Geef jouw loopbaan een boost!
Carrière
Leestijd: 3 minuten

Geef jouw loopbaan een boost!

Jouw loopbaan is een dynamisch proces waarin jij en de organisatie zich continu aan elkaar aanpassen. Jouw loopbaan heeft ontzettend veel invloed op verschillende aspecten in het leven. Als jouw loopbaan voorspoedig verloopt ervaar je (werk)geluk, je ontwikkelt jouw talenten en je bent productiever. Maar gaat je loopbaan niet zoals je wil dan kan je hier ook hele vervelende gevolgen van ervaren.

Wanneer je loopbaan niet verloopt zoals je wil kan het zomaar gebeuren dat je minder goed in je vel zit, stress hebt en een minder goede marktpositie hebt. Het kan zelfs voorkomen dat je niet weet of je nog wel gelukkig bent in de baan die je nu hebt, dat het solliciteren maar niet lukt of dat je last hebt van faalangst.

Waar het allemaal om draait is om jezelf te positioneren in de arbeidsmarkt en om vanuit jouw kracht en talent op zoek te gaan naar wat bij jou past. Om werkgeluk te ervaren moet je autonoom, competent en gemotiveerd zijn. De controle hebben over jouw loopbaan is niet altijd even gemakkelijk en gaat ook niet automatisch. Je zult er wat voor moeten doen en je moet weerbaar zijn. Er is krapte op de arbeidsmarkt, dus dit is het moment om jouw loopbaan een extra boost geven!

Lees ook: Klussen aan je eigen loopbaan

Ben proactief!

Het is 2020, een tijd waarin pro-activiteit een grote rol speelt in ieders loopbaan. Om jouw loopbaan een boost te geven zal je op een proactieve manier je loopbaan moeten vormgeven als je succesvol wil zijn in de huidige arbeidsmarkt. Je bent proactief als je initiatief neemt op de werkvloer, dus durf jouw ideeën aan te dragen! Neem ook deel aan activiteiten op je werk, ga mee naar teamuitjes, bouw een band op met je collega’s en zoek naar oplossingen.

Kleine stappen, groot effect

Om dichter bij je doelen te komen kan je kleinere stappen zetten die je uiteindelijk hier naartoe leiden. Hiervoor zijn ook geduld, focus en discipline nodig. Door kleine stappen te nemen ervaar je steeds kleine overwinningen en dit voelt ontzettend goed. Het kost je weinig moeite en het zorg voor een vermindering van stress, een win-win situatie dus. En al die kleine stappen samen, zorgen ervoor dat jij bij jouw grote doel komt.

Reflecteren kan je leren!

Zelfreflectie is een steeds belangrijker en terugkerend thema als het aankomt op jouw loopbaan. Het is als het ware een persoonlijk leerproces wat je hele leven doorgaat. Er zijn veel verschillende methodes die je kan gebruiken om op jezelf te reflecteren, typ het op Google in en je komt een legio aan methodes tegen. Het gaat erom dat je terugkijkt op de situatie en jezelf afvraagt wat jouw rol is geweest, welk gedrag je hebt vertoond en hoe het komt dat je dit hebt gedaan. Je leert jezelf hierdoor beter kennen en jouw houding professioneel te versterken.

Meer over jezelf leren? Lees dan Met jouw waarom dichter bij werkgeluk

Jouw loopbaan kun je zelf sturen, jij hebt de regie. Door bovenstaande stappen zul je zien dat jouw loopbaan een boost krijgt, dit is het moment om ervoor te gaan!

Liever samen met Driessen aan de slag met jouw loopbaan? Schrijf je hier in. Samen werken we aan jouw carrière. Of je nu gaat voor een vaste baan, detachering of zzp-opdracht. Wij vinden voor jou een nieuwe uitdaging. 

Bronnen: Boek Professionele Loopbaan coaching van Rozemarijn Dols, het boek Loopbaandillema’s van Wouter Reynaert en Rupert Spijkerman en Fontys.

Milou Kutscha
Redacteur Samen Slim. Werkzaam als intercedent HR-services.
Meer over Milou

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *