Gemotiveerd blijven als werkzoekende
Solliciteren
Leestijd: 3 minuten

Gemotiveerd blijven als werkzoekende

Werkzoekend, de term zegt het al, je bent zoekend. En dat valt niet altijd mee. Hoe blijf je nou gemotiveerd om te solliciteren? Miranda deelt haar tips!

Het is maar goed dat zoveel voortaan digitaal gaat, anders had je al een paar bomen verstuurd aan sollicitatiebrieven. Misschien houd je ook wel keurig een lijstje bij van al die sollicitaties. Maar naarmate dat lijstje oploopt, daalt je motivatie waarschijnlijk. En dat is hartstikke logisch. Je wil gewoon een leuke baan. Nu.

De vacatures om op te reageren raken op een gegeven moment aardig op. Dan maar een open sollicitatie versturen. Maar je ziet er als een berg tegenop om er echt voor te gaan zitten en een motivatiebrief op te stellen die écht bij het bedrijf past. De motivatie die nog in je kleine teen zat is inmiddels ook ver te zoeken. Wat nu?

Zorg dat je goed weet wat je leuk vindt

Door een helder beeld te hebben van wat je allemaal echt leuk vindt, kun je ook een stuk enthousiaster aan die motivatiebrief beginnen. Houd voor ogen wat je er zo leuk aan vindt en gebruik dat enthousiasme in je brief.

Netwerken

Netwerken is een mooie manier om jezelf weer in beeld te brengen én om je enthousiasme weer op gang te brengen. Je hebt contact met nieuwe mensen of misschien wel met oude bekenden en dat op zich is al leuk. Kijk eens of er netwerkbijeenkomsten bij jou in de buurt zijn of ga je LinkedIn netwerk uitbreiden.

Ga aan de slag met je cv

Je cv moet uiteraard wel professioneel blijven maar hoeft absoluut niet saai te zijn. Op een creatievere manier naar je cv kijken kan je ook weer enthousiaster maken over het solliciteren op zich. Ben je niet creatief? Kijk er dan eens met iemand anders naar of Google eens op “creatief cv”.

Maak een visiebord

Nog een creatieve manier om weer enthousiast te worden! Deze werkt ook goed als je nog niet helemaal helder hebt wat je nou echt leuk vindt. Zoek plaatjes van wat jou enthousiast maakt. Het hoeft in eerste instantie nog niet eens werk gerelateerd te zijn. Gewoon een bord met van alles en nog wat. Een mooie tweede stap hierin zou zijn om een nieuw bord te maken en dat dan wel werk gerelateerd te maken. Ook hier zeg ik “lang leve Google afbeeldingen” voor de inspiratie.

Las een pauze in

Zit je echt niet lekker in de “flow”? Stop dan even. Ga bij die pc weg en ga wat anders doen. Je brief wordt een stuk beter als je op een later moment weer fris begint. Ga lekker naar buiten of plof op de bank met een kop koffie. Koffie is de oplossing voor bijna alles, althans voor mij 😉 Op een later moment, misschien zelfs morgen pas, probeer je het gewoon nog een keer.

Neem tussen het solliciteren door, ook vooral de tijd om leuke dingen te doen. Ik begrijp dat je budget nu niet alles toelaat, maar niet alles wat leuk is hoeft geld te kosten. Denk aan fietsen, wandelen, dat boek lezen dat al maanden in de kast ligt (of zoals in mijn geval op de salontafel stof ligt te vangen). Dat soort dingen. Je bedenkt er vast zelf nog meer.

Je alleen maar focussen op solliciteren is niet te doen, vertrouw mij maar als ervaringsdeskundige. Voorkom hiermee dat je tegen de muur oploopt van frustratie. Gemotiveerd solliciteren betekent niet dat dit je enige bezigheid moet zijn. 

Ben jij (gemotiveerd) aan het solliciteren? Heb je onze vacatures dan al gezien? Wie weet vind je daar jouw werkgeluk!

Miranda de Ruijter
Auteur en eindredacteur Samen Slim. Daarnaast werkzaam voor werk&geluk. In het verleden als onderwijsassistent gewerkt en later bij HR-services van Driessen aan de slag gegaan. Een redelijke portie werkervaring dus.
Meer over Miranda

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.