terug

Maak jij tijd voor een complimentje?

Nationale Complimentendag, hét ideale moment om je collega eens een complimentje te geven. En natuurlijk ook leuk om er eentje (of meer) te krijgen. Jammer dat we relatief zuinig zijn met het uitdelen van complimentjes en daardoor ook nog eens niet zo goed zijn in ze ontvangen. Tijd voor verandering.

Een complimentje van een collega of leidinggevende is niet alleen leuk om te krijgen, maar het heeft ook nog eens heel veel positieve effecten. Zo gaat je motivatie ervan omhoog, waardoor je dingen niet alleen graag vaker gaat doen, maar zelfs ook beter. Maar je werkplezier gaat er ook van omhoog. Dat leidt tot meer energie en een sterker gevoel van geluk en dát is weer goed voor je energielevel en je gezondheid.

Eigenlijk alleen maar redenen om veel complimentjes uit te delen dus!

Maar hoe geef je eigenlijk een compliment?

Niet iedereen vindt het even gemakkelijk om een compliment uit te delen. Wat zeg je precies? En waarover? En hoe? Maar zo moeilijk hoeft het niet te zijn. Het kan al heel simpel zijn, zoals “wat zie jij er leuk uit vandaag” of “ik vind dat je deze situatie heel goed opgepakt hebt” of “goed gedaan”. Een leuk complimentje is zo gegeven. Maar het gaat er natuurlijk wel ook om hoe je het zegt. Het liefst face-to-face, dan komt het het beste over. Gezichtsuitdrukking en lichaamstaal zetten je compliment nog meer kracht bij.

En wat als ik een compliment krijg?

Nu heb ik het voornamelijk gehad over complimenten geven, maar hoe moet je eigenlijk een compliment ontvangen? Ook dit is geen hogere wiskunde hoor. Een ‘dankjewel’ is vaak al genoeg. Ga het niet kleineren of bagatelliseren door bijvoorbeeld te zeggen “het was een kleine moeite” of “ach, stelde toch niks voor”. Je hoeft je niet te verontschuldigen, ben blij met het compliment. Je hoeft ook niet gelijk een compliment terug te geven, maar ontvang je compliment met gepaste trots.

Ben jij er klaar voor? Wat voor compliment geef jij jouw collega vandaag? En welke heb je mogen ontvangen?

Geef en ontvang complimenten en vergroot jouw werkgeluk! Doe nu de werkgeluktest en kom erachter hoe werkgelukkig jij bent.

Bronnen: Carrièretijger, Complimentenboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks de beste berichten over werk in je mailbox!