Hé jij, superheld! Ben eens trots op jezelf
Werk & privé
Leestijd: 4 minuten

Hé jij, superheld! Ben eens trots op jezelf

Eigenlijk zijn we het gewoon allemaal: een superheld. We werken, houden ons huis op orde, zorgen voor een gevulde koelkast, een gevuld sociaal leven en doen ook nog eens aan hobby’s en persoonlijke ontwikkeling. Met al die ballen in de lucht en jij nog met beide voeten op de grond, mag je jezelf best een superheld vinden. Ben eens trots op jezelf!

Hoeveel ballen houd jij in de lucht?

Vaak kijken we vooral naar waar we niet aan toekomen of wat niet van een leien dakje gaat maar het is best interessant om eens te bekijken wat je eigenlijk allemaal doet. Misschien gaat het niet allemaal perfect (en zo wel dan hoor ik graag hoe je dat voor elkaar krijgt) maar je doet het toch maar. Snoer dat stemmetje dat al begint met “Maar…….” voor heel even de mond en ben trots op al die ballen in de lucht.

Ook veel ballen in de lucht en ben je het overzicht kwijt? Lees dan Organiseer de drukte! 

Trots is iets slechts, toch?

Veel van ons zijn opgegroeid met het idee dat trots iets negatiefs is. Nou ben ik het daar volledig mee eens als je het hebt over naast je schoenen lopen maar het is niet zo zwart-wit dat je óf niet trots bent óf naast je schoenen loopt. Er is nog een heel groot grijs gebied.

Trots zijn op jezelf heeft vooral te maken met je zelfvertrouwen en ja wanneer we daarin doorslaan wordt het iets lelijks. Je hoeft geen “kijk mij eens” mentaliteit te hebben maar wat ik je wel gun is om ’s avonds met een trots gevoel te gaan slapen. Ik heb vandaag toch maar mooi gewerkt, gesport, de boodschappen gedaan én die vriendin gesproken! Check, check, check én check.

Ook als tussen die ballen in de lucht een bal zit met tijd voor jezelf nemen ben je goed bezig. Uit een lege kan kun je niet schenken. Met die bal van tijd voor jezelf zorg je juist dat al die andere ballen ook in de lucht blijven. Weg dus met dat schuldgevoel dat je vandaag de stofzuiger niet hebt aangeraakt. Een superheld doet ook wel eens iets voor zichzelf. Superman heb ik in elk geval nooit met wallen onder z’n ogen gezien. (Toegeven, ook niet met een stofzuiger in zijn handen)

Dan is kritisch zijn vast fout

Je snapt wel dat je dus best trots op jezelf mag zijn. Maar om niet naast je schoenen te gaan lopen is het goed om ook kritisch te blijven naar jezelf. Je mag best kijken welke bal nog iets hoger in de lucht had kunnen zijn. Wat had je nóg beter kunnen doen? Kritisch blijven is helemaal niet verkeerd. Een superheld blijft zichzelf ook uitdagen. 

Het gaat erom dat je een evenwicht vindt in trots zijn op jezelf en kritisch blijven naar jezelf. Ben trots op al die ballen in de lucht en kijk naar de hoogvliegers om die trots sterker te voelen. Kijk daarna ook naar de ballen die nog wel wat hoger zouden mogen. Welke is/ zijn dat en wat kun je er realistisch gezien aan doen?

Hoe weet ik of ik doorsla?

Elke kwaliteit heeft een valkuil, daar ontkom je niet aan. Zo heeft trots zijn de valkuil van naast je schoenen lopen en kritisch blijven heeft de valkuil van uit de hand gelopen perfectionisme. Je merkt snel genoeg of je doorslaat. Ben je aan het eind van de dag uitgeput? Dan sla je waarschijnlijk door in perfectionisme. Merk je dat je op anderen begint neer te kijken, dan mag je een tandje terugschakelen in trots.

Zelf ben ik vaak bang voor het zwart-witte. Bang om door te slaan naar arrogantie bijvoorbeeld. Dat remt me wel eens in mijn ontwikkeling en maakt me voorzichtig met trots. Groei brengt nou eenmaal het risico van doorslaan met zich mee maar in de meeste gevallen is dat doorslaan van korte duur. Zodra je merkt dat je doorslaat kun je jezelf daarin afremmen. Alles begint met bewustwording. Je ontwikkeling maar ook het afremmen wanneer je dreigt door te slaan. Ook superhelden slaan wel eens door.

Wil jij werken aan je persoonlijke ontwikkeling? Lees dan Hoe kan ik groeien als mens? 

Miranda de Ruijter
Auteur en eindredacteur Samen Slim. Daarnaast werkzaam voor werk&geluk. In het verleden als onderwijsassistent gewerkt en later bij HR-services van Driessen aan de slag gegaan. Een redelijke portie werkervaring dus.
Meer over Miranda

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.