terug

Slim onderhandelen over je salaris: zo doe je dat

Het is één van de spannende momenten in je werkleven: het functioneringsgesprek. Tijdens dit jaarlijks terugkerende gesprek met jouw leidinggevende kun je naast het bespreken van je prestaties en toekomstplannen, óók je salaris ter sprake brengen. Ook als je een nieuwe baan hebt is dit hét moment om te onderhandelen over je salaris. Dat vindt de één net wat gemakkelijker dan de ander.

Hoe pak je een salarisonderhandeling aan zonder dat het ongemakkelijk wordt? In dit artikel lichten we wat zaken uit waar je rekening mee kunt houden om zelfverzekerd en effectief een loonsverhoging aan te vragen.

Toon initiatief
Hoewel het wel eens gebeurt, is de kans zeer klein dat je leidinggevende op eigen initiatief aanbiedt om je salaris te verhogen. Daarom is het belangrijk dat jij zelf de stap zet om het gesprek aan te knopen. Het kan spannend zijn om het onderwerp ter sprake te brengen, maar onthoud: je vraagt niet om iets onredelijks, je vraagt om een eerlijke waardering voor je werk. Het is een gesprek, geen eis. Hoe langer je wacht met het vragen, hoe kleiner de kans dat je uiteindelijk krijgt wat je verdient. Wees proactief, want je krijgt nooit meer dan je vraagt!

Dit initiatief toon je bijvoorbeeld bij je jaarlijkse functioneringsgesprek, maar kan ook op andere momenten:

Timing
Niet ieder moment is geschikt om een salarisverhoging aan te kaarten. Het einde van het jaar, bijvoorbeeld, kan voor je leidinggevende een stressvolle periode zijn, waarin budgetten al vastliggen en de focus vooral ligt op de jaarcijfers. Het is vaak slimmer om het gesprek te plannen op een moment waarop je leidinggevende minder onder druk staat en ruimte heeft om over je situatie na te denken.

Denk bijvoorbeeld aan het moment wanneer je een bijzonder project succesvol hebt afgerond of als je goed resultaat voor het bedrijf hebt behaald of (nieuwe) verantwoordelijkheid hebt gekregen. Dit zijn de momenten waarop je prestaties extra in de schijnwerpers staan. Als je een concreet resultaat kunt laten zien, bijvoorbeeld een project dat je hebt geleid of een verkoopdoel dat je hebt overtroffen, kun je die succesverhalen gebruiken om je verzoek te onderbouwen.

Extra tip: Kies een moment waarop je leidinggevende net een succes heeft behaald, zoals het afsluiten van een belangrijk contract of het behalen van een doel. Mensen zijn vaak eerder bereid om te geven als ze zelf ook het gevoel hebben dat ze winnen.

Goede voorbereiding is het halve werk
De sleutel tot een succesvolle onderhandeling is voorbereiding. Voordat je het gesprek aangaat, moet je goed voor jezelf kunnen verwoorden waarom jij een salarisverhoging verdient. Het is niet genoeg om alleen te zeggen dat je goed je werk doet. Leidinggevenden verwachten dat je met concrete argumenten komt. Bereid je voor door te kijken naar je recente prestaties: heb je nieuwe verantwoordelijkheden op je genomen? Heb je meer klanten binnengehaald of heeft je werk bijgedragen aan het behalen van de bedrijfsdoelen?

Denk niet alleen aan je eigen prestaties, maar ook aan de marktomstandigheden. Wat is de gemiddelde beloning voor jouw functie in de sector? Heb je je werkervaring en vaardigheden gemoderniseerd door extra cursussen of certificaten te behalen? Dit soort feiten en cijfers versterken je verzoek.

Extra tip: Bereid een korte presentatie voor met concrete resultaten en cijfers. Vermijd algemene beweringen zoals "ik werk hard". Richt je op de meetbare impact die je hebt gehad.

Blijf professioneel en sta open voor alternatieven
Het kan zijn dat je leidinggevende niet direct positief reageert op je verzoek. Dat hoeft niet het einde van het gesprek te zijn. Blijf professioneel en open in je benadering. Vraag naar de redenen waarom je verzoek wordt afgewezen en of er alternatieven zijn. Misschien kunnen er andere voordelen worden besproken, zoals flexibele werktijden, meer vakantiedagen of een opleidingsbudget. Lees hier meer over mogelijke andere arbeidsvoorwaarden waar je over kunt onderhandelen. Soms is een salarisverhoging nú niet mogelijk, maar kan het over enkele maanden wel een optie zijn, zodra er ruimte in het budget is.

Extra tip:  Stel voor om een vervolgafspraak in te plannen voor het bespreken van je loonsverhoging, bijvoorbeeld over drie maanden, zodat je jouw verzoek niet definitief uit de weg gaat en er ruimte is voor heroverweging.

Kies voor jezelf bij onderwaardering
Soms komt het voor dat je leidinggevende toch geen salarisverhoging kan bieden, zelfs als je alle juiste argumenten hebt. In dat geval is het belangrijk om niet in te stemmen met een voorstel dat je niet eerlijk vindt. Durf te vragen wanneer een loonsverhoging opnieuw bespreekbaar is, of wat je kunt doen om in de toekomst wel voor een verhoging in aanmerking te komen.

Extra tip: Bedenk vooraf wat voor jou het minimale salaris is waarop je bereid bent te blijven werken. Als het aanbod niet in lijn ligt van jouw verwachtingen en je weet dat je ergens anders meer kunt verdienen, wees dan bereid om voor jezelf op te komen.

Tot slot: Het belang van zelfvertrouwen
Of je nu meer salaris krijgt of niet, het belangrijkste is dat je het gesprek hebt gevoerd en jezelf serieus hebt genomen. Salarisonderhandelingen zijn niet alleen een manier om meer te verdienen, maar ook een kans om te laten zien dat je waarde hecht aan je werk en je ontwikkeling. Door je goed voor te bereiden en zelfvertrouwen te tonen, laat je zien dat je je positie serieus neemt en dat je in jezelf gelooft. En zelfs als het niet meteen lukt, heb je de deur opengezet voor toekomstige gesprekken over jouw carrièrepad en beloning.

Neem de uitdaging dus aan, wees goed voorbereid en ga zelfverzekerd het gesprek in!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks de beste berichten over werk in je mailbox!