terug

Meer pauzes maken je (werkdag) productiever

We worden bestookt met adviezen om productiever aan het werk te gaan. Maar wat helpt nu echt? Via een webinar kwam ik in aanraking met de Pomodoro techniek. Midden in de verplichte thuiswerk periode waar focus en concentratie ver te zoeken waren, besloot ik deze techniek uit te proberen en ik kwam tot een opmerkelijk inzicht: met meer pauzes ben je productiever.

Ik hoor je denken: “Als je meer pauzes neemt, hou je minder werktijd over. Dan krijg je vast ook minder gedaan.” Het klinkt zo logisch en toch klopt het niet. Uit onderzoek van Desktime blijkt namelijk dat de tien productiefste werknemers degenen zijn die regelmatig pauzeren. Het gaat dan om pauzes waarbij je even je werkplek verlaat én waarbij je niet op een scherm kijkt.

Een normaal dagritme

Toen iedereen een tijd terug gedwongen werd om thuis te werken, hoorde ik van veel collega’s dat ze thuiswerken intensief vinden. Normaal start je dag (in mijn geval) met een autorit naar kantoor, je groet je collega’s en praat even bij. Daarna start je op en gedurende de dag wissel je af tussen verschillende werkzaamheden al dan niet in verschillende ruimtes met een heerlijke, gezamenlijke lunchpauze tussendoor.

Als je thuiswerkt vervallen deze routines en loop je waarschijnlijk slechts een paar meter verder naar je werkplek. Je zet je computer aan, start met je werkzaamheden en bent geneigd om door te werken. Er is immers geen afleiding zoals op kantoor.

Pauzes als onderdeel van je werkdag

Alle situaties die je normaal afleiden van je werk, dat zijn eigenlijk al een soort mini pauzes. Collega’s die even een vraag stellen, een telefoontje of een overleg tussendoor. Dit zijn allemaal mini pauzes. Maar ook de wandeling terug naar je werkplek na een overleg kun je zien als een pauze. Toch is het thuis (en soms ook op het werk) vaak lastig om echt pauze te nemen.

De Amerikaanse journalist en auteur van managementboeken Tony Schwartz zegt: ‘Wanneer er meer van ons gevraagd wordt, hebben we de neiging om harder door te werken. Het probleem is alleen dat we, zonder enige rust en tijd om te herladen, meer fouten maken en minder gefocust zijn op onze taken.’

Mini-experiment: even doorwerken en dan een pauze nemen

Hoe lang en hoe vaak moet je dan een pauze nemen? Daar zijn veel ideeën over, zoals: 52 minuten werken en 17 minuten pauze. De Pomodoro techniek: 25 minuten werken en 5 minuten pauze. Na 4 pomodoro’s neem je een langere pauze van 15-30 minuten. Micropauzes: elk uur 5 of elk halfuur 2 minuten pauze. Keuzes genoeg maar eerlijk gezegd denk ik niet dat het veel uitmaakt welke methode je kiest zolang je maar regelmatig pauzeert.

Dus experimenteer eens. Kies uit de drie methodes hierboven degene die je het meest aanspreekt. Test jouw gekozen methode consequent een week uit. En neem echte pauzes: verlaat je werkplek en bekijk geen schermen.

Bron: AD

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks de beste berichten over werk in je mailbox!