Goede voornemens in duigen? Met deze tips lukt het volgend jaar wel!
Werk & privé
Leestijd: 6 minuten

Goede voornemens in duigen? Met deze tips lukt het volgend jaar wel!

Hoe is het met jouw goede voornemens voor 2020 afgelopen? Had je ze überhaupt of begin je er niet aan? Ik heb jarenlang stug volgehouden om er niet aan mee te doen want “dat werkt toch niet”. Inmiddels weet ik beter maar ik moet toegeven dat 2020 niet echt een top jaar was voor goede voornemens. Ik heb tips voor wie het aandurft goede voornemens voor 2021 te maken.

Terugblik op het jaar

Goede voornemens beginnen als je het mij vraagt met een terugblik op het afgelopen jaar, dat is nummer 1 van de tips wat mij betreft. En jongens wat een maf jaar was dit. Een om een dik kruis door te zetten en niet meer aan terug te denken. Tenminste.. dat was wat als eerste in me op kwam. Bij 2020 denk je toch vrijwel direct aan corona. Maar stiekem is er veel gebeurd in een jaar dat zo’n beetje alles op z’n gat lag en is het goed om eens terug te kijken.

Lees ook Eerlijk over thuiswerken, zo ervaren collega’s van Driessen het

Mijn manier van terugkijken op het jaar is om door het jaar heen 2 glazen potjes met kleine briefjes te vullen. In het ene potje gaan briefjes met de leuke dingen die gebeurd zijn en in het andere uiteraard de minder leuke dingen. Op 31 december maak ik de potjes leeg en lees ik alle briefjes. Met een goede kop koffie erbij. Waarom ik dat doe? Omdat ik zo de kleine dingen weer herinner en er opnieuw blij van kan worden én om de minder leuke dingen te relativeren. Meestal denk ik op 31 december vooral “Waar heb ik me in vredesnaam druk om gemaakt?” Maar ook wordt me zo duidelijk waar het mis ging met mijn goede voornemens. 

Dit jaar zijn de potjes beide leeg gebleven. En ik weet toch vrijwel zeker dat er van alles gebeurd is. Zou ik een soort vooruitziende blik gehad hebben, dat dit jaar er een zou zijn om snel te vergeten?

Mijn terugblik op 2020 gaat dus zonder briefjes, uit het blote hoofd. Ik weet dat ik dit jaar niet heel goed voor mezelf gezorgd heb. Door allerlei omstandigheden, niet alleen door de coronacrisis, al heb ik er toen wel een potje van gemaakt met eten (lees: snoepen).. Maar waar ik voorheen trouw twee keer per week naar fysio ging, vraag ik me nu af of hij nog weet wie ik ben. Oeps.. Les voor 2021: beter voor mezelf zorgen en mijn fysiotherapeut laten weten dat ik nog leef. En was dat niet ook mijn goede voornemen voor 2020?

Goede voornemens van 2020, heb jij er ook een (snoep)potje van gemaakt?

Vorig jaar schreef ik enorm optimistisch “Goede voornemens laten slagen kan echt!”. Ik schreef een blog met tips voor het volhouden van goede voornemens en ging er volle bak voor. Mijn voornaamste voornemen was om beter voor mezelf te zorgen. Concreet betekende dat:

  1. Minder suiker naar binnenwerken (denk aan winegums, chocoladepepernoten en van die zure matten)
  2. Betere prioriteiten stellen in mijn agenda door per week te bedenken wat ik meer/ minder in m’n week wil.
  3. Regelmaat in wanneer ik ga sporten.

Ik kan je zeggen: ik heb gefaald. En flink ook. In plaats van minder snoepen werd het meer. In plaats van meer bewegen werd het minder. En dat lag niet zozeer aan de tips. Die waren goed en hadden me een heel eind op weg kunnen helpen. Maar zoals we allemaal weten gooide corona dit jaar roet in het eten. Op allerlei vlakken.

Falen is slecht, of toch niet?

Falen heeft een hele nare bijsmaak. Maar is het echt fout? Ik ben ervan overtuigd dat het goed kan zijn. Niet in alle gevallen natuurlijk maar mijn falen heeft me laten zien wat niet werkt en vooral ook wat ik niet meer wil. Denk aan een gillende spijkerbroek omdat ik toch echt teveel gesnoept heb. Ik heb nieuwe inzichten én nieuwe motivatie om weer aan de bak te gaan. Je kunt er dus nog best iets aan hebben om even op je snufferd te gaan.

Lees ook: Omgaan met teleurstelling

Goede voornemens werken, met deze tips!

De hele coronasituatie kennen we nu wel. Het is dus geen reden meer om jezelf tegen te laten houden. Dat we dit jaar massaal onze goede voornemens zagen sneuvelen is geen ramp en eigenlijk best logisch. Maar om na al die tijd corona nog als excuus te gebruiken is een beetje raar. Stap 1 is dus: weg met de smoesjes. Klaar mee, een misschien wel never ending story maar door.

Hoeveel punten heb jij om aan te werken? Kritisch zijn naar jezelf is goed maar om goede voornemens te laten slagen is het slim om maximaal 3 punten te kiezen waar je echt iets mee gaat doen. 3 is behapbaar en makkelijk te onthouden. Het zijn er wel een aantal dus je hebt het gevoel dat je goed bezig bent zonder jezelf te overvragen. Al het goede komt in drieën. 😉

Maak vervolgens jouw top 3 visueel. Een moodboard voor elk voornemen. Bijvoorbeeld op Pinterest. Zoek plaatjes, quotes of teken zelf wat. De kracht hiervan zit hem in het gevoel dat deze plaatjes bij jou opwekken. Hierdoor is het makkelijker om je in jouw doelen vast te bijten.

Deel jouw doelen ook met familie, vrienden en collega’s. Dat is een stok achter de deur want ja.. best wat mensen weten je doel. Nu moet je er ook wel iets mee gaan doen.

Afleren of aanleren?

Oud gedrag afleren is moeilijker dan iets nieuws aanleren. In plaats van af te leren die zak chips uit verveling open te trekken, kun je jezelf ook aanleren om iets te doen. Zoek een nieuwe hobby die je bezighoudt. De tijd die je daaraan besteedt, kun je niet in die chipszak graaien.

Toch iets afleren? Dan heb ik 3 tips voor jouw goede voornemens:

  • Ken je zwakke punten. Houd voor jezelf bij op welke momenten het moeilijk is om niet toe te geven aan oud gedrag. Zo herken je uiteindelijk een patroon en kun je het aanpakken.
  • Probeer bij een verleiding 10 minuten te wachten. Zorg ondertussen voor afleiding. Gaat de verleiding over eten? Drink dan in de tussentijd een groot glas water. Heb je dan nog de drang om toe te geven of voelt dit juist als een overwinning?
  • Gun jezelf de tijd. Gemiddeld kost het 66 dagen dus verwacht niet van jezelf dat je volgende week van je oude gedrag af bent.

Goede voornemens werken toch niet

Nu kun je zeggen “Miranda, sorry hoor, maar goede voornemens werken niet, die gooien we toch overboord.” Ik zeg je dat goede voornemens prima kunnen werken. Als jij eraan werkt. Ik daag je uit. Laat mij vandaag nog jouw goede voornemen weten en ik neem contact met je op om te zien of het gelukt is. 

Een goed voornemen kan ook zijn om in 2021 jouw droombaan te vinden. Wacht dan niet tot het daadwerkelijk 2021 is maar kijk nu tussen onze vacatures!

Miranda de Ruijter
Auteur en eindredacteur Samen Slim. Daarnaast werkzaam voor werk&geluk. In het verleden als onderwijsassistent gewerkt en later bij HR-services van Driessen aan de slag gegaan. Een redelijke portie werkervaring dus.
Meer over Miranda

Delen op Facebook Tweet

2 reacties

Lex Coolen

Het goede aan voornemens is de hoop die je ervan krijgt!
Maar let op een voornemen is een voornemen en geen ‘nog niet uitgevoerde opdracht’
Over de potjes neem ik me voor om het wellicht ook te gaan doen,
dus er is hoop op een goed voornemen!!
Ik blijf me voor de toekomst voornemen om de goede dingen op te pikken….en zodoende de hoop te houden dat de zaken die mijn inziens moeten veranderen er nog een keer van gaan komen.

Mijn voornemen om goede besluiten te nemen, staat steviger in de schoenen, daarom dat daar geen hoop in zit.
De besluiten worden zeker uitgevoerd, althans dat hoop ik……!

Zeker is dat ik je een bijzonder goed nieuwjaar wens, waarin ik me voorneem om in November 2021 weer heel veel ‘gelovigen’ blij te mogen maken……

Miranda de Ruijter

Dankjewel Lex! Ik wens jou ook een goed 2021 met een knal-editie van het mooie november-december feest. Meteen een goed voornemen ook van mij om weer een bijdrage te leveren aan die bijzondere tijd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.