Hoera voor de Emoji! De snoetjes in de spotlight
Werk & privé
Leestijd: 4 minuten

Hoera voor de Emoji! De snoetjes in de spotlight

Hoera voor de Emoji! Het is 17 juli namelijk World Emoji Day. Een dag, wereldwijd, gewijd aan de alom bekende gele koppies en bult aan symbolen. Ze zijn hartstikke handig om in een tekst aan te geven hoe je gevoel daarbij is, tekst op zichzelf kan namelijk wel eens anders opgevat worden dan je had bedoeld. Tijd om die koppies, symbolen en bult aan figuurtjes in de spotlight te zetten! Hier lees je alles over Emoji. 👀

Emoji, Smiley, Emoticon? 😵

De poppetjes en symbolen blijven zich uitbreiden. Het is al lang niet meer dat ene gele, lachende rondje. Je weet wel, deze: 🙂 Dat gele snoetje noemen we ook wel Smiley maar wist je dat een Emoji niet altijd een Smiley is? Een Smiley is een weergave van een gezichtsuitdrukking. Een Emoji kan ook een vuist of een duim omhoog zijn. Een Emoticon is dan weer hetzelfde als een Smiley. Het is maar dat je het weet. 😉 En is het meervoud nu Emoji of Emoji’s? Goed nieuws: het mag beide! 

De dag van de Emoji 🥳

Zat jij rond het jaar 2000 op Hyves en MSN? (of hebben we hier een generatiekloof?👵) Dan vond je de Emoji toen waarschijnlijk al helemaal hip. Maar waarom is 17 juli nou World Emoji Day? Dat heeft eigenlijk niets met de Emoji zelf te maken. Op 17 juli 2002 kondigde Apple zijn agenda-app aan. Die datum is overgenomen in de agenda-Emoji en daardoor ook voor Emoji Day. Meer een Apple agenda-app dag eigenlijk. 

Hoe het begon 📅

In 2008, het begin van de Emoji, was het niet zo makkelijk om een Emoji te gebruiken. Ze zaten wat verstopt in een toetsenbord dat je apart moest toevoegen. Je kon kiezen uit welgeteld 471 karakters (inmiddels zijn dat er meer dan 3.300). Het was wel afwachten of je vrienden met een Nokia of BlackBerry je berichtje met of zonder Emoji zouden ontvangen.

In 2012 werden zo’n 376 nieuwe exemplaren Emoji toegevoegd maar daarna lag het een beetje stil qua ontwikkeling. Sinds 2015 kunnen we sommige Emoji ook selecteren in verschillende huidskleuren en inmiddels zijn er Emoji voor eenoudergezinnen en opa en oma. In 2019 kwam er nog wat meer diversiteit en zelfs een roze flamingo. Jawel! dat sinds 2019 helemaal hippe beestje. De complete lijst nieuwe Emoji van 2019 vind je op Onemorething.nl. In 2021 komen er maar 7 echt nieuwe Emoji bij. Al worden er wel 210 nieuwe varianten van al bestaande Emoji gelanceerd. Ik heb nu al keuzestress.. 😨

Versterker 💪

Emoji zijn echt een uitkomst voor tekstberichten. Je non-verbale communicatie valt immers weg. Een Emoji kan dan veel verschil maken en je bericht versterken of verduidelijken. Kijk eens naar onderstaand voorbeeld. Welke komt sympathieker over?

“Kan niet opnemen, erg druk, bel je later terug”
Of
“kan niet opnemen, erg druk, bel je later terug 😊”

Een Emoji in je tekst kan misverstanden helpen voorkomen, plus ze zijn natuurlijk handig om snel een reactie te sturen. Een duim omhoog bijvoorbeeld 👍, mijn WhatsApp gesprekken met m’n ouders staan er vol mee. 😉

To Emoji of not to Emoji 🤷

Emoji versterken onze tekstberichten maar zakelijk gezien is het een beetje oppassen. Kijk goed naar de boodschap van je tekstbericht en naar je doel. Check voor de zekerheid ook even Emojipedia om te kijken of je de Emoji die je wil gebruiken wel goed interpreteert.

Voor webcaremedewerkers is zelfs onderzoek gedaan naar hoe de medewerker beoordeeld wordt door de klant wanneer er Emoji gebruikt worden. Wat blijkt? Emoji zorgen ervoor dat we webcaremedewerkers warmer vinden maar wel minder deskundig. De aanleiding van het gesprek speelt hierin wel een rol. Betreft het een vraag of een klacht? Daarin zit nogal wat verschil.

Tip van flip, wat moet je vooral niet doen:

  • 😒met een Emoji reageren op een klacht;
  • 😒woorden vervangen door een Emoji

Deze dingen maken dat je niet professioneel overkomt, hoe goedbedoeld je Emoji ook is.👎

Nog even, om lachend af te sluiten: goedbedoelde Emoji maar niet echt goed gebruikt, die vind je hier. Veel plezier! 😄 

bron: Marketingfacts

Miranda de Ruijter
Auteur en eindredacteur Samen Slim. Daarnaast werkzaam voor werk&geluk. In het verleden als onderwijsassistent gewerkt en later bij HR-services van Driessen aan de slag gegaan. Een redelijke portie werkervaring dus.
Meer over Miranda

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.