terug

Zeg stress vaarwel met een juiste werk-privé balans

Een goede balans tussen werk en privé zorgt ervoor dat je energie krijgt en in balans bent. Het is nog sterker wanneer je dingen doet waar je zelf voor kiest en waar je goed in bent. Dit geeft voldoening en maakt dat je in je kracht staat. Door de jaren heen is gebleken dat de juiste werk- en privébalans ervoor zorgt dat mensen plezier ervaren in alles waar ze mee bezig zijn, zonder veel stress. Dit is iets wat iedereen verdient!

We ervaren het vast allemaal weleens: stress. Een veel voorkomende oorzaak voor het ervaren van stress is dat de ‘werk-privé balans’ uit evenwicht is. Met een goede werk-privé balans heb je een goede verhouding tussen je werk en de privé.

Een goede balans is maatwerk

We verdelen onze tijd over werk, ons gezin, onze sociale contacten, de zorg voor anderen en onze hobby’s. Een goede werk-privé balans heeft te maken met allerlei zaken, zoals kinderen, mantelzorg, reistijd, je financiële situatie, etc. Een goede balans is maatwerk en aangezien zowel het werk als de privé situatie regelmatig veranderen, verandert deze balans mee. Het is dan ook zaak deze balans goed te bewaken.

Door de juiste balans te vinden kun je optimaal presteren. Met onderstaande tips weet jij in de toekomst ook in balans te blijven en je zal jezelf als persoon ook nog eens verder ontwikkelen.

1. Stel prioriteiten en maak keuzes

Wat wil je? Stel je jezelf die vraag weleens? Vraag jezelf: als ik slechts op één ding mag focussen in het leven, wat is dat dan? Dat antwoord geeft exact jouw topprioriteit weer. Maak een lijstje met jouw top 5 prioriteiten en stop daar veel van energie in.

2. Bewaak je kostbare tijd

Zorg er eens voor dat je een week gaat bijhouden waar je zoal mee bezig bent. Hoeveel tijd besteed je aan zaken die er voor jou écht toe doen of die niet in lijn liggen met jouw persoonlijke prioriteiten? Stop dus met te veel tijd besteden aan zaken waar je geen energie van krijgt en waar je geen plezier in hebt.

3. Focus

Geef één taak de volle aandacht. Ben je aan het werk? Dan werk je en geef je jezelf daar voor 100%. Ben je samen met je familie? Geef hen dan de volledige aandacht. Dat verdienen zij en dat verdien jij, het is je vrije tijd.

4. Zoek iedere dag ontspanning

Maak elke dag tijd voor een leuke activiteit. Dit hoeft niet heel veel tijd te kosten. Leg je werk eens een uurtje naast je neer en lees een boek, ga wandelen of ga met iemand een kop koffie drinken. Ga wekelijks sporten en bezoek een keer een museum of theater.

5. Laat privétijd je vrije tijd blijven

Er moet bijna een noodgeval plaatsvinden voordat je die belangrijke meeting op het werk wilt verplaatsen. Waarom geef jij jouw privétijd niet zoveel respect? Zorg dat je – zodra jij tijd voor jezelf inplant – je deze tijd net zo behandelt. Zet je telefoon en e-mail uit na werktijd en werk (bijvoorbeeld) niet op zondag.

6. Neem vrij

Neem ten minste drie weken per jaar vrij. Je hoeft niet op vakantie, ver weg te gaan en veel geld uit te geven, maar je batterij moet wel opgeladen worden. Vrije dagen zorgen ervoor dat je fris blijf en je nieuwe energie krijgt. Je bent hierdoor productiever, creatiever en gelukkiger. Zet tijdens deze vrije dagen je telefoon uit en lees geen werkmail. Geniet van jouw welverdiende vakantiedagen!

7. Kijk kritisch naar jouw persoonlijke gewoontes en leefstijl

Weinig slaap, slechte voeding en minimale beweging dragen bij aan een onevenwichtig gevoel. Het kan alle inspanningen om een innerlijke balans te vinden zelfs tegengaan. Voldoende beweging zorgt voor stressvermindering en dus een ontspannen gevoel. Het maakt je hoofd leeg en daardoor ben je productiever en effectiever.

8. Vraag om hulp

Laat jouw leidinggevende, familie, vrienden of collega’s weten dat je wil werken aan een betere balans tussen werk en privé. Wellicht kunnen ze je ergens in ondersteunen. Kom je er zelf niet uit? Kijk dan eens naar de mogelijkheden voor een coach. Een coach vertelt je wat je kan doen om een optimale werk-privébalans te realiseren. Misschien hoef je het helemaal niet zo ver te zoeken en ken je iemand die het zelf allemaal uitstekend weet te balanceren. Vraag hem of haar dan eens om advies over loopbaanontwikkeling, het stellen van deadlines en time management.

9. Stel grenzen

Vandaag de dag wordt er van je verwacht dat je 24 uur per dag bereikbaar bent. Dat is een grote veroorzaker van stress. Stel voor jezelf duidelijk grenzen en communiceer dit ook in je omgeving. Geef aan wanneer je wel en juist niet bereikbaar bent. Zet je telefoon en laptop uit wanneer je naar de voetbalwedstrijd van jouw zoontje kijkt. Vraag vrienden en familie om je niet onnodig te storen tijdens je werk.

10. Leer nee te zeggen

Accepteer niet zomaar elk verzoek dat op je afkomt. Past het niet in je schema of ligt het niet in lijn met jouw prioriteiten? Beargumenteer dan kort waarom je deze taak niet op je neemt en vertel met welke prioriteiten je aan de slag bent en wijs het verzoek vriendelijk af.

Ik wil je graag adviseren eens in de zoveel tijd je werk-privébalans te beoordelen. Je bezigheden en je behoeftes in je leven veranderen namelijk regelmatig. Zorg ervoor dat je aan hand van bovenstaande tips af en toe checkt of je in balans bent. Als je merkt dat dit niet zo is, pak het dan aan! Zo zorg je ervoor dat stress wegblijft en je plezier en energie kan steken in de dingen waar je bewust voor hebt gekozen.

Zeg stress vaarwel met een baan via Driessen en bereik een gezonde werk-privé balans. Ontdek hoe onze werkbeloftes je kunnen helpen jouw doelen te bereiken.

Bronnen: simplecheck.nl en blog.secretary.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks de beste berichten over werk in je mailbox!