terug

Seksuele intimidatie op de werkvloer: welke vormen zijn er en hoe ga ik ermee om?

Bijna iedereen krijgt, helaas, wel eens te maken met seksuele intimidatie. Wanneer je aan het werk bent, krijg je bijvoorbeeld ineens een pornowebsite link via Lync en terwijl je langs het bureau van je collega loopt maakt hij alwéér die opmerking over hoe appetijtelijk je eruitziet vandaag. Ongewenste intimiteiten zijn nog lang niet verdwenen.

Eén op de drie vrouwen is het slachtoffer geworden van seksuele intimidatie op haar werk. Volgens onderzoek is intimidatie niet verdwenen maar heeft het gewoon andere vormen aangenomen.

Jonge vrouwen vaker slachtoffer

Vrouwen in de leeftijd van 19 tot 29 worden het meest lastiggevallen (64%). Dit gebeurt vooral in de horeca (42%) en in de detailhandel (36%). Driekwart van de vrouwen gaf aan dat ze werd lastiggevallen door mannelijke collega’s. Iets meer dan 40% gaf aan betast te zijn en 81% van de vrouwen heeft seksuele opmerkingen naar haar hoofd gekregen. Helaas zegt meer dan 70% van de geënquêteerde dames dat ze het niet gerapporteerd heeft. Van de meiden die dat wel hebben gedaan had maar 15% het gevoel dat ze serieus werd genomen. Schrikbarende cijfers!

Verschillende vormen van seksuele intimidatie

Volgens de wet is ongewenst seksueel gedrag op het werk het volgende: elke vorm van verbaal, niet-verbaal of lichamelijk gedrag van seksuele aard waarvan degene die zich er schuldig aan maakt, weet of zou moeten weten dat het afbreuk doet aan de waardigheid van vrouwen en mannen op het werk. Seksuele intimidatie hoeft dus niet per se lichamelijk te zijn, ook opmerkingen of gedragingen kunnen evengoed seksueel getint zijn en als ongepast worden ervaren. Er zijn maar liefst 11 verschillende vormen van seksuele intimidatie.

(Her)ken jij alle 11 de vormen?

Verbaal
  • Seksueel getinte opmerkingen of seksueel getinte sms’jes, e-mails of brieven.
  • Intieme vragen over andermans privéleven.
  • Afspraakjes gericht op seksueel contact.
Non-verbaal
  • Aanstaren.
  • Seksueel getinte afbeeldingen, bijvoorbeeld op de werkvloer of via het internet/intranet.
  • Seksueel gerichte gebaren.
Fysiek
  • Vastpakken, arm om de schouder leggen, ‘knijpen’.
  • Kussen.
  • De doorgang expres versperren.
  • Aanranding.
  • Verkrachting.

Hoe ga je met seksuele intimidatie om?

De beste aanpak blijft de assertieve aanpak:

  • Geef duidelijk aan dat je niet gediend bent van het gedrag, de uitspraken en/of de houding van de andere.
  • Duid aan welk gedrag storend of niet wenselijk is.

Doe dit op een rustige, respectvolle en correcte manier. En blijf bovendien consequent en duidelijk en zorg dat je houding en lichaamstaal passen bij je boodschap.

Hoe duidelijker je boodschap is, hoe groter de kans dat het daadwerkelijk ook stopt.

Geen resultaat?

Heeft je aanpak niet gewerkt en blijft de seksuele intimidatie aanhouden? Dan kun je een beroep doen op de preventieadviseur en/of vertrouwenspersoon binnen jouw organisatie. Hij of zij kan je met raad en daad bijstaan en je helpen het te stoppen.

Ben jij flexibele medewerker van Driessen? Dan kun jij in dit soort situaties terecht bij de vertrouwenspersoon van Driessen. Op Mijn Driessen vind je meer informatie over de vertrouwenspersoon, in welke situaties je bij haar terecht kunt en hoe je haar kunt bereiken.

Bron: Cosmopolitan, Werkforum.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks de beste berichten over werk in je mailbox!