Geef jij jouw werk een dikke like?
Werk & privé
Leestijd: 4 minuten

Geef jij jouw werk een dikke like?

Geluk op de werkvloer is hot! Boeken over (werk)geluk worden bestsellers en congressen met geluk als thema zijn in een mum van tijd uitverkocht. Steeds meer organisaties zijn ervan doordrongen dat gelukkige medewerkers beter presteren, meer bevlogen zijn en zich minder vaak ziek melden dan hun minder gelukkige collega’s. Dus, organiseer je eigen werkgeluk! Maar hoe doe je dat?

Werkgeluk is belangrijk omdat je veel tijd doorbrengt op je werk. En als je je leven leuker wil maken, dan is het bést fijn als je het tijdens die uren een beetje naar je zin hebt. Hoe gelukkiger jij je voelt op het werk, des te productiever je bent. Je krijgt dan minder de neiging om uitstelgedrag te vertonen. Ook ben je beter bestand tegen werkstress. Ten slotte geef je het humeur van je collega’s hiermee een boost. Ga daarom snel aan de slag met deze tips.

Organiseer je eigen werkgeluk

Hoe kun je zelf invloed uitoefenen op je werkgeluk en dat van je collega’s? Een vast recept voor geluk is er niet. Dat verschilt van persoon tot persoon. Het is dus belangrijk dat je zelf onderzoekt waar jij gelukkig van wordt.

Investeer in relaties, relativeer problemen, ga meer mee met de flow en doe één ding tegelijk. Werkgeluk vergroten doe je stap voor stap – en het is leuker dan je denkt. Werkgeluk kun je trainen! Hieronder vind je een aantal praktische tips.

Tip 1: Relativeer je problemen

Misschien heb je het moeilijk op je werk op dit moment. Maar besef altijd dat je werk niet het meest belangrijke in je leven is. Dat zijn je gezondheid, je dierbaren en je persoonlijke ontwikkeling. Je kunt altijd op zoek gaan naar een andere baan, maar niet naar een ander leven. Als je werk je leven minder fijn maakt, onderneem dan stappen om dit te veranderen.

Lees ook: Als je doet wat je leuk vindt, hoef je nooit meer te werken.

Tip 2: Investeer in relaties met je collega’s

Je hoeft niet bij elkaar over de vloer te komen om vrienden te zijn. Je gaat met veel meer plezier naar je werk als je weet dat je wordt verwelkomd door een groep vrienden, in plaats van een groep mensen waar je niets mee hebt. Sta elke dag stil bij wat je doet en erken jezelf voor je prestaties en ook voor je inzet bij je “struggles”. Nog gelukkiger kun je worden door dat ook bij een ander te doen. Heb jij je collega vandaag al een complimentje gegeven?

Tip 3: Hoeveel tijd kost je werk?

Zie je op tegen een taak? Denk dan niet aan hoe vervelend je het vindt, maar richt je op hoeveel tijd de taak je kost. Soms kun je een vervelende taak lang voor je uit schuiven, terwijl je het binnen een halfuur “gefixt” kunt hebben.

Tip 4: Verdoe je tijd niet met jaloezie

Sommige mensen zijn sterker op bepaalde gebieden dan jij. Maar vergeet niet dat ieder mens een unieke mix van talenten, interesses en vaardigheden heeft. Natuurlijk kun je jouw zwakkere vaardigheden verder ontwikkelen, maar vergeet ook niet dat jij weer beter bent in andere dingen. Oftewel, leg de focus op je talent en niet op je ontwikkelpunten.

Tip 5: Communiceer open en duidelijk

Hoe beter je communiceert, des te makkelijker je werkrelaties worden. Spreek problemen en irritaties snel uit, zodat er niets gaat borrelen. Wees assertief maar houd het bij jezelf. Begin met ’ik vind…’ of ’ik ervaar het…’. Over jouw mening en ervaring valt niet te twisten.

Tip 6: Je hoeft niet al je geluk uit je werk te halen

Maakt je werk je niet gelukkig? Geen zorgen, je kunt je geluk ook uit andere dingen halen. Zolang je werk je niet actief ongelukkig maakt hoeft het geen probleem te zijn. Misschien vind je het prima zo en heb je geen zin in drastische veranderingen. In dat geval kun je altijd werken aan kleine dingen zoals meer uitdaging voor jezelf vinden.

Tip 7: Trek je mondhoeken omhoog

Deze truc is misschien suf maar werkt altijd. Ook hoef je er weinig voor te doen. Dit moet je doen: voordat je wat gaat zeggen tijdens een vergadering of een afspraak, trek je eerst je mondhoeken omhoog. Controleer wel even of je geen frons op je voorhoofd hebt. Laat je glimlach zien!

Kom je er na deze tips achter dat je liever ergens anders op zoek gaat naar werkgeluk? Schrijf je dan in bij Driessen. Samen werken we aan jouw carrière. Of je nu gaat voor een vaste baan, detachering of zzp-opdracht. Wij vinden voor jou een nieuwe uitdaging.

Sietske Driessen
Redacteur Samen Slim. Werkzaam als adviseur recruitment bij Driessen.
Meer over Sietske

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.