Gelukkig (geen) nieuwjaar (zoen)
Op de werkvloer
Leestijd: 2 minuten

Gelukkig (geen) nieuwjaar (zoen)

Nu Mariah Carey weer tientallen keren per dag te horen is met “All I Want for Christmas” denk ik direct ook aan de jaarlijkse nieuwjaarsborrel… Vol met leuke gesprekken, lekkere hapjes en de onvermijdelijke nieuwsjaarszoenen. Het dilemma: to kiss or not to kiss?

Ongemakkelijk…

Helaas wordt niet iedereen enthousiast na ontvangst van de uitnodiging voor dit jaarlijkse festijn. De kans dat die specifieke collega je net iets te gretig vastpakt ligt weer op de loer. Moet je iedereen persoonlijk een fantastisch 2019 wensen of is het juist wenselijker om diegene die je een goed nieuwjaar wenst, een persoonlijke boodschap mee te geven?

En niet op de laatste plaats weer een boel ongemakkelijke momenten waarop je denkt, één kus of een hand was voldoende geweest. Zelf sta ik niet te trappelen op deze bijeenkomst en roep ik bij voorkeur in de groep dat ik iedereen een fantastisch jaar toe wens. Gedurende het jaar probeer ik ervoor te zorgen dat eenieder die ik een warm hart toedraag dit wel weet.

Party Pooper

Maar goed. Ik wil dan ook niet als party pooper te boek staan en een glas champagne midden op de dag sla ik ook niet graag af, maar desondanks is het mijn hobby niet. Na navraag onder collega’s, familie, vrienden en bekenden bleek dat ik niet de enige ben met deze aangeboren afwijking.

Er zijn zelfs luitjes die er speciaal vrij voor nemen. Typisch was dat de negatieve geluiden veelal vanuit de vrouwelijke hoek komen. Logisch want zij hebben te kampen met veel meer kussers. Waarom zoenen mannen elkaar eigenlijk niet?

Driekusser

Smoesjes als ik ben verkouden, ik heb een koortslip, je arm stijf gestrekt, je hand op de schouder, helpen vaak onvoldoende om de daadkrachtige driekusser op afstand te houden. In Nederland zoenen we elkaar over het algemeen drie keer. Dit fenomeen is ontstaan in de jaren tachtig. Men gaf elkaar drie zoenen in plaats van slecht een of twee of gewoonweg een hand.

Deze driekus heeft z’n oorsprong in het zuiden des lands en ontpopte zich tot een typische Hollandse gewoonte. Excuses daarvoor. Anderzijds mogen we niet mopperen, in landen als Spanje zoent men elkaar op veel werkplekken nog iedere ochtend bij binnenkomst.

In het begin van deze eeuw droegen er zelfs mensen buttons met de tekst “1 is voldoende” en “liever een hand”. Persoonlijk ben ik voorstander van de directe communicatie. Er zijn dan ook organisaties waarbij het in de nieuwjaarspeech wordt opgenomen dat een hand en wens voldoende is.

Hoe dan ook, ik wens jullie allemaal met een stevige welgemeende handdruk een bijzonder goed jaar vol werkgeluk toe 😉

Miriam van den Broek
Redacteur Samen Slim. Werkzaam als adviseur opleiding en ontwikkeling bij Driessen.
Meer over Miriam

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.