Thuiswerken zonder kids en partner achter het behang te plakken
Werk & privé
Leestijd: 6 minuten

Thuiswerken zonder kids en partner achter het behang te plakken

In 5 minuten een keer of 10 je kids “papa” of “mama” horen roepen en net wanneer je denkt “Yes het is stil” begint het weer. Of je partner die tijdens jouw telefonische vergadering heel behulpzaam de vaatwasser inruimt. Je hebt nul komma nul me-time en de hele periode zie je maar 1 volwassene en die kan je inmiddels wel schieten. Deze periode van massaal thuiswerken wil je niet in een echtscheiding eindigen dus ik verzamelde tips voor thuiswerken zonder ruzie!

Nu heb ik makkelijk praten. Ik kan nog 5 dagen per week naar m’n werk, op de fiets, en heb zo werk en privé nog gescheiden. Ik begin wel een eenzame soort te worden want ook hier zie ik met de week minder collega’s zitten. Het besef dat de rest thuis zit, met partner en kids, man wat heb ik daar nu respect voor..

Thuiswerken zonder ruzie

Een serieuze vraag: Hoe hou je het uit? Frustratie hoort erbij, ook als je niet thuis zou werken en de situatie als normaal gesproken zou zijn. Psycholoog Thijs Launspach noemt het ook wel vreedzaam samenwonen voor gevorderden. En die term alleen al vind ik prachtig.  

Thuiswerken zonder ruzie lijkt onmogelijk. Je zit 24/7 met elkaar opgescheept en dat ben je niet gewend. Kinderen zijn kinderen en die zullen dus met (veel) momenten even vergeten dat papa of mama aan het werk is en niet gestoord kan worden voor een legoblokje dat kwijt is. En trouwens dat legoblokje.. dat ligt hier.. au. Je irritatielevel is sky high en zorgt voor miscommunicatie en nog meer ergernissen. Het wordt er niet bepaald beter op. De muren komen op je af. Je verlangt terug naar die hectische kantoortuin en bent even vergeten dat die ene collega zo hard praat. Het gras is groener-syndroom..

Waarschijnlijk heb je al lang je werkplek goed ingericht en ben je er al achter of je beter met je partner aan de keukentafel zit of dat je jouw partner naar zolder moet sturen. Dat je het beste een vast ritme aan kunt houden heb je vast ook al gelezen. Tijd dus voor een dosis nieuwe tips

Tip 1. Herinner jezelf eraan dat je een mens bent (en je partner ook)

Irritatie mag. Het is normaal. Had je hier geen last van dan was je niet bepaald menselijk. Kleine dingen irriteren je nu omdat ze zich opstapelen. Je partner eet een appel, bah dat geluid. De vaatwasser is niet aangezet, oh wacht ik had een telefonische vergadering dus lief dat hier rekening mee gehouden is. Maar toch irriteert het me. Deze irritaties zeggen niet per definitie iets over de band met je partner.

Tip 2. Me-time

Ja, samen lunchen is een van de pluspunten van deze thuiswerksituatie maar die lunch is niet meer zo gezellig als je geen tijd voor jezelf hebt. Je hebt het nodig om even af te schakelen, zowel van je werk als van je gezin. En nee, ook dit betekent niet dat er iets mis is met jullie band.

Ga even een stukje lopen, alleen. Of ga op zolder zitten met een boek of doe daar in je eentje wat breintraining. Sluit jezelf desnoods een paar minuten op in de wc maar schakel even af, van je werk en van elkaar. Het beste werkt dit natuurlijk als je partner dit ook af en toe voor zichzelf doet en je dit met elkaar en de kids afstemt.

Tip 3. Het stoplicht

Ik herinner me een heel eenvoudig trucje dat ik in mijn tijd als juf vaak gebruikte: Het stoplicht. En ja dat is bedoeld voor de kids maar voor je man werkt dit ook. 😉 Het is echt enorm simpel. Knip of teken 3 rondjes. Een rode, een oranje en een groene. Ligt het groene rondje naast je of heb je dat aan de achterkant van je (laptop)scherm hangen dan mag iedereen je voor alles storen. En ja, las dit soort momentjes ook in. Een papa of mama met alleen oranje of rood is niet goed voor de sfeer. (Denk aan opmerkingen als “ik mag jou nooit iets vragen”)

Een oranje rondje betekent: je mag me storen maar alleen bij dingen die je zelf/ met de ander niet op kunt lossen. Rood betekent een dikke vette niet storen. Voor niets of niemand. De andere ouder in het huishouden moet dan wel even op groen staan anders wordt het een puinhoop.

Tip 4. Maak afspraken

Zonder afspraken loopt tip 3 in de soep. Zoals ik al schreef moet wel een van de ouders op groen om je huis heel te houden. Een goede afstemming van wie wanneer op rood of groen gaat is dus belangrijk. Neem ook de tijd om je kids het stoplicht uit te leggen. Waarschijnlijk krijg je een blik van herkenning maar alsnog niet verkeerd om dit met ze te bespreken.

Spreek ook samen-momentjes af. Bijvoorbeeld: we eten samen dus dan gaat de tv/ Playstation/ IPad uit en zijn we echt even met elkaar. Maak deze momenten gezellig. Dek de tafel en zet af en toe iets extra lekkers op tafel. En wil je partner in de avond werken? Top! Dan kun jij in de ochtend jouw ding doen en heb je vanavond quality time met de kids. In het weekend kun je altijd nog iets met je partner gaan doen. Je ziet elkaar genoeg nu lijkt me.

Maak je geen duidelijke afspraken dan is iedereen altijd overal verantwoordelijk voor en gebeurt er dus helemaal niets of juist heel veel verkeerds. Het zijn net collega’s.

Tip 5. Afreageren

Om thuiswerken te laten slagen, zonder ruzie, is het handig om een uitlaatklep te hebben. Nu heb ik de luxe dat ik een bokszak op zolder heb. Heb jij die ook? Mooi! Gebruik die dan vooral. Heb je deze luxe niet? Dan zijn er nog andere opties om je even af te reageren op iets anders dan je partner. Doe iets actiefs waarbij je hartslag echt even omhoog gaat. Sla tegen een kussen, ga touwtjespringen, of ga los op die stapel troep die toch weg moet. Gewoon een paar minuten. Dat lucht enorm op. Trust me.

Tip 6. Deel

En nee niet alleen die zak chips vanavond. Deel je ergernissen. Door ze uit te spreken weet de ander wat jou stoort en kan er rekening mee gehouden worden. Probeer dit te doen voordat de bom barst, dé top 1 manier voor thuiswerken zonder ruzie. Ga echter niet alleen je ergernissen opsommen. Spreek ook je waardering uit en geef eens een compliment. “Wat hebben jullie vanmorgen goed op de stoplichten gelet, hartstikke fijn want ik heb veel werk kunnen doen.”

Tip 7. Doe iets leuks!

Doe samen iets gezelligs. Met het hele gezin. Maar vooral ook wanneer de kids in bed liggen, dan is het tijd dat jij en je partner iets leuks doen. Samen die serie bingen bijvoorbeeld maar doe ook eens een bordspel, pak oude fotoalbums uit de kast of ga samen (gewoon thuis) sporten. Door gezellige momenten kun je meer van elkaar hebben en lukt dat thuiswerken zonder ruzie veel beter.

Tip 8. Kleed je aan

Ja het is verleidelijk om in je pyjama of huiskloffie aan het werk te gaan maar kleed je gewoon aan zoals je normaal ook doet. Doe het voor elkaar. Je ziet jouw partner vast ook liever met gekamd haar, gepoetste tanden en een schoon shirt.

Kortom: thuiswerken met de hele bende en dan zonder ruzie? Vergeet het maar. Irritaties ga je niet compleet voorkomen maar die echtscheiding wel.

Bron: AD.nl

 

 

Miranda de Ruijter
Auteur en eindredacteur Samen Slim. Daarnaast werkzaam voor werk&geluk. In het verleden als onderwijsassistent gewerkt en later bij HR-services van Driessen aan de slag gegaan. Een redelijke portie werkervaring dus.
Meer over Miranda

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.