I love to write day, dus duik in dat toetsenbord!
Werk & privé
Leestijd: 4 minuten

I love to write day, dus duik in dat toetsenbord!

Op 15 november is het I love to write day. Een dag naar mijn hart. Hoe beter kun je deze dag “vieren” dan door er een blog aan te wijden? Schrijverskwaaltjes of tics, wat maakt schrijven zo leuk en een paar schrijftips waarmee je vandaag meteen aan de slag kan, ik tik het met liefde en plezier voor je!

Bij Driessen hebben we twee contentplatforms: Samen Slim en Publiek Perspectief. Hier werken onze eigen collega’s aan mee, ieder vanuit zijn/ haar eigen perspectief en expertise. Met onze stukken op zowel Samen Slim als Publiek Perspectief willen wij je graag informeren en tips meegeven op alle vlakken rondom het thema Werk. Kijk dus zeker eens naar onze andere blogs en artikelen!

Schrijven is leuk!

Voor mij is dit een understatement. Geef me een laptop en ik ga net zo lief een stuk tikken als dat ik Netflix aanzet. Maar waarom dan? Schrijven geeft me ruimte in mijn hoofd. Alle ideeën die daar oppoppen willen zwart op wit komen te staan en geven me soms onrust totdat het ergens staat, op een post-it, in een word-document of in een appje. Als het maar ergens staat.

Door het schrijven van een blog gaat mijn focus heerlijk naar 1 onderwerp in plaats van naar 36 dingen tegelijk. Focus, hoe warrig ik soms ook ben. Schrijven brengt me even in mijn eigen wereldje, weg uit de dagelijkse sleur. Hoe rumoerig het om me heen ook is, wanneer ik zit te tikken trekt niemand me uit mijn focus. Schrijven is mijn manier om creatief te zijn, tot rust te komen en me ook nog eens nuttig te voelen.

Heb je even geen focus? Lees dan ook Last van een vrijdag brein

Schrijvers zijn raar

Ja, dat kan kloppen. We hebben onze tics. Zo kunnen we enorm irritant zijn als we taalfouten verbeteren (spreek- en/of schrijftaal). Onze appjes zijn soms nogal langdradig omdat we denken dat we alles moeten zeggen wat in ons hoofd zit. Maar we bedoelen het goed.

Die focus tijdens het tikken is voor onszelf heerlijk maar jij moet waarschijnlijk 4 keer vragen of we nog een kop koffie willen voordat we reageren. Sorry daarvoor. We negeren je niet expres. (meestal niet 😉) Een afwezige blik betekent vaak dat we in ons hoofd met een stuk bezig zijn. Zolang dat niet zwart op wit staat kunnen we wat verstrooid overkomen. 

Schrijvers hebben ook zo hun kwaaltjes. Een stijve nek bijvoorbeeld. Dat komt vooral veel voor als we onze laptop gebruiken om een stuk te tikken. Verstandiger is het om aan een pc te werken, dan staat je nek in een wat gezondere houding. Klachten zoals koude, tintelende vingers zijn ons ook niet vreemd. Om dit te voorkomen is het goed als je ons die kop koffie voorzet. Even weg van de toetsen en de handen opwarmen. 

Heb jij ook klachten aan je armen, nek of schouders (KANS)? Lees dan ook eens Tips van een ergocoach

Tips tips tips

Lijkt het jou ook leuk om te schrijven maar weet je niet of je het kunt en waarover je kunt schrijven? Lees dan nog even verder.

  • De eerste tip is: gewoon doen. Ga zitten en begin te tikken. Lijkt het nergens op? Jammer maar dan weet je dat ook weer. Door het niet te proberen zul je er ook nooit achter komen of je het kan.
  • Geen onderwerp paraat? Schrijf dan over iets dat afgelopen week gebeurd is. Iets stoms, grappigs of iets waar je trots op bent. Ik schrijf zelfs over schrijven, een onderwerp is er dus altijd. Google ook eens op “inhakers”. Zo kwam ik er namelijk ook achter dat het I love to write day is.
  • Herschrijf een bestaand stuk. Wanneer je jouw stuk online zet is het wel slim om de bron te vermelden maar er is niets mis met een herschreven stuk. Gebruik jouw woorden om hetzelfde verhaal te vertellen, schrap wat je minder interessant vindt aan het stuk en combineer het met informatie uit een ander stuk. Lang leve Google!
  • Wil je serieuzer aan de slag, bedenk dan eerst wie jouw doelgroep is. Wat vinden zij interessant, waar kun je ze mee helpen, welke bewoording is passend?
  • Wat is het doel van je stuk? Wil je informeren, overtuigen of tot actie aanzetten? Bepaal dit voordat je gaat tikken.
  • Je doelgroep, thema en doel duidelijk? Dan is het nog handig om je tekst lekker leesbaar te houden. Gebruik zinnen van maximaal 15 woorden, maak alinea’s met tussenkopjes en gebruik zo min mogelijk hulpwerkwoorden.

Onthoud: schrijven is leuk! Heb je even geen inspiratie? Dan heb je gewoon een schrijversblok. Dat hebben alle schrijvers weleens. Ga achter je computer uit en ga wat doen. Hoogstwaarschijnlijk komt de inspiratie onder de douche.

Toegang nodig tot het creatieve deel van je brein? Lees dan Niemand krijgt goede ideeën op het werk

Miranda de Ruijter
Auteur en eindredacteur Samen Slim. Daarnaast werkzaam voor werk&geluk. In het verleden als onderwijsassistent gewerkt en later bij HR-services van Driessen aan de slag gegaan. Een redelijke portie werkervaring dus.
Meer over Miranda

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.