Hoe kan ik groeien als mens?
Werk & privé
Leestijd: 3 minuten

Hoe kan ik groeien als mens?

Mogelijkheden om te groeien zijn er altijd. We hebben namelijk allemaal wel situaties in ons dagelijks leven waarin we ons niet prettig voelen. Dat gevoel is een signaal dat op dat betreffende gebied nog groeiruimte is.

Groeipijn

Groei geeft groeipijn en hier kom je niet onderuit. (Don’t shoot the messenger 😉) Met groeipijn bedoel ik het ongemakkelijke gevoel wat je krijgt als je uit je comfortzone stapt. Maar ook het opkomen van herinneringen die je stiekem nog dwars zitten. Een gevoel van drukte of chaos in je hoofd.

Verwarring omdat je zweeft tussen oude en nieuwe gewoontes. Je hebt nog niet helemaal afscheid genomen van je oude doen en laten, terwijl tegelijkertijd het nieuwe nog niet eigen voelt. Maar weet: This too shall pass.

Een voorbeeld: je bent gewend om altijd iedereen in je omgeving te helpen. Je merkt nu steeds meer dat dit ten koste gaat van je eigen “ding” (je werk, je privéleven, je plezier of wat dan ook). Natuurlijk hoeft je niet rigoureus te stoppen met het helpen van anderen. Het is juist een mooie kwaliteit van je. Maar het zou goed voor je zijn om hierin grenzen te gaan stellen en kritisch te kijken wanneer jouw hulp echt nodig is en waar dit past binnen jouw grenzen.

Als je dit gaat toepassen, dan gaat het zeker groeipijn geven en er komt weerstand vanuit jezelf. Je gaat je af en toe schuldig voelen of onrustig. Ook zul je nog regelmatig terugvallen in je oude patronen. Dit is hartstikke normaal, dus geen zorgen wanneer je dat merkt.

Een tip van Einstein: “We kunnen een probleem niet oplossen met de denkwijze die het heeft veroorzaakt.”

Wat kun je nog meer doen?

Bedenk eens iets wat je graag wil, maar niet goed durft. Bijvoorbeeld een eigen bedrijf opstarten, dat huis zelf verbouwen of gaan voor complete omscholing. Hoe voelt het voor je om die stap te zetten? Als het goed is dan ben je onzeker of zelfs bang. Je gaat hiermee namelijk uit je comfortzone. En precies dat is groei. Binnen je comfortzone zul je niet groeien.

Bedenk dat je angst om uit je comfortzone te stappen vrijwel nooit rationeel is. Het is puur een stemmetje wat je veilig wil houden, in die comfortzone. Angst is hartstikke handig als je ’s avonds voorbij een donker steegje loopt en dat stemmetje zegt dat je daar vooral niet in moet gaan. Maar wanneer angst je tegenhoudt om je droom waar te maken, is het een stuk minder handig.

Juist door uit je comfortzone te stappen zul je groeien. En je maakt ook nog eens je droom waar! Hoe tof is dat?! Zie je angst als zelf saboterend en je komt een stuk verder.

Wil je wel groeien maar een beetje kleinschaliger? Hieronder wat punten waar je aan kunt denken:

  • het vergroten van het zelfbewustzijn
  • het vergroten van zelfkennis
  • het verbeteren of leren van communicatieve en sociale vaardigheden
  • het versterken van zelfvertrouwen
  • het ontwikkelen van eigen talenten
  • het verbeteren van de fysieke gezondheid
  • het verbeteren van de financiële gezondheid
  • het realiseren van je dromen 

Succes!

Miranda de Ruijter
Miranda de Ruijter
Auteur en eindredacteur Samen Slim. Daarnaast werkzaam als intercedent HR-services bij Driessen.
Meer over Miranda

Delen op Facebook Tweet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *