terug

Ja, ik wil een betekenisvolle baan. Maar hoe vind ik die?

Driessen neemt de rol van werkgever serieus. Vanuit ons HR-beleid, dat volledig is ingericht op de ontwikkeling en duurzame inzetbaarheid van onze flexibele medewerkers, hebben wij medio augustus de campagne “#jaikwil” geïntroduceerd waarin we onze vijf werkbeloften delen. Beloftes maak je om ze na te komen en creëren een vertrouwensband. Misschien wel de belangrijkste van de vijf werkbeloften van Driessen is: “Wij beloven alles op alles te zetten om een betekenisvolle baan voor jou te vinden”. Een mooie belofte die meteen ook bij mij de vraag oproept: Wanneer is een baan betekenisvol en hoe draagt dit bij aan je werkgeluk?

Een baan die er écht toe doet

Een baan is veel meer dan alleen een manier om inkomen te genereren. Om gelukkig te zijn is meer nodig dan een goed salaris. Een crisis, in algemene zin, dus ook de coronacrisis, versterkt de behoefte aan het hebben van werk dat betekenisvol is. Een betekenisvolle baan moet op twee gebieden aansluiten: Je intrinsieke doel dient te passen bij de organisatie waarvoor je werkt. Daarnaast wil je met jouw expertise en doel aansluiting vinden en dagelijks een bijdrage leveren aan dat doel. Als je een baan hebt of vindt die hierbij past is het voor jou een betekenisvolle baan en brengt deze je werkgeluk.

Een carrière lang werkgelukkig

De organisatie waarvoor je werkt ontwikkelt zich. Ook de omgeving en de situatie waarin we ons bevinden blijft niet hetzelfde. Maar vergeet niet dat je zelf ook verschillende fasen in je carrière doorloopt en dat daarbij je behoefte, hetgeen dat bepalend is om werkgelukkig te zijn, ook kan veranderen. Daarom is het belangrijk om regelmatig even pas op de plaats te maken en te onderzoeken of je baan nog steeds voorziet in je behoefte.

Onderzoek daarbij eerst je talenten. Dit helpt je te focussen op werk waar je echt energie uit kunt halen. Niemand is hierin gelijk. De ene persoon is 25 jaar werkzaam in een functie en ziet hierin nog steeds mogelijkheden om betekenisvol werk te doen. De ander heeft meer behoefte aan verandering. Daarom is “een carrière lang werkgelukkig” ook een van de beloften van Driessen. Er is geen generieke manier of methode, het gaat erom dat het vinden en hebben van werk aansluit bij jouw situatie.

Kijk naar wie jij bent en wat jij kunt

Dat klinkt makkelijk, maar dat is het in de praktijk zeker niet. Vaak heb je rondom je baan ook relaties opgebouwd, ben je loyaal en wil je de zekerheid die je hebt behouden. Maar ook bij een switch of flexibele arbeid kun je financieel veerkrachtig zijn en bijvoorbeeld wat meer zekerheid hebben voor het verkrijgen van een hypotheek. Dat kan met een perspectiefverklaring.

Als je je werk inhoudelijk nog wel interessant vindt maar de randvoorwaarden sluiten niet meer aan (denk aan cultuur, manager, werktijden) zou je eerst kunnen bekijken hoe je deze kunt veranderen. Als dit geen optie is kan het noodzakelijk zijn om een volgende stap te zetten. Onderzoek je motieven goed en maak voor jezelf een concreet plan met daarin onder andere in een tijdlijn uitgezet:

  • Welke branche en functies spreken je aan?
  • Welke bedrijven en functies zijn er in die branche?
  • Wat zijn de eisen van deze functies?
  • Praat met mensen die deze functies al uitvoeren of die kennis hebben van deze functie.
  • Ga naar een meeloopdag, loop stage of doe vrijwilligerswerk in deze richting.
  • Onderzoek opleidingsmogelijkheden.
  • Bepaal of het inderdaad je gewenste functie is.
  • Indien go: solliciteren!

Baseer je keuze dus niet alleen op je opleiding en werkervaring maar onderzoek wie jij bent en wat jij kunt. Blijf investeren in jouw ontwikkeling. Misschien heb je al een vermoeden: ja natuurlijk zijn dit ook twee werkbeloften van Driessen. Wij kijken naar wat bij jou past, waarbij uitdaging en ontwikkeling essentieel zijn. Ben je al werkzaam via Driessen? Kijk dan eens op Mijn Driessen voor ons aanbod aan bijvoorbeeld e-learning.

Ben je op zoek naar een betekenisvolle baan? Bekijk dan onze vacatures.

Bron: maatschapwij.nu

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks de beste berichten over werk in je mailbox!