terug

Vijf tips voor meer grip op de jaarlijkse griepepidemie

In de herfst kun je de klok erop gelijk zetten. Er komt een moment waarop de griep zich in razend tempo door ons land verspreidt en zich ontwikkelt tot de gevreesde, jaarlijkse griepepidemie. Een terugkerend fenomeen in de maanden november tot april dat voor werkgevers een schadelast van enkele honderden miljoenen euro’s betekent. Want een zieke medewerker die thuis is kost een werkgever volgens TNO al gauw 241 euro per dag.

Wanneer griep heerst is besmetting nauwelijks te voorkomen. Toch kun je als werkgever invloed uitoefenen om verspreiding op de werkvloer binnen de perken te houden, danwel zo kort mogelijk te laten duren. Deze tips kunnen je hierbij helpen:

Een goede weerstand is het halve werk

Stimuleer medewerkers gedurende het gehele jaar om bewuster en gezonder te leven. Als werkgever kun je hier een rol in spelen door gezonde voedingsmiddelen aan te bieden in de bedrijfskantine of door vers fruit aan te bieden op de werkvloer. Denk ook aan het stimuleren van lichaamsbeweging door het aanbieden van bedrijfsfitness, het organiseren van bedrijfsbootcamps of het stimuleren van lunchwandelingen. De aanval is immers de beste verdediging.

Een schone werkplek

De gemiddelde werkplek is een broedplaats voor bacteriën. Zeker in kantoortuinen verspreidt een virus zich razendsnel. Niet alleen door te niezen, hoesten, handen te schudden of te praten, maar ook door indirect contact van collega’s via veel gebruikte oppervlakken. Neem een professioneel bedrijf in de hand dat zorgt voor goed schoongemaakte werkplekken. Zij zorgen er bijvoorbeeld voor dat telefoons, toetsenborden, deurklinken en telefoons extra goed schoon gehouden worden. Stimuleer medewerkers daarnaast om de werkplek zelf goed schoon te houden. Stel middelen beschikbaar zoals schoonmaakdoekjes en desinfecterende gels die ervoor zorgen dat bacteriën zich niet verspreiden en virussen de kop indrukken.

Thuis uitzieken

Stimuleer medewerkers die ziek zijn om thuis blijven en goed uit te zieken. Mocht een medewerker langzaam zijn werk weer kunnen hervatten of toch het gevoel hebben een paar uurtjes per dag te kunnen werken, laat hem dan, indien mogelijk, thuis werken. Je wil in alle gevallen voorkomen dat er een sneeuwbaleffect op de werkvloer ontstaat.

Informeren

Neem niet alleen maatregelen tegen de griep, maar informeer je medewerkers ook waarom je dit doet. Informeer daarnaast over de maatregelen die medewerkers zelf kunnen nemen om verspreiding van virussen te beperken bijvoorbeeld door regelmatig je handen met zeep te wassen, je gezicht niet aan te raken, je handen in te smeren met desinfecterende gel en het schoonhouden van de eigen werkplek.

Griepprik

Steeds meer organisaties zien voordelen in het preventief aanbieden van een griepprik aan medewerkers. Hoewel een griepprik geen garanties geeft, biedt het in de meeste gevallen bescherming om aan de griep te ontkomen, danwel het virus over te dragen aan collega’s of anderen. Let wel dat vaccinatie altijd vrijwillig dient te zijn. Een werkgever kan een medewerker niet verplichten.

Heb je na het lezen van dit artikel vragen over het omgaan met verzuim op de werkvloer? Vraag het onze HRM-experts.

Bronnen: RIVM, Volkskrant, Xpertactueel en Facto