terug

Kleur bekennen! Herken jouw gedragsstijl en die van anderen

Ik kan het me nog goed herinneren, die ene oud collega. Hoe breed de deur ook was, wij konden er niet samen doorheen. Vreemd, want als we in de pauze met een groepje gingen wandelen, konden we best gezellig kletsen. Hij was ook heel aardig maar zijn ijzersterke mening over hoe het werk uitgevoerd moest worden, stak hij niet onder stoelen of banken. Hoewel hij al jaren voor het bedrijf werkte en de werkzaamheden goed kende, zat ik toch vaak op mijn tanden te bijten. Tot ik de disc kleurentest voor me kreeg, die veel ophelderde.

Tijdens het werk heb je te maken met collega’s, leidinggevenden, klanten enzovoort. Je zal ongetwijfeld merken dat het contact met de ene persoon gemakkelijker loopt dan met de andere persoon. In dit blog geef ik je inzicht in het gedrag op de werkvloer door verschillende kleurtypes toe te passen. Dit blog is natuurlijk met een knipoog geschreven maar hiermee kun je wel jouw kleur herkennen en de kleur van je collega.

“Vurig” rood

“Ik heb een idee, daar sta ik volledig achter en ik zal je overtuigen zodat ook jij mijn idee gaat steunen”. Ik ben zelfverzekerd en niet bang voor confrontatie. Met een goede dosis assertiviteit en resultaatgerichtheid maak ik mijn punt op sterke en directe wijze duidelijk. Omdat ik zelf duidelijk ben, vind ik dat ook prettig in de omgang. Ik ken graag mijn grenzen maar zal toch proberen deze grenzen naar mijn eigen wil te buigen. Meerdere alternatieven zullen ervoor zorgen dat ik de meest efficiënte situatie kan kiezen. Omdat ik graag gelijk heb, zal je me zodanig moeten overtuigen dat het mijn idee wordt. Wanneer ik onder stress sta, kan ik snel geïrriteerd zijn en heb ik de neiging te gaan commanderen omdat ik dan teveel van mezelf (en anderen) verwacht.

“Stralend” geel

“Ik heb een idee, het is super leuk en past goed bij de huidige cultuur. Ik heb er zo’n onwijs goed gevoel bij! Mijn idee kan gelijk worden geïmplementeerd en iedereen zal hier beter van gaan worden, let maar op!”. Ik heb altijd een glimlach op mijn gezicht en ik houd van veel sociale contacten. Door mijn overvloed aan energie zit ik vaak in de vijfde versnelling! Je zal van mijn houding en voorkomen enthousiast worden. Laat dat ook toe, daar houd ik van! Houd wel goed de tijd in de gaten want als ik eenmaal begin met praten, vergeet ik die wel eens. Als je iets van me gedaan wilt hebben, probeer dan niet te formeel te zijn. Onder stress kan ik emotioneel en chaotisch worden waardoor ik fouten ga maken.

“Zacht” groen

“Ik heb een bepaald idee, wat vind jij daarvan? Als jij een ander idee hebt, dan ga ik daarin mee, ondanks dat ik het niet altijd eens ben”. Ik ben bescheiden en gevoelig voor andere meningen. Ook ben ik heel voorzichtig waardoor ik zelden zelf een beslissing nemen en als ik een beslissing heb genomen, dan blijf ik deze overdenken. Ik zou niet willen dat achteraf blijkt dat ik de verkeerde beslissing heb genomen. Een rustige, zachte, aanpak vind ik prettig omdat ik waarde hecht aan vertrouwen en duurzame relaties. Neem de tijd om naar mij te luisteren en vertel soms ook iets over jezelf om het vertrouwen te versterken. Geef me daarna wat tijd, ik wil graag nadenken over onze gesprekken en de keuzes die ik maak. Stress zorgt ervoor dat ik ga twijfelen waardoor ik koeler word en mezelf terug zal trekken.

“Helder” blauw

“Ik heb een bepaald idee en verricht grondig onderzoek om mijn idee te onderbouwen en indien nodig bij te schaven want ik wil niet het risico nemen dat ik onverwachte vragen krijg over mijn idee”. Ik ben zorgvuldig, objectief en neem mijn beslissingen weloverwogen. Voordat ik een idee presenteer, heb ik al veel vooronderzoek gedaan omdat ik overal op voorbereid wil zijn. Dit maakt mij af en toe te kritisch. Kennis van zaken vind ik belangrijk en ik zal je er ook op testen. Zorg dus dat je goed voorbereid bent als je met mij een gesprek aan wilt gaan. De informatie die ik van jou wil ontvangen zijn veelal gebaseerd op feiten en cijfers. Een logische aanpak met voldoende referenties zal ik in overweging nemen want ik ben niet makkelijk af te wijken. Bij stress word ik overbezorgd over resultaten en zal ik blijven doorvragen omdat ik alles wil “over” analyseren.

Kleurdenken

Welke kleur past het beste bij jou? Voor mij is dit de kleur groen. Maar elke kleur heeft aspecten die bij mij passen. We zijn natuurlijk mensen, geen kleuren. Mijn oud collega was in zijn werk heel vurig rood en daar had mijn “groene” basis soms wat moeite mee. Maar is dat erg? Ik denk het niet! Zolang we accepteren dat elke persoon anders is, niet slechter, kunnen we prima met elkaar door een deur (ook al is het soms na elkaar in plaats van met elkaar). En mijn oud collega? Die wil ik bedanken voor de waardevolle les die ik heb geleerd!

Bronnen: Patrick Schriel, Reorient, Mens en samenleving

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks de beste berichten over werk in je mailbox!