Focus op waar je goed in bent!
Werkgeluk
Leestijd: 3 minuten

Focus op waar je goed in bent!

Wist je dat in Nederland zo’n 20.000 high potentials met autisme onvoldoende tot hun recht komen in het reguliere onderwijs en vervolgens werkloos thuiszitten? Een gemiste kans, want deze, veelal (hoog)begaafde, jongeren hebben zoveel talent! Zo ook Emil, die je graag laat zien hoe zijn andere en bijzondere manier van denken hem als data-analist een hoop werkgeluk oplevert.

Emil werkt via ITvitae bij Politie Amsterdam als data-analist en heeft hoogfunctionerend autisme. “Als kind had ik veel interesse in exacte vakken. Het VWO ging me dan ook makkelijk af. Aan het eind van mijn middelbare school nam ik deel aan de Nationale Natuurkunde Olympiade. Ik werd tweede, goed genoeg om uitgezonden te worden naar de International Physics Olympiad in Zuid-Korea. Een bijzondere en leerzame ervaring waar ik met plezier op terugkijk.”

Vastlopen zonder doel en afgeronde studie

“Mijn interesse en talent voor Natuurkunde was inmiddels wel duidelijk geworden, daarom startte ik met de universitaire opleiding Technische Natuurkunde. Helaas liep ik door mijn autisme vast tijdens mijn studie. Het lukte me niet om overzicht te houden bij grote projecten en kon niet inschatten wanneer iets ‘goed genoeg’ was. Ook de vrijheid op een universiteit brak me op. Ik kwam terecht bij een studentenpsycholoog en na een doorverwijzing kreeg ik uiteindelijk de diagnose autisme. Toen viel er het nodige op zijn plek. Het gaf me de ruimte om aan mezelf te werken.”

“Ik ben vervolgens gestopt met mijn studie en ben via via terecht gekomen bij Stichting ITvitae Learning. ITvitae werft, coacht en leidt talenten met autisme op tot ICT-specialist. Via hen heb ik de opleiding Data Science met succes afgerond. Vervolgens brachten zij mij in contact met mijn huidige werkgever.”

Ruimte voor mijn talent

“Ik ben dankbaar voor de kans die zij mij hebben gegeven om als data-analist aan de slag te gaan. Niet alleen door mijn opleiding, maar ook door hier te werken ben ik gegroeid en heb ik meer zelfvertrouwen gekregen. Door mijn autisme vind ik het lastig om alles zelf uit te zoeken en prioriteiten te stellen. Daarom heb ik een vaste buddy die regelmatig met me meekijkt.”

“Daarnaast heb ik vanuit ITvitae een jobcoach die me bij mijn werkgever begeleidt in mijn ontwikkeling. Ik heb echt het gevoel dat mijn talent tot uiting komt. Ik krijg in een fijne werkomgeving met leuke collega’s de ruimte om mijzelf te ontplooien. Ik lever een concrete bijdrage en doe iets wat niet veel mensen kunnen. Daar ben ik best trots op.”

“Mijn advies voor mensen met autisme die nu thuis zitten: geloof in jezelf. Richt je met een positieve blik op hetgeen waar je goed in bent. Zoek organisaties die je hierbij kunnen helpen. Geloof me, het levert je uiteindelijk een hoop werkgeluk op.”

Vanuit de gemeenschappelijke deler ‘werkgeluk mogelijk maken voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt’, is vanuit de Driessen Foundation een partnership aangegaan met ITvitae Learning. Om voor deze bijzondere groep mensen op de arbeidsmarkt, net als voor Emil, een betere positie en volop werkgeluk te bereiken.

Hoe werkgelukkig ben jij?

Wist je dat jouw werkgeluk wordt bepaald door 4 factoren: de relatie met je collega’s, hoe goed jij je competenties kan benutten in je functie, de vrijheid die je hebt om te doen wat je leuk vindt en de maatschappelijke relevantie die je werk heeft.

Ben je benieuwd hoe jij scoort op deze vier gebieden? Doe hier de werkgeluk test en ontvang tips om jouw werkgeluk te vergroten.

Monetta Driessen
Redacteur Samen Slim. Werkzaam als HRM-redacteur.
Meer over Monetta

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *