terug

Zo ben jij de hele werkdag productief

Je komt binnen op je werk en installeert je met een kop koffie. Het is een drukke dag en daarom wil je gefocust aan de slag. Je pakt je agenda en to do list erbij, maar na vijf minuten ben je al afgeleid. Facebook meldt dat Eva, Jeroen en Hans jarig zijn, je collega’s bespreken hun vakantieplannen en dan komt je manager nog met een belangrijke mededeling. Herkenbaar? Met deze tips heb jij een productieve werkdag.

8 uur lang productief 

Je kunt gerust een hele werkdag productief zijn, als je jouw dag goed structureert. Hoe je dat doet ga ik je vertellen. Uit wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat je hersenen 1 uur ‘actief’ zijn en vervolgens 15 tot 20 minuten ‘passief’ zijn. Wanneer je hersenen ‘actief’ zijn, betekent dit dat je productief bezig kunt zijn. Wanneer je hersenen ‘passief’ zijn, gaat dat wat lastiger worden. Essentieel voor een productieve werkdag is dus dat je jouw taken juist inplant en de juiste structuur aanbrengt in jouw werkdag.

Tips voor structuur 

Het is belangrijk om te weten hoe je structuur aanbrengt in jouw werkdag. Ik heb 4 tips voor je verzameld waar je direct mee aan de slag kan. 

  1. Noteer welke taken je vandaag wilt oppakken en splits deze taken op in perioden van 1 uur. Dit kan 1 taak zijn maar dit kunnen ook meerdere taken in 1 uur zijn. Vervolgens neem je na dit uur pauze. Het liefst minimaal 15 minuten, de duur dat jouw brein passief is. Ik snap dat dit niet altijd mogelijk is maar even opstaan van je werkplek moet wel lukken toch?
  2. Maak aan het eind van de dag alvast een planning voor de volgende dag. Je kunt dan ‘s morgens direct beginnen met wat echt belangrijk is. Daarnaast is het een goede afsluiter van je werkdag en kun je jouw werk ’s avonds makkelijker loslaten. Zijn er toch nog ideeën die je binnen schieten? Mail ze dan naar jezelf zodat je ze ’s morgens kan toevoegen aan je planning. 
  3. Het is belangrijk dat je onderbrekingen van je werk (zo goed mogelijk) tegenhoudt in de perioden dat je hersenen ‘actief’ zijn. Maak het praatje met je collega’s na dat uur geconcentreerd werken of sta na dat uur op om drinken te gaan halen.
  4. Sleur en verveling zijn killing voor een productieve werkdag. Hoe kun je gemotiveerd en gefocust blijven als je het gevoel hebt dat je iedere dag hetzelfde moet doen (en je dat niet leuk vindt)? Wanneer dit het geval is, wordt het misschien tijd om eens te bedenken waar dat gevoel vandaan komt en hoe je dit kunt oplossen. Zit je wel lekker in je vel? Vind je het werk nog wel leuk of ben je toe aan iets anders? Of deel je jouw werkdag gewoon niet zo handig in?

Succes met het toepassen van deze tips. Kom je na de laatste vraag erachter dat je nieuwsgierig bent naar andere mogelijkheden? Neem dan eens een kijkje bij onze vacatures. Wellicht staat daar de baan die jou écht werkgelukkig maakt.

Bronnen: AD en Virtua.support

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks de beste berichten over werk in je mailbox!