Goed verhaal, lekker kort!
Personal branding
Leestijd: 3 minuten

Goed verhaal, lekker kort!

Je hoort wel eens “dat is iemand van weinig woorden”. Of “houd het kort en krachtig”. Zo zijn er nog veel meer clichés te verzinnen die dezelfde boodschap hebben. Als adviseur recruitment wil ik die boodschap ook meegeven voor je CV. Houd je CV lekker kort!

Ik ontvang vaak CV’s met hele verhalen en ik vind het belangrijk dat een CV en LinkedIn profiel een goede afspiegeling zijn van jouw werkervaring maar zie het als een korte nieuwsflits. Een stuk tekst waarin kort wordt aangestipt wat de belangrijkste zaken zijn. Je wil immers niet meteen het volledige achtergrond verhaal lezen, maar een korte samenvatting waarin de feiten worden benoemd. Een verhaal dat je constant boeit en ervoor zorgt dat je verder wil lezen is de beste manier om de essentie van jouw arbeidsverleden over te brengen.

Wat zet je in je CV?

De beste manier om jouw ervaring over te brengen op papier, bij een sollicitatie of in een motivatiebrief is om je het volgende te bedenken: Wat is voor deze functie of binnen deze organisatie belangrijk en hoe kan ik met mijn ervaring aantonen dat ik de juiste persoon ben? Dit doe je door je verhaal zo krachtig mogelijk neer te zetten.

Wanneer ik een CV lees let ik op een aantal zaken, namelijk de zaken waar de opdrachtgever, potentieel jouw nieuwe werkgever, ook op let. Die heeft niet de tijd om een verhaal te lezen, die wil zo snel mogelijk weten of jij op papier de juiste match bent. Natuurlijk is het belangrijk om jouw gehele verhaal te vertellen, maar dit hoeft niet allemaal op papier te worden gedaan. Je kan jouw CV namelijk aanvullen met een motivatiebrief (of begeleidende email), waar je niet in zet dat jij de baan zo graag wil, maar wat jou zo uitermate geschikt maakt.

Nou denk je wellicht “maar Marc wat is dan die essentiële informatie waar jij naar zoekt in een CV?” Ik let vaak op de taken die jij gedaan hebt in jouw rol. Wat jouw verantwoordelijkheden waren en met welke systemen of systematiek je gewerkt hebt. Daarnaast probeer ik uit een motivatie wat competenties te halen maar houd het lekker kort.

Lees ook: Hoe maak je een uitnodigend CV?

Je CV toelichten

Voor toelichting op je CV kun je een motivatiebrief gebruiken. In de motivatiebrief zet je zaken die je niet in jouw CV hebt staan. Dit kan van alles zijn, denk bijvoorbeeld aan ervaringen of projecten die jij hebt gedaan, of specifieke kennis die je op hebt gedaan maar niet uitgebreid in je CV hebt verwerkt.

Wil je graag nog wat dieper ingaan op jouw CV of jouw ervaring, bewaar het voor het sollicitatiegesprek. Dit is namelijk het moment om met voorbeelden te komen, bijvoorbeeld in welk project jij met bepaalde technologie of systematiek hebt gewerkt. Daarnaast kan jij aangeven welke andere competenties je nog hebt. Je hoeft hier niet alleen maar voorbeelden te gebruiken die je uit je professionele carrière hebt. Het gesprek krijgt een nog betere insteek als jij ook concrete maar vooral relevante voorbeelden kan geven uit jouw privé leven. Bijvoorbeeld leidinggevende capaciteiten omdat jij een sportteam coacht of het feit dat je marathons rent wat aantoont dat jij een doorzetter bent.

Een gat in je CV? lees dan deze tips! 

Ben jij nou benieuwd of jouw CV “lekker leest” en lekker kort & krachtig is? Neem dan contact op met mij of een van mijn collega Adviseurs Recruitment bij jou in de regio, wij helpen je graag! Bij ons staan jouw ambities, talenten en drijfveren centraal. Samen werken we aan jouw carrière.

Marc van Steen
Redacteur Samen Slim. Werkzaam als adviseur recruitment bij Driessen.
Meer over Marc

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.