terug

Zes redenen om oudere medewerkers aan te nemen

Krapte op de arbeidsmarkt, we hebben er allemaal mee te maken. We zoeken steeds creatievere oplossingen om de juiste persoon te vinden voor een vacature. Hoe kan het dan toch dat we een hele groep potentiele talenten gewoon links laten liggen? Want dat is wat ik helaas zie in mijn werk als recruiter: leeftijdsdiscriminatie is nog steeds een hardnekkig probleem op de arbeidsmarkt.

Zeg vooroordelen vaarwel

Mensen worden steeds ouder en vaak ook in betere gezondheid. We blijven ook langer doorwerken. Toch worden oudere sollicitanten minder vaak uitgenodigd naarmate hun leeftijd toeneemt. En steeds eerder lijkt een kandidaat ‘te oud’ voor een baan, eenmaal voorbij de 40 jaar nemen kansen al af. Gelukkig maak ik ook genoeg positieve cases mee, maar we moeten echt onze blik verruimen en ons niet langer laten leiden door vooroordelen. Zoals dat ouderen vaak ziek zouden zijn, technologische ontwikkelingen niet kunnen bijhouden, duurder zouden zijn of star en eigenwijs. Vooroordelen die vaak onterecht zijn.

De voordelen van oudere medewerkers

Kijk je verder dan de vooroordelen, dan brengt het werken met oudere medewerkers de volgende voordelen met zich mee:

  1. Ervaring en kennis zijn het belangrijkst voor een functie. Oudere medewerkers brengen een bak aan ervaring en kennis met zich mee en kunnen vaak al snel zelfstandig functioneren.
  2. Hun intrinsieke motivatie is enorm. Veel oudere werkzoekenden die thuis zitten willen heel graag aan het werk. Dit maakt hen enthousiaste, bevlogen en productieve medewerkers.
  3. Oudere medewerkers kunnen hun verwachtingen en ervaringen beter relativeren. Dit maakt dat ze loyaal zijn en niet zo snel zullen jobhoppen als bijvoorbeeld millennials.
  4. Door hun stabielere levensfase ervaren zij vaak een betere werk-privébalans. Zo kunnen zij bewustere keuzes maken, bijvoorbeeld om 4 dagen te werken.
  5. Juist de dynamiek tussen jongere en meer ervaren medewerkers kan van meerwaarde zijn voor een organisatie. Bovendien creëer je zo een afspiegeling van de maatschappij.
  6. Wanneer je een uitkeringsgerechtigde van 56 jaar of ouder aanneemt kom je mogelijk in aanmerking voor ‘loonkostenvoordeel (LKV) oudere werknemer’, de compensatieregeling en/of een proefplaatsing.

Denk in kansen

Oog hebben voor oudere kandidaten, het lijkt misschien tegenstrijdig met de noodzaak tot verjonging waar we in de publieke sector mee te maken hebben. Maar bedenk vooral per vacature wat je nodig hebt voor die specifieke functie, in dat ene team. Want een 50-jarige kan goed nog 17 jaar bij je blijven werken, terwijl een millennial na een aantal jaar mogelijk weer vertrekt.

Ik zou zo graag iedereen de ogen openen, echt aan het denken zetten. Kijk verder dan alleen het cv. Kijk naar de persoon, talenten, drijfveren en levenservaring. Zo kom je tot de kern van wat er nou echt belangrijk is om een functie in te vullen. Deze mindset geldt trouwens breder dan alleen voor oudere kandidaten, maar ook voor mensen die anderszins een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. We zouden zo veel meer kansen kunnen pakken door het aanboren van onbenut potentieel.

Laten we samen stappen zetten en inzien wat deze doelgroep kan betekenen. Wil je graag meer weten? Neem dan gerust contact op met mij.