terug

Generaties op de werkvloer, zijn er verschillen?

Op de werkvloer zien we tegenwoordig meer leeftijdsgroepen samenwerken dan ooit tevoren. Met de stijgende pensioenleeftijd en jongeren die net beginnen met werken, werken mensen van ongeveer 17 tot 70 jaar samen. Om al deze medewerkers, van jong tot oud, succesvol aan je bedrijf te binden, is het belangrijk om te begrijpen wat hen motiveert, wat ze waarderen in hun werk en wat ze van jou als werkgever verwachten. Dit kan verschillen per generatie.

Generaties op de werkvloer

In grote lijnen zijn er vijf generaties op de arbeidsmarkt:

  • Babyboomers: geboren tussen 1941-1955
  • Generatie X: geboren tussen 1956-1970
  • De Xennial: geboren tussen 1971-1985
  • Generatie Y (beter bekend als Millennials): geboren tussen 1986 – 2000
  • Generatie Z: geboren vanaf 2001 – 2015

Na generatie Z komt generatie Alpha. Maar deze is nog niet actief op de werkvloer. Om samen te kunnen werken, moeten ze elkaar misschien eerst wat beter leren kennen… Maar wat zijn dan zoal de verschillen?

  • Babyboomers vinden zekerheid en stabiliteit belangrijk in een baan. Ze zijn loyaal naar hun werkgever en waarderen duidelijke taken en doelen. Babyboomers zijn opgegroeid met veel nieuwe technische ontwikkelingen op de werkvloer en brengen een hoop kennis en ervaring mee. Face-to-face communicatie heeft hun voorkeur.
  • Generatie X vindt een goede werk privé balans belangrijk en is op zoek naar onafhankelijkheid. Zij kunnen zichzelf snel aanpassen en zijn creatief in het vinden van oplossingen. Generatie X heeft een voorkeur voor face tot face communicatie maar heeft zich alle nieuwe digitale communicatiemiddelen eigen gemaakt.
  • De Xennial zit dus een beetje tussen Generatie X en Generatie Y en wordt ook wel een microgeneratie genoemd. Ze hebben geen sterke voorkeur voor een bepaalde communicatiestijl en zij zijn de laatste generatie die zonder internet is opgegroeid.
  • Generatie Y (of Millennial) vindt een goede werk en privé balans zeer belangrijk en is daarom ook op zoek naar flexibiliteit. Deze generatie wil uitdaging en voldoening halen uit hun werk en heeft niet zo veel met autoriteit. Ze zijn bekend met alle nieuwe communicatiemiddelen en maken daar handig gebruik van.
  • Generatie Z werkt en groeit op met digitale hulpmiddelen. Zij gaan hier zorgvuldig mee om en zijn er uiterst snel in. Generatie Z communiceert net zo snel en makkelijk met iemand aan de andere kant van de wereld als met de buurman. Ze kunnen wat sneller verveeld zijn, dus als werkgever/collega moet je ze blijven uitdagen. Daarbij zijn ze zeer ondernemend en zijn ze nog meer dan generatie Y op zoek naar werkgeluk. Generatie Z zoekt een werkgever die past bij hun persoonlijke drijfveren en identiteit.
  • Generatie Alpha is de nieuwste generatie. Een deel van deze generatie is nog niet eens geboren dus heel veel kunnen we hier nog niet over zeggen. Wel zien we al dat deze generatie flexibel is. Ze gaan goed om met technologie die snel op hun impulsen reageert waardoor het ook een ongeduldige generatie is. Tegelijkertijd zien we dat deze generatie erg bezig is met gelijkheid en solidariteit.

Samenwerken en leren van elkaar

Het is belangrijk om ouderen en jongeren samen te laten werken in een bedrijf. Dit kan lastig zijn, omdat ze vaak verschillende wensen en behoeften hebben. Om de samenwerking tussen generaties te verbeteren, is het belangrijk om te werken aan begrip en respect voor elkaar. Hier zijn enkele tips:

  • Maak werknemers bewust van de verschillen tussen generaties en zorg voor inlevingsvermogen. Praat open met elkaar, waarbij zowel jongeren als ouderen eerlijk kunnen zijn over wat ze goed kunnen en waar ze niet zo goed in zijn. Als iedereen elkaar beter begrijpt, zijn de verwachtingen ook realistischer.
  • Maak afspraken die tegemoetkomen aan de specifieke wensen van de generaties en communiceer deze duidelijk. Sommige mensen willen werk en privé goed kunnen scheiden, anderen willen misschien meer thuiswerken of juist langere dagen maken om tijd voor hun (klein)kinderen te hebben.
  • Zet ervaren en nieuwe werknemers bij elkaar en laat ze van elkaar leren. Jongeren kunnen veel leren van ouderen en andersom. Het is belangrijk dat ze elkaar respecteren. Jongere werknemers kunnen oudere collega’s bijvoorbeeld vaak helpen met technologie omdat ze daarmee zijn opgegroeid.
  • Houd regelmatig teamoverleg. Door regelmatig met het team te overleggen en iedereen zijn ideeën te laten delen, blijft iedereen betrokken. Als jonge en oudere werknemers samenwerken, komen er nieuwe ideeën terwijl het bedrijf zijn goede gewoontes behoudt.
  • Laat jongeren en ouderen informeel samen zijn. Het is fijn als mensen informeel met collega’s van hun eigen leeftijd kunnen praten over het leven, omdat ze vaak vergelijkbare dingen meemaken. Organiseer activiteiten of evenementen waarvoor werknemers zich kunnen aanmelden.
  • Kijk naar de passies van mensen en probeer hun drijfveren te integreren in hun rol. Dit is goed voor iedereen, jong en oud. Als mensen blij zijn met hun werk, kunnen ze ook meer hebben van anderen en presteren ze beter.