Hoe vind je vrijwilligerswerk dat bij je past?
Carrière
Leestijd: 3 minuten

Hoe vind je vrijwilligerswerk dat bij je past?

Door het uitvoeren van vrijwilligerswerk doe je niet alleen iets goeds voor mens en maatschappij, maar ook voor jezelf! Vrijwilligerswerk geeft je vaak een goed gevoel. Je hebt namelijk iets kunnen betekenen voor een ander. Voor vrijwilligerswerk offer je wel tijd en energie op, maar het levert je ook veel op. Het is dan ook belangrijk dat je vrijwilligerswerk doet wat je leuk vindt en wat bij je past.

Er is een grote vraag naar vrijwilligers. Hierdoor kan het zijn dat je door de bomen het bos niet meer ziet en je niet weet welk vrijwilligerswerk je moet kiezen. Toch hoeft het maken van de juist keuze niet moeilijk te zijn. De volgende vragen kunnen je helpen de juiste keuze te maken.

Uitdaging of routine?

Je kunt ervoor kiezen om vrijwilligerswerk te doen wat in het verlengde ligt van je dagelijkse werk. Het vrijwilligerswerk sluit dan goed aan op je dagelijkse bezigheden en je bezit de benodigde kennis en expertise om het werk goed uit te kunnen voeren. Maar het kan ook verfrissend zijn om nou juist vrijwilligerswerk te doen waar je geheel onbekend mee bent. Zo leer je nieuwe dingen en doe je werkzaamheden die je anders misschien niet zo snel zou doen.

Om de hoek of door het land?

Vraag jezelf eens af in welk gebied je vrijwilligerswerk wil doen. Wil je liever kleinschalig en lokaal aan de slag? Kijk dan eens bij de lokale sport- of muziekvereniging, het dierenasiel of de basisschool om de hoek. Toch meer behoefte aan een grotere aanpak op landelijk niveau? Kijk dan eens naar de mogelijkheden bij bureaus die landelijk vrijwilligerswerk coördineren, zoals het Rode Kruis. Zo zie je ook nog eens iets van Nederland.

Incidenteel of structureel?

Vrijwilligerswerk kun je structureel doen, bijvoorbeeld door iedere week met de honden uit het asiel te gaan wandelen, maar ook incidenteel bij bijvoorbeeld een grote ramp of met het opvangen van veel vluchtelingen tegelijk.

Welke keuze je ook maakt, denk vooraf goed na hoe regelmatig je beschikbaar wil én kunt zijn. Zorg ervoor dat het je altijd energie op blijft leveren en het je niet te veel energie gaat kosten. Vrijwilligerswerk blijft ten slotte op vrijwillige basis en organisaties moeten wel op je aanwezigheid kunnen bouwen. Het is niet de bedoeling dat je een keer komt aanwaaien wanneer het jou uitkomt. Ook voor vrijwilligersorganisaties is het van belang dat ze kunnen rekenen op hun vrijwilligers.

Een verrijking van je cv

Wat voor vrijwilligerswerk je ook verricht: het is altijd een verrijking van je cv. Je laat zien net dat extra stapje te zetten voor andere mensen ook al krijg je daar geen vergoeding voor. Het geeft je ook de ruimte om je te verrijken in vakgebieden en interesses waar je je anders misschien nooit in had ontwikkeld. Kortom: vrijwilligerswerk is niet alleen goed voor de maatschappij, maar ook voor jezelf!

Bron: www.toekomt.nl

Darren Munnich
Redacteur Samen Slim. Werkzaam op de afdeling Marketing & Communicatie.
Meer over Darren

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *