iedereen in zich heeft. Maar ik ben ervan overtuigd dat iedereen het leuk vindt om ergens goed in te zijn en dat ook te laten zien. Graag deel ik mijn beste tips om uit iedere dag een nieuwe les te halen: 

Tip 1: Blijf up-to-date

Blijf up-to-date met alles wat te maken heeft met jouw interesses en op het gebied van werk, alles wat gaat over jouw werkveld. Dit betekent natuurlijk niet dat je heel de dag op internet moet zoeken naar nieuwe kennis, maar wel dat je eens in de week een uurtje van je tijd neemt om nieuwe kennis op te doen. Gaat het dan alleen maar om nieuwe dingen leren? Nee helemaal niet zelfs. Je kan natuurlijk ook jouw bestaande kennis verbeteren of de nieuwe trends en ontwikkelingen eens bekijken.

Lees ook: Hoe blijf ik up-to-date in mijn vakgebied?

Tip 2: Ken en blijf jezelf

Onderaan de streep is het namelijk zo dat jij in de lead bent als het gaat om jouw leven (en carrière). Jij bent degene met ambities, groot of klein, en jij bent degene die weet wat je wel en niet interessant vindt. Natuurlijk kun je geholpen worden met het ontdekken van jouw ambities en interesses. Ik denk graag met je mee.

Tip 3: Investeer in jezelf

De meeste mensen vinden het belangrijk om gewaardeerd te worden om hun kennis en kunde. Investeer hierin. Doe dit als je werkzaam bent maar ook als je, om welke reden dan ook, even geen baan hebt. En nee, dit hoeft niet altijd een grote opleiding te zijn waarvoor je terug in de schoolbanken moet. Je kunt dit ook doen met een korte cursus via internet (er zijn veel gratis tools) of een workshop. Of vraag eens aan vrienden of kennissen waar zij hun kennis opdoen. 

Tip 4: Blijf niet stilzitten

Last but not least: blijf niet stil zitten. Zelfs als je al 30 jaar of meer gewerkt hebt en niet weet wat jouw vervolgstap is. Een potentiële nieuwe werkgever kijkt namelijk verder dan alleen jouw papiertjes.

Hetgeen ik weleens hoor is dat mensen denken dat het vooral jongeren zijn die zich willen blijven ontwikkelen, omdat ze niet goed weten wat ze willen. Maar ik denk dat elke fase van je leven – starter, jonge ouder, jonge grootouder, welke fase dan ook – jouw interesses en ambities verlegt. Maar maakt dat jou minder interessant voor de arbeidsmarkt? Ik vind van niet. Ik vind namelijk dat elke professional, in welke levensfase dan ook, een toegevoegde waarde kan hebben in een team. Want je bent nooit te jong of oud om te leren!

Wil jij eens sparren over jouw ambities? Neem dan eens contact op met mij of een van mijn collega’s. Wij denken graag met je mee!

Heb je geen idee waarin je jezelf wil ontwikkelen maar ben je ook van mening dat je nooit te jong of oud bent om te leren? Doe dan aan breintraining! Of lees Hoe kan ik groeien als mens?

Marc van Steen
Redacteur Samen Slim. Werkzaam als adviseur recruitment bij Driessen.
Meer over Marc

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.