Heb je tijd over? Doe vrijwilligerswerk!
Werkgeluk
Leestijd: 3 minuten

Heb je tijd over? Doe vrijwilligerswerk!

We zitten massaal thuis en het was nog nooit zo makkelijk om levens te redden. Maar wanneer jij thuiszit en daar je werk niet kunt doen of misschien zelfs je baan kwijt bent, kun je het gevoel van nuttig zijn gaan missen. De oplossing? Vrijwilligerswerk! En ja, dat kan ook vanuit huis.

Op het gratis platform coronaklussen.nl komen klussen en klussers samen. Organisaties plaatsen een opdracht die jij, bij voorkeur vanuit huis, vrijwillig en belangeloos kunt oppakken. Zo helpen we elkaar verder en dat is nu extra belangrijk.

Waarom vrijwilligerswerk?

Om te beginnen dat gevoel van nuttig zijn waar ik het al over had. We hebben in de basis allemaal die behoefte, de een meer dan de ander, en door vrijwilligerswerk te doen voldoe je aan die behoefte. Anderen gelukkig maken is de meest effectieve manier om zelf gelukkig te worden, al besteed je hier maar een uur per week aan. 

Het staat ook fantastisch op je cv. Je laat zien dat je bereid bent belangeloos je handen uit de mouwen te steken en om tijd te steken in een ander. Je doet nieuwe ervaringen op, bouwt aan je vaardigheden (wat ook weer goed is voor je persoonlijke ontwikkeling) en je vult een eventueel gat in je cv. Sluit het vrijwilligerswerk aan bij je carrièreplannen dan voegt het natuurlijk nóg meer toe aan je cv. 

Door vrijwilligerswerk breid je jouw netwerk uit. Deze nieuwe contacten kunnen nog van pas komen wanneer je op zoek bent naar een nieuwe baan (als referentie, als “kruiwagen” of als extra paar ogen en oren voor vacatures) maar ook privé kunnen ze een aanvulling zijn. 

Vrijwilligerswerk en WW

Zit je momenteel in de WW dan is het verstandig om eerst met je contactpersoon van het UWV te schakelen of je vrijwilligerswerk mag doen maar zij zullen zelden tegensputteren. In sommige gevallen mag je zelfs tot een bepaald bedrag bijverdienen met je vrijwilligerswerk. Check dit wel vooraf!

Hoe vind je vrijwilligerswerk?

Om te beginnen zeg ik: Check coronaklussen.nl Maar er zijn meer plekken waar je eenvoudig vrijwilligerswerk kunt vinden. Tik het gewoon in op Google: “vrijwilligerswerk”

Het is wel van belang, om het voor jezelf en de ander leuk te houden, dat het vrijwilligerswerk bij je past. De keuze hoeft niet moeilijk te zijn maar denk er wel even over na.

Zoek je bijvoorbeeld een uitdaging of iets waar je je zelfverzekerd bij voelt? Kies in het laatste geval vrijwilligerswerk dat in het verlengde van je dagelijkse werk ligt. Je bezit de nodige kennis en weet dat je dit kan. Daarentegen kan het ook juist verfrissend zijn om iets compleet nieuws te doen. Nieuwe ervaringen en nieuwe kennis opdoen op een manier waarmee je anderen helpt. Een win-win situatie. Ben je toch al van plan om je carrière over een andere boeg te gooien dan is dit je kans om ervaring op te doen en te kijken of dit echt bij je past, voordat je daadwerkelijk een andere carrière begint.

Vraag jezelf daarnaast ook even af of je dit incidenteel of structureel wil gaan doen. Je kunt bijvoorbeeld wekelijks honden uitlaten maar je kunt ook eenmalig een redigeer-klus aannemen. Denk goed na over je beschikbaarheid. Het is dan wel vrijwillig maar mensen rekenen wel op je.

Dus ik zeg, om af te sluiten: Heb je een gat in je agenda of is je agenda een en al gat? Kijk eens op coronaklussen.nl en ga het gewoon doen dat vrijwilligerswerk.

Miranda de Ruijter
Auteur en eindredacteur Samen Slim. Daarnaast werkzaam voor werk&geluk. In het verleden als onderwijsassistent gewerkt en later bij HR-services van Driessen aan de slag gegaan. Een redelijke portie werkervaring dus.
Meer over Miranda

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.