Is algemene kennis anno 2018 nog nodig?
Werk & privé
Leestijd: 3 minuten

Is algemene kennis anno 2018 nog nodig?

Tegenwoordig kun je alles terugvinden op het wereldwijde web. Is het hebben van (parate) algemene kennis dan nog wel zo belangrijk als voorheen? Deze vraag stel ik mijzelf iedere keer opnieuw wanneer ik me realiseer dat competentiegericht werven steeds meer voet aan de grond krijgt. Kennis kun je vergaren, zolang je het maar weet te vinden. Competenties kun je ontwikkelen, de vraag is: kan dit zonder kennis van zaken?

Stel je beschikt over weinig algemene kennis, dan ga je tegenwoordig op zoek naar antwoorden via een online zoekmachine. Gemiddeld krijg je dan al snel meer dan honderdduizenden resultaten. Waar begin je dan met het vinden van je antwoord?

Vroeger hadden we een encyclopedie waar we antwoorden in terug konden vinden. Daarvan wist je zeker dat ze klopten, omdat deze door kundige mensen werden samengesteld. Nu heeft iedereen toegang tot internet en iedereen kan van alles online publiceren. Het verspreiden van nep nieuws bijvoorbeeld, is tegenwoordig aan de orde van de dag.

Verschil tussen generaties?

Maar is het dan van wezenlijk belang om te weten wanneer de slag bij Waterloo plaatsvond? Opnieuw stel ik mezelf toch maar de vraag: ben ik ouderwets als ik vind dat brede algemene kennis belangrijk is? Daarbij opgeteld dat mijn betere helft en ik op onze vrije zondag steeds vaker de fiets nemen zonder directe bestemming. En nee, we dragen (nog) niet dezelfde outfit. 😉 Ik durf me zelfs jong van geest te noemen, maar als het om dit onderwerp gaat twijfel ik wederom.

Lees ook: Generatie X, Y, of toch een Xennial?

Hoe dan ook, je kan nou eenmaal niet overal verstand van hebben. De één is uitermate geïnteresseerd in politiek en de ander is gek op housemuziek of Franse kazen. En het is toch ook gewoon leuk om te weten dat je een stuk papier maximaal zeven keer kan vouwen, ongeacht hoe groot het is. Dat in China meer Engels sprekende mensen wonen dan in de V.S. en dat een olifant het enige beest is dat niet kan springen.

Wolf in schaapskleren

Gelukkig is het fenomeen pubquiz destijds overgewaaid vanuit diverse Angelsaksische landen en bleek het snel een hit onder de verschillende generaties. Wie wil er nou niet de slimste mens zijn (en zijn of haar algemene kennis in de strijd gooien) onder het genot van een goed glas?

Zelf ben ik reuze fan van het gezelschapsspel “Trivial Pursuit”. Helaas bevordert dit spel niet altijd de onderlinge verhoudingen, aangezien mijn wolvenpak dan vrij snel zichtbaar wordt onder mijn schapenvel wanneer ik niet de loftrompet mag opsteken. En ook bij “30 seconds“ kan het vuur flink oplaaien. Voor beide spellen is het hebben van brede algemene kennis zeker van toegevoegde waarde.

Je hoeft niet alles te weten

Laatst vroeg de opa van een goede vriendin aan me wat er met Pasen eigenlijk gevierd werd. Dit vroeg hij overigens puur om mij te testen, niet omdat hij het zelf niet meer wist. Anyway….ik moest het uit mijn tenen halen.

Natuurlijk kun en hoef je niet alles te weten. Daar is internet gelukkig de perfecte uitkomst voor. Toch ben ik van mening dat het zeer waardevol is om te beschikken over een brede algemene kennis. Niet alleen voor het winnen van een pubquiz of “30 seconds”, maar ook om je inzicht te geven en te helpen bij het maken van keuzes.

Miriam van den Broek
Redacteur Samen Slim. Werkzaam als adviseur opleiding en ontwikkeling bij Driessen.
Meer over Miriam

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.