terug

Zo kom je als 50-plusser wél aan een baan

Op een steeds jongere en vluchtigere arbeidsmarkt, kan het voor een 50-plusser lastig zijn om een nieuwe baan te vinden. Maar wat is precies de reden dat een nieuwe baan vinden voor een 50-plusser steeds moeilijker wordt? Er zijn genoeg redenen voor een werkgever om juist iemand van 50 jaar of ouder aan te nemen.

Bezwaren om een 50-plusser aan te nemen

Er zijn een aantal factoren die werkgevers ervan weerhouden om een 50-plusser aan te nemen. Ze zijn bijvoorbeeld bang dat 50-plussers niet meer zo kneedbaar zijn en minder snel leren dan hun jongere collega’s. Dit terwijl de doelgroep vaak veel in te brengen heeft op de werkvloer. Zo is een 50-plusser vaak geen jobhopper, heeft diegene al veel ervaring opgedaan en weet hij of zij wat er van hem of haar verwacht wordt op de werkvloer.

Met hun ervaring staan ze vaak steviger in hun schoenen en zijn ze zich beter bewust van hun kennen en kunnen. Daarnaast zijn ze vaak in de zogenaamde ‘balans-/stabilisatiefase’ van hun carrière terechtgekomen: hun privésituatie is in rustiger vaarwater terechtgekomen, meer steady, én ze willen zich verder, zowel op professioneel als op persoonlijk gebied, ontwikkelen.

‘Als 50-plusser kom ik toch nooit meer aan een baan’

Het ‘er niet meer in geloven’ kan een valkuil zijn voor de 50-plusser. Ze zijn soms bang om geen baan meer te vinden, omdat ze ‘toch te oud zijn voor deze arbeidsmarkt’. Dat is zonde. Het is een kwestie van je verdiepen in nieuwe manieren van werk zoeken. Dit verschuift steeds meer naar sociale media, waaronder LinkedIn, en vacature verzamelsites zoals Indeed. Door gebruik te maken van de juiste kanalen, stijgt de kans op succes.

En het belangrijkste: wacht niet met solliciteren, maar start direct. Ben je bang dat je je baan gaat verliezen, bijvoorbeeld door reorganisatie? Of merk je dat de rek eruit gaat en je toe bent aan iets nieuws? Begin! Als je nog werkzaam bent op het moment van solliciteren, vergroot dit je kans op succes.

Focus op je talenten, niet op je gebreken

En als je dan gaat solliciteren, dan is het, net als voor alle leeftijden, belangrijk dat je je focust op je sterke punten. Vergelijk jezelf dus niet met de jongere generatie, maar bekijk waarin jij als 50-plusser juist het verschil kunt maken voor een organisatie. Focus je bijvoorbeeld op:

 • Ervaring: you know what’s up
  Je hebt ondertussen veel levens- en werkervaring opgedaan. Je hebt waarschijnlijk veel mensen en taken zien komen en gaan. Hierdoor weet je wat wel en niet werkt. Ofwel: you know what’s up. Jij laat je niet zomaar meer gek maken en kunt direct aan de slag.
 • Betrokkenheid: niet snel verveeld
  Millennials kenmerken zich door wat vluchtiger te zijn, ze raken sneller verveeld. Met jouw ervaring en eerder behaalde successen en resultaten kun je laten zien hoe betrokken je bent bij het uitvoeren van taken en projecten.
 • Stabiliteit: bye bye spitsuurfase
  Jouw thuissituatie is waarschijnlijk stabiel. Je bent de ‘spitsuurfase’ voorbij, je hebt waarschijnlijk geen jonge kinderen meer, kent jezelf beter en weet wat je wil.
 • Productiviteit: bekend met de materie
  Door jouw opgedane ervaring binnen jouw vakgebied kun je jezelf bepaalde taken makkelijker eigen maken. Je bent bekend met de materie en bent daardoor veel sneller op weg en dus: productief.
 • Loyaliteit: geen jobhopper
  Waar veel millennials bestempeld worden als jobhoppers, heb jij laten zien dat je loyaal bent. Jij wisselt niet om het minste of geringste van baan, maar probeert alles eruit te halen wat erin zit; zowel uit je functie als uit de organisatie waarvoor je werkt.
 • Breed inzetbaar: bijspringen waar nodig
  Als 50-plusser heb je gemiddeld 3 tot 15 verschillende banen gehad, waaronder dus ook vaak verschillende functies. Naast de functie met bijbehorende taken waarvoor je aangenomen bent, kun je dus ook makkelijk bijspringen bij collega’s in tijden van nood. Dat maakt je breed inzetbaar.

Tips van de professionals: recruiters & intercedenten

Het gaat dus vooral om een positieve mindset; als jij er zelf al niet meer in gelooft, waarom zou een ander dat dan nog doen? Maar, naast een positieve mindset, zijn er nog meer dingen waarop je kunt letten wanneer je gaat solliciteren als 50-plusser. Wij vroegen onze intercedenten en recruiters om tips.

 • Een cv op maat
  Beschrijf wat relevant is voor de functie waarop je solliciteert. Zijn bepaalde taken of werkzaamheden in de functie waarop je solliciteert vergelijkbaar met taken of werkzaamheden in je huidige/vorige functie? Beschrijf de werkzaamheden die gelijkenissen vertonen dan uitvoerig.
 • Geen gatenkaas-cv
  Sla geen periodes uit je leven over in je cv, ook niet als je in deze periode niet gewerkt hebt. Als je ze niet beschrijft, lijkt het alsof je misschien iets te verbergen hebt. Maar misschien heb je wel (mantel)zorg gedragen voor je zieke vader of heb je een periode thuis voor je kinderen gezorgd.
 • Schoenmaker blijf bij je leest
  Een carrièreswitch klinkt interessant en kan het ook zeker zijn, maar het heeft wel wat voeten in de aarde. Wil je gewoon graag aan het werk blijven (en misschien ondertussen een carièreswitch exploreren), dan is het raadzaam om te solliciteren op een soortgelijke functie als die je eerder gehad hebt.
 • Schaam je niet voor je leeftijd
  Probeer je geboortedatum niet weg te laten of te verbergen op je cv. Juist wanneer een geboortedatum ontbreekt gaat er een belletje rinkelen. En je leeftijd is ook niets om je voor te schamen. Want nogmaals:
 • Hoop doet leven
  Ga van het positieve uit en verschuil je niet achter redenen waarom je mogelijk niet geschikt zou zijn voor een functie, zoals het gevoel dat je misschien ‘te oud’ bent.
 • Blijf selectief
  Raak niet verzeild in wanhoop. Blijf scherp op vacatures die jou écht aanspreken en die écht bij jou(w cv) passen. Reageer selectief en ben zuinig met je cv. Ofwel: ga er niet mee leuren.
 • De mens achter het cv
  Een organisatie zoekt naar iemand voor een bepaalde functie met bepaalde taken, maar de persoon achter het cv blijft altijd belangrijker. Je moet passen bij een bedrijf. Laat in je uitingen (cv en motivatiebrief) dus ook echt zien wie je bent en waar je voor staat en laat zien dat je bij het bedrijf past.
 • Netwerken, netwerken, netwerken
  Het blijft de beste manier om aan een baan te komen: netwerken. En hoe ouder je bent, hoe groter netwerk je opgebouwd hebt. Laat zo veel mogelijk mensen in je omgeving/netwerk, bijvoorbeeld via LinkedIn, weten dat je op zoek bent. Zo kun je oriënterende gesprekken voeren die je verder kunnen helpen met het vinden van een baan.

En dan nu: aan de slag! Blijf positief, verschuil je niet achter je leeftijd, maar focus je op de waardevolle toevoeging die je als 50-plusser kunt bieden en het belangrijkste: geloof in jezelf.

Check onze actuele vacatures en misschien spreken we elkaar snel!

Bronnen: Monsterboard, Recruitingroundtable, Cv5

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks de beste berichten over werk in je mailbox!