terug

Hoe kan ik groeien als mens?

Soms is het lastig om te bepalen op welk vlak nog groeiruimte is. Maar mogelijkheden om te groeien als mens zijn er altijd. We hebben namelijk allemaal wel situaties in ons dagelijks leven waarin we ons niet prettig voelen. Dat onprettige gevoel is een signaal dat op dat betreffende gebied nog groeiruimte is. Maar hoe pak je dit aan?

Groeipijn

Groei geeft groeipijn en hier kom je niet onderuit. (Don’t shoot the messenger 😉) Met groeipijn bedoel ik het ongemakkelijke gevoel dat je krijgt als je uit je comfortzone stapt. Maar ook het opkomen van herinneringen die je stiekem nog dwars zitten. Een gevoel van drukte of chaos in je hoofd.

Je kunt ook te maken hebben met verwarring omdat je zweeft tussen oude en nieuwe gewoontes. Je hebt nog niet helemaal afscheid genomen van je oude doen en laten, terwijl tegelijkertijd het nieuwe nog niet eigen voelt. Maar weet: This too shall pass.

Een voorbeeld: je bent gewend om altijd iedereen in je omgeving te helpen. Je merkt nu steeds meer dat dit ten koste gaat van je eigen “ding” (je werk, je privéleven, je plezier of wat dan ook). Natuurlijk hoef je niet rigoureus te stoppen met het helpen van anderen. Het is juist een mooie kwaliteit van je. Maar het zou goed voor je zijn om hierin grenzen te gaan stellen en kritisch te kijken wanneer jouw hulp echt nodig is en waar dit past binnen jouw grenzen.

Als je dit gaat toepassen, dan gaat het zeker groeipijn geven en er komt weerstand vanuit jezelf. Je gaat je af en toe schuldig voelen of onrustig. Ook zul je nog regelmatig terugvallen in je oude patronen. Dit is hartstikke normaal, dus geen zorgen wanneer je dat merkt.

Een tip van Einstein: “We kunnen een probleem niet oplossen met de denkwijze die het heeft veroorzaakt.”

Waarin kan ik groeien?

Bedenk eens iets dat je graag wil maar niet goed durft. Bijvoorbeeld een eigen bedrijf opstarten, dat huis zelf verbouwen of complete omscholing. Hoe voelt het voor je om die stap te zetten? Waarschijnlijk ben je onzeker of zelfs bang. Je gaat hiermee namelijk uit je comfortzone. En precies dat is groei. Binnen je comfortzone zul je niet groeien.

Bedenk dat je angst om uit je comfortzone te stappen vrijwel nooit rationeel is. Het is puur een stemmetje dat je veilig wil houden, in die comfortzone. Angst is hartstikke handig als je ’s avonds voorbij een donker steegje loopt en dat stemmetje zegt dat je daar vooral niet in moet gaan. Maar wanneer angst je tegenhoudt om je droom waar te maken, is het een stuk minder handig.

Juist door uit je comfortzone te stappen zul je groeien. En je maakt ook nog eens je droom waar! Hoe tof is dat?! Zie je angst als zelf saboterend en je komt een stuk verder.

Wil je wel groeien maar een beetje kleinschaliger? Hieronder wat punten waar je aan kunt denken:

  • het vergroten van het zelfbewustzijn
  • het vergroten van zelfkennis
  • het verbeteren of leren van communicatieve en sociale vaardigheden
  • het versterken van zelfvertrouwen
  • het ontwikkelen van eigen talenten
  • het verbeteren van de fysieke gezondheid
  • het verbeteren van de financiële gezondheid
  • het realiseren van je dromen

Een nieuwe baan kan ook de start zijn van je persoonlijke groei. Voor betekenisvol werk bij de overheid, in het onderwijs of in de zorg, kun je gratis inschrijven bij Driessen.

Succes!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks de beste berichten over werk in je mailbox!