Jarig in coronatijd, hang zelf de slingers op
Werk & privé
Leestijd: 5 minuten

Jarig in coronatijd, hang zelf de slingers op

Als je me een jaar geleden had verteld hoe ik dit jaar mijn verjaardag zou vieren dan had ik je zeer waarschijnlijk voor gek verklaard. Maar hier zit ik dan. Al googelend naar taartenbezorgers want ik ben jarig in coronatijd. Net als velen. Ook in coronatijd wil ik het leuk hebben en trakteren maar ik wil het ook voor iedereen veilig houden. Dat versierde bureau op kantoor moet ik dit jaar missen en mijn gezicht op de tv-schermen op kantoor wordt dit jaar maar door een handjevol collega’s gezien (dat laatste is dan weer niet zo erg 😉). Een maffe tijd en daarom extra belangrijk om het een beetje leuk te maken. Maar hoe dan?

We mogen thuis mensen ontvangen maar niet teveel en het liefste op gepaste afstand. Nu laat dat halletje van mij het al niet toe om afstand te houden dus dan maar een pijl op de voordeur: ➡️ kom achterom! Ballonnen in de tuin, die ik (lichtelijk triest) voor mezelf opgeblazen heb, taart en ander lekkers in huis voor het bezoek dat ik laat komen en werken met shifts. Die komt ’s middags en die ’s avonds, en dan komt weer iemand anders gewoon volgende week ofzo. Wat een gedoe.. Maar ik voel me wel lekker lang jarig. 

Lees ook Er is er een jarig hoera, hoera

Toch leuk jarig zijn in coronatijd

Nu is bezoek natuurlijk al gezellig, ook verspreid over de week, en ik ben blij dat het überhaupt mag. Maar toch heeft jarig zijn in coronatijd een ander tintje dan anders. Er zijn een paar dingen die ik vandaag bewust doe en die ik graag met je deel voor verjaardagen in coronatijd. 

  • Trek iets leuks aan. Die gave schoenen of dat leuke jurkje, nieuwe shirt of net waar jij blij van wordt;
  • Eet taart. Ook als je geen bezoek kunt ontvangen. Taart kun je ook thuis laten bezorgen dus geen excuus;
  • Hang zelf de slingers en ballonnen op. Ja ik geef het toe, het opblazen van ballonnen voor jezelf voelt een beetje triest maar als je het mijn nichtjes van 6 en 8 jaar vraagt ben je pas jarig als je taart en slingers/ ballonnen hebt. En geef ze eens ongelijk. Zeker in deze tijd is wat vrolijke versiering erg welkom;
  • Kun je geen bezoek ontvangen of niet iedereen die je had willen uitnodigen? Plan dan een video-call in met familie en vrienden. Koop ook (online) een cadeautje voor jezelf. Een verjaardag zonder bezoek is vaak ook een verjaardag zonder cadeautjes en dat is eigenlijk geen verjaardag, laten we eerlijk zijn;
  • Herkenbaar? Op mijn verjaardag mocht ik als kind altijd kiezen wat ik wilde eten. Dat kan natuurlijk nog steeds maar staan koken op je verjaardag.. daar zit alleen de echte hobby-kok op te wachten. Laat eens eten bezorgen. Lekker en makkelijk plus je sponsort de lokale restaurants een beetje;
  • Doe iets wat jij leuk vindt. Het is jouw feestje dus maak daar gebruik van. Ga een stukje wandelen, binge die serie, lees dat boek, drink dat speciaalbiertje, zet muziek aan waarvan jij blij wordt, doe een dansje of ga een potje ganzenborden. Wat jij wil;
  • Geen bezoek maar wel trakteren? Breng de traktatie zelf rond. Stuur mensen even een berichtje dat je iets lekkers komt brengen zodat je zeker weet dat ze thuis zijn. Wil je het contactloos afgeven? Zorg dan dat je het aan de deurklink kunt hangen, bel aan en doe een stap achteruit. Simpel toch? En wonen mensen wat te ver uit de buurt om langs te gaan, laat dan iets lekkers bezorgen. Denk aan sites als Greetz.nl, Multivlaai.nl of google er zelf op los.

Trakteren op je werk

Voor wie nu thuiswerkt is trakteren op het werk lastig. Al je collega’s afgaan om iets lekkers te brengen is in veel gevallen wel een beetje te ambitieus. Ik begin er zeker niet aan met m’n combibaan en dus 2 teams om te trakteren. Iets laten bezorgen loopt met de bezorgkosten nogal in de papieren maar wat je wel kan doen is met je collega’s afspreken om, wanneer je weer met z’n allen op het werk bent, samen een taartje te eten op alle “coronatijd verjaardagen”. 

Wat kun je voor iemand anders doen die jarig is in coronatijd?

Nu kun je bovenstaande allemaal doen voor jezelf. Voor jouw verjaardag. Maar wat als je collega jarig is? Je hoeft het niet groots aan te pakken om iemand in het zonnetje te zetten. Stuur bijvoorbeeld een kaartje. Lekker ouderwets maar het tovert zeker een glimlach op het gezicht van de jarige. Zeker als de hele afdeling een kaartje stuurt. Zie je de jarige voor je met die stapel kaarten? 

Woont je collega in de buurt? Teken dan een stoepkrijt-boodschap op de stoep of organiseer een drive-by. Woont je collega verder weg? Organiseer dan een video-call met de directe collega’s en zing “lang zal ie leven”. En wil je een origineel cadeautje geven denk dan eens aan het vullen van een (oude) doos. Een zak lolly’s “voor als deze leeftijd sucks”, Bifi junior “omdat je zo oud bent als je je voelt”, een flesje Fanta “want je bent fantastisch”, Tuc-koekjes “voor een tucje”. Voeg nog wat feesttoeters en andere kleinigheidjes toe en schrijf op de doos dingen als “oude doos” en teken er wat ballonnen op. Klaar is je surprisepakket. 

Ik zeg in elk geval “Happy birthday to oude taart me” en ga aan de taart met m’n favoriete pumps (sneakers 🤫)  aan. 

Zoek jij een reden om de slingers op te hangen? Een nieuwe baan is daar een perfecte reden voor. Kijk eens naar onze vacatures, wellicht zit daar jouw droombaan bij.

Miranda de Ruijter
Auteur en eindredacteur Samen Slim. Daarnaast werkzaam voor werk&geluk. In het verleden als onderwijsassistent gewerkt en later bij HR-services van Driessen aan de slag gegaan. Een redelijke portie werkervaring dus.
Meer over Miranda

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.