terug

Positieve energie op de werkvloer!

We weten allemaal dat lachen enorm gezond is, zo ook op je werk! Heb jij op de werkvloer ook wel eens de slappe lach met je collega’s? Het lijkt dan misschien alsof je niet aan werk bent, maar niets is minder waar. Uit onderzoek blijk dat lachen op de werkvloer de productiviteit kan verhogen. Nieuwsgierig? Lees dan snel verder!

Medewerkers worden extra gemotiveerd en zijn productiever als ze af en toe eens goed kunnen lachen met collega’s. Het motto “work hard, play hard” is er niet voor niets en ook werkgevers zijn het daarover eens. Zij zien ook dat medewerkers beter werken na een slappe lach sessie met hun collega’s.

Uiteraard is het wel van belang dat je om de juiste dingen lacht. We spreken hier van ‘positieve humor’. Het roddelen over bepaalde mensen werkt dan weer nadelig. Zorg er daarom voor dat als je de slappe lach krijgt, de aanleiding positief is. Graag deel ik enkele tips voor meer humor en positiviteit op de werkvloer.

Waardeer de gangmaker in het team

Iedereen heeft wel een gangmaker (of gangmakers) in het team waarin hij of zij werkt. Gangmakers zijn enorm belangrijk voor de sfeer. Zij maken bepaalde onderwerpen zo luchtig, dat jij je niet eens meer kan herinneren waarom jij je daar zo druk over maakte. Er staat niet voor niets vaak in een vacaturetekst dat humor op de werkvloer belangrijk is.

Bekijk het eens van de andere kant

‘Waarom werkt die printer niet? Waarom is mijn computer nou weer zo traag? Waarom ligt de internetverbinding er weer uit?’ Het zijn allemaal irritatiefactoren die (vaak een negatieve) invloed hebben op je humeur. De kunst daarom is om het eens van een andere kant te bekijken, oftewel omdenken. Denk dan bijvoorbeeld eens: nu is de kans om een heerlijk kopje koffie te halen, bij te kletsen met je collega of eindelijk je chaotische bureau op te ruimen.

Neem jezelf niet altijd té serieus

Heb jij ook wel eens van die momenten dat je gewoon in de lach schiet om een (stomme) actie van jezelf? Een beetje zelfspot is zeker niet erg! De kunst is om jezelf niet té serieus te nemen en af en toe ook even om jezelf te kunnen lachen. Collega’s weten ook hoe je in elkaar steekt en je voelt je (hopelijk) vertrouwd op je werkplek. Een persoonlijke blunder is af en toe erg gepast om te delen met je collega’s. En geloof mij, dat levert zeker een glimlach op!

Uiteindelijk zorgt humor ervoor dat een olifant weer een mug wordt. Het werkt aanstekelijk en ook vaak besmettelijk. Kortom, humor en plezier op de werkvloer zouden speerpunten moeten zijn voor iedere organisatie! Keep on smiling 😀

Ben je op zoek naar een baan met positieve energie en waar je je creativiteit kunt uiten? Bekijk dan onze vacatures.

Bronnen: gezond.be, nursing.nl en mt.nlv

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks de beste berichten over werk in je mailbox!