terug

Keuzestress? Dit kan je helpen…

Ben jij continu aan het nadenken over een keuze die je moet maken voor bijvoorbeeld een nieuwe baan, wel of niet verhuizen of gewoon het avondeten? Of ga jij voor een antwoord op je vraag eindeloos het internet af op zoek naar meer of betere opties? Stop dan met nadenken en twijfelen, wij gaan je helpen!

Veel mensen hebben last van keuzestress. Er is tegenwoordig ook zoveel te kiezen. Als je merkt dat je steeds moeilijker een keuze kan maken omdat je bang bent dat er misschien toch een betere optie is, dan heb je misschien last van FOBO: fear of better options.

Altijd voor het beste willen gaan

FOBO heeft alles te maken met het nastreven van perfectie en de angst om de verkeerde keus te maken. Je moet een keuze maken en wilt voor de best mogelijke optie gaan. Om de beste keuze te maken ga je eindeloos op onderzoek naar alle mogelijk opties. Het kan gaan om grote keuzes, zoals de keuze voor een ander huis of nieuwe baan. Of het kan gaan om kleine alledaagse beslissingen, zoals bijvoorbeeld het avondeten of welke kleren je aan doet.

Uiteindelijk wordt de zoektocht voor het maken van de beste keuze een tijdrovend en stressvol karwei. Deze besluiteloosheid kan je een onrustig gevoel geven en je ‘verlammen’; je bent niet meer in staat logisch na te denken en de keuze te maken. De paradox in dit geheel is juist dat de mensen die deze perfectie nastreven uiteindelijk minder gelukkig zijn met de keuze die ze maken, dan de snelle beslissers. Wat kun je hier aan doen om sneller de knoop door te hakken?

Kiezen voor een ‘gewoon goede’ optie

Om uit deze besluiteloze spiraal ‘van streven naar perfectie’ te komen is het belangrijk jezelf af te vragen met welke uitkomst je tevreden bent. Kortom welke uitkomst is prima, als het al niet de beste optie is die er bestaat. Ga bij jezelf na aan welke criteria je keuze in ieder geval moet voldoen. Heb je een keuze die aan deze belangrijkste criteria voldoet? Dan is dat ook een ‘gewoon goede’ optie.

Perfectie bestaat immers niet, dus wat relativeren kan geen kwaad. Knopen doorhakken en tevreden zijn met een ‘gewoon goede’ optie geeft rust, en maakt je op andere vlakken weer productiever. Je hoeft geen energie meer te stoppen in het maken van de beslissing, dus je kunt je energie weer richten op andere zaken. Met blijven ‘dubben’ kom je niet ver, met een ‘gewoon goede’ keuze kom je vooruit!

Ga je gevoel achterna

Als je een denker bent en in gedachten steeds alle voors en tegens op een rijtje zet, probeer dit dan eens los te laten en op je gevoel af te gaan. Een keuze maken is immers toch vaak een gevoelskwestie. Je kunt niet alles beredeneren of in de toekomst kijken of er ooit nog een betere optie komt.

Vertrouw op jezelf en ga na met welke keuze jij het meest blij gaat zijn. Wanneer je hier een antwoord op kan geven, heb je jouw keuze eigenlijk al gemaakt! Daarnaast kun je ook bij jezelf nagaan met welke keuzes die je ooit hebt gemaakt het meest gelukkig was en hoe je deze keuzes hebt gemaakt. Waren het rationele keuzes of impulsief? Dit geeft je inzicht in hoe jij zelf keuzes maakt; rationeel en doordacht of toch meer op gevoel. Als het toen goed werkte, waarom dan nu niet?!

Mocht je nu echt helemaal in de stress raken en geen keuze meer kunnen maken, dan kun je nog altijd kop of munt doen. Als de uitkomst je niet bevalt en je toch voor de andere optie gaat, weet dan dat je jouw keuze eigenlijk al had gemaakt. En bedenk anders: beter een keuze maken (en dan misschien niet helemaal perfect), dan helemaal geen keuze maken!

Bronnen: nytimes.com & happinez.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks de beste berichten over werk in je mailbox!