Het leven is net een frikandel, je moet ‘m zelf speciaal maken!
Leestijd: 4 minuten

Het leven is net een frikandel, je moet ‘m zelf speciaal maken!

Oké, dus je houdt van lekker eten, je hebt een zittend beroep en je vindt het ook wel erg fijn om ’s avonds op de bank te liggen… Zitten is het nieuwe roken toch? Wat doe jij eraan om gezond te blijven naast je drukke baan?

Onze levens zijn vaak druk, druk, druk. Je werkt hard, hebt een druk sociaal leven en je wil ook af en toe gewoon lekker niets doen. De tijd nemen voor een gezonde maaltijd en regelmatig sporten of bewegen schiet er daarom nogal eens bij in.

Als we verschillende studies moeten geloven wordt het steeds belangrijker om naast het werk gezond te eten en genoeg te bewegen. Wanneer ik kijk naar mezelf lijkt mijn bourgondische levensstijl haaks te staan op alles wat goed voor je is. Daarom besloot ik om het compleet anders te gaan doen. Iedere slechte gewoonte kreeg een supergezonde draai. Graag deel ik mijn bevindingen aan de hand van een tijdlijn van die specifieke werkdag:

6.30 uur De wekker gaat. Snoozen of meteen uit bed? Snoozen natuurlijk! Zo lang mogelijk blijven liggen, want iedere minuut extra rust is gezond.
   
6.45 uur Na een kwartiertje snoozen is het tijd om eruit te komen, snel de douche in. Een koude douche is goed voor de doorbloeding, dus de knop gaat op 18 graden.
   
7.00 uur Met de ijspegels nog aan mijn neus is het tijd voor het ontbijt. Het liefst bak ik nu een uitsmijter met spek, vergezeld door een grote kop koffie met 6 klontjes suiker. Maar… In het kader van mijn nieuwe levensstijl wordt het toch een glas lauwwarm water met citroen, want dat is goed voor echt álles in je lichaam zeggen ze.
   
8.00 uur Start van de werkdag: de hele dag zitten, maar niet voor mij! Voor iedere vraag aan een collega loop ik er even langs, ik haal alleen mijn eigen drinken (sorry collega’s) en ga uitsluitend naar het toilet aan de andere kant van het pand. Alles voor die extra meters.
   
12.00 uur Ah, lunchpauze. Staat er net vandaag een worstenbroodje op het menu. Niet voor mij hoor, er zijn namelijk ook koude boontjes, sla en tomaten. Blegh, maar ja, wel heel gezond.
   
17.00 uur Tijd om naar huis te gaan, mijn werkdag zit er op. Mooi moment om eens na te denken over het avondeten. Snel naar de auto. Oh nee, niet snel, want die had ik vanochtend extra ver weg geparkeerd. Lopen dus. Alleen. Door de regen. Met enorme trek.
   
17.45 uur Eindelijk thuis en het is tijd om te gaan koken. In het kader van mijn nieuwe gezonde levensstijl heb ik besloten om een magere maaltijdsalade te maken. Gezond en toch voedzaam, want vanavond moet er natuurlijk gesport worden. Jammer wel dat ik na de salade meteen weer honger heb.
   
20.30 uur Klaar met sporten. Ik heb voor de zekerheid twee extra rondjes gelopen. Nog even snel twee lepels magere kwark, in plaats van de reguliere halve zak chips, omdat mijn honger bijna niet te stillen is.
   
20.35 uur 5 minuten later… Ach, laat het ook maar zitten met al die goede voornemens! Ik heb nog nooit zo’n saaie dag gehad en ik heb enorme trek. Ik geloof niet dat ik ooit sneller bij mijn favoriete snackbar ben geweest om een overheerlijke frikandel speciaal te bestellen dan vandaag. En ach, doe er dan ook maar een kroket bij.
   
21.00 uur Met een heerlijk voldaan gevoel kom ik weer thuis en plof ik op de bank. Ik merk dat voor het eerst vandaag eindelijk een lach op mijn gezicht doorbreekt als ik een koud flesje bier open maak. Maar niet getreurd dat alle goede voornemens voor niets zijn geweest: lachen is tenslotte gezond!
   

Al met al heb ik vandaag dus eigenlijk alles gemist wat ik eigenlijk wel graag had willen doen. Het lijkt wel of iedereen tegenwoordig bezig is met vitaliteit op en rondom het werk. We doen er alles aan om een gezond leven te combineren met een baan.

Is het niet veel belangrijker om de balans te vinden tussen dingen die je blij maken en je gezondheid? Genieten, zowel op je werk als daarbuiten, dat is voor mij de beste balans tussen werk en privé.

“Het leven is net een frikandel, je moet hem zelf speciaal maken.”

Jip van der Pol
Redacteur Samen Slim. Werkzaam als Adviseur Mobiliteit bij Driessen.
Meer over Jip

Delen op Facebook Tweet

1 reactie

Anika

Hi Jip,

Goed verhaal, heerlijke humor. En je hebt nog gelijk ook 😉 !

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.