terug

Vacatures in het onderwijs, hierop moet je letten

Op zoek naar een baan in het onderwijs? Of je nu als invaller wil beginnen of meteen volle bak je eigen klas wil draaien, er zijn wat dingen die goed zijn om te weten voordat je door de bomen het bos niet meer ziet. Vacatures in het onderwijs zijn er genoeg maar waar te beginnen?

Wanneer je even googelt op ‘vacatures onderwijs’ dan komt er een berg aan websites tevoorschijn. Overal doorheen klikken en scrollen is gekmakend. Welke sites wij aanraden (behalve die van onszelf natuurlijk 😉)? Meesterbaan geeft een goed overzicht van wat er aan onderwijsvacatures openstaat. Je kunt er zelfs filteren op plaats. Meesterbaan is een vacaturebank en dus geen uitzendbureau.

Vacatures in het onderwijs, wanneer komen ze?

Veel schoolbesturen hebben in mei het plaatje voor komend schooljaar duidelijk. Dat is dus dé tijd om de vacatures in de gaten te houden. Wil je een open sollicitatie sturen? Doe het dan net voor mei. Zo kom je niet tussen de grote bult sollicitatiebrieven en heb je kans dat je uitgenodigd wordt nog voordat de vacature online komt. Maak dus nú al je cv en brief in orde! Vacatures kunnen natuurlijk ook door het jaar heen ontstaan, al zal het dan voornamelijk om invallen gaan.

Invalpools

Begin je graag als invaller of heb je gewoon nog geen baan gevonden voor een eigen klas? Schrijf je dan in bij meerdere invalpools. Zorg dat je elke schooldag op tijd naast je bed staat. Ik snap de verleiding van uitslapen maar je kunt zomaar om 7.30 uur gebeld worden of je om 8.00 uur op school kunt staan. Wanneer je dan nog in je bed ligt wordt het natuurlijk lastig en heb je kans dat ze de volgende keer iemand anders bellen. Invallen leidt regelmatig tot een vaste aanstelling dus laat deze kans niet liggen!

Waarop moet ik letten?

Steeds vaker gaan mensen via hun eigen netwerk aan de slag in het onderwijs. Bijvoorbeeld na de afstudeerstage die van beide kanten goed beviel of via hun LinkedIn-netwerk. Zorg dus dat je LinkedIn-profiel in orde is! En ga je nog stagelopen? Kies de school dan zorgvuldig uit. Het kan zomaar je toekomstige werkplek zijn.

Het is ook altijd goed om je voor te bereiden op de sollicitatieprocedure. Een sollicitatieprocedure binnen het onderwijs bestaat vaak uit twee gesprekken. Het eerste gesprek is vaak met een teamleider of directeur. Het tweede gesprek is vaak met iemand van HR en een leerkracht waar je veel mee zal samenwerken. Een assessment is in het onderwijs niet heel gebruikelijk, proeflessen of een dag meelopen wel. Een goede voorbereiding op het sollicitatiegesprek is natuurlijk altijd belangrijk.

Voor het onderwijs zijn er wel standaard vragen waar je je op kunt voorbereiden. Er wordt bijvoorbeeld vaak doorgevraagd op jouw manier van lesgeven en de werkvormen die je gebruikt. Ook zal je gevraagd worden om iets over jezelf te vertellen en waarom je voor het onderwijs én deze vacature gekozen hebt. Maar ook jouw leerpunten, hoe je met lastige ouders omgaat, hoe je een pedagogisch klimaat creëert en wat je van het team verwacht.

Belangrijk is dat je bij het gesprek jezelf bent, op de hoogte bent van de school (lees het schoolplan / de visie eens door, bekijk de vacature goed e.d.) en ontspannen overkomt, voor zover dat kan natuurlijk.

Onderschat een goede afsluiting niet. Het is het laatste onderdeel van het sollicitatiegesprek en blijft daarom vaak het langst in de herinnering van je gesprekspartners hangen. Meestal krijg je aan het einde van het gesprek de gelegenheid om zelf vragen te stellen. Maak hier gebruik van! Dit komt geïnteresseerd over en je laat zien dat je voorbereid bent. Stel vragen over de groep waarin je gaat werken, over welke neventaken je krijgt op de school of stel vragen over de school zelf.

En heb je de baan? Lees je dan goed in in de cao. Je hebt tegenwoordig nog best wat ruimte om te onderhandelen. Vooral de paragrafen over inschaling, extra periodieken, bijzondere beloningen en toeslagen zijn goed om te lezen voordat je gaat onderhandelen. Let ook op de functiemix, het doorstromen van leraren naar hogere salarisschalen. Dit kan per school verschillen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks de beste berichten over werk in je mailbox!