Anders dan in een functioneringsgesprek is de verhouding tussen jou en je leidinggevende in een eindejaargesprek niet gelijkwaardig. Er is sprake van eenrichtingsverkeer waarbij je leidinggevende zijn oordeel geeft over jouw functioneren. Maar dat betekent natuurlijk niet dat je alles maar over je heen moet laten komen. Een goede voorbereiding op het gesprek is niet onbelangrijk. Op welke wijze wil jij jezelf presenteren en hoe zorg je ervoor dat jouw wensen vaan bod komen? Bereid je goed voor met onderstaande tips.
Dit artikel bevat de volgende tips:
- Zelfreflectie; denk na over je eigen functioneren
- Vraag regelmatig om feedback
- Kun je kritiek ontvangen?
- Lees je eerdere verslagen door
- Ga altijd voor een positieve insteek
Zelfreflectie; denk na over je eigen functioneren
Neem voorafgaand aan het eindejaarsgesprek de tijd om over je eigen functioneren na te denken. Hoe kijk je tegen jezelf als medewerker aan? Op welke punten ben je succesvol geweest en op welke punten heb je de afgelopen periode problemen ondervonden? Zet dit voor jezelf op papier. Door zelfreflectie kun je beter feedback ontvangen en kun je hier ook beter op inhaken tijdens het gesprek.
Vraag regelmatig om feedback
De feedback die je tijdens het eindejaarsgesprek van je leidinggevende ontvangt zou niet als een verassing moeten komen. Wellicht heb je enige tijd geleden een functioneringsgesprek gehad waarin jouw functioneren reeds werd besproken. Schroom echter nooit om ook in de tussenliggende perioden feedback te vragen. Ga voor het eindejaarsgesprek altijd voor jezelf na in hoeverre je iets met de feedback van je leidinggevende hebt kunnen doen.
Kun je kritiek ontvangen?
Wees erop voorbereid dat je tijdens het eindejaarsgesprek wellicht bepaalde dingen zult horen waarin je je niet kunt vinden. Geeft jouw leidinggevende kritiek die volgens jou onterecht is, schiet dan nooit in de verdediging en probeer de genoemde kritiek niet te weerleggen. Het is daarentegen juist wél goed om verduidelijking te vragen. Vraag bijvoorbeeld om voorbeelden van situaties waarin je niet juist gehandeld zou hebben en vraag hoe je jezelf, volgens je leidinggevende, zou kunnen verbeteren.
Lees je eerdere verslagen door
Lees de aantekeningen van vorige functionerings- en/of eindejaarsgesprekken door. Heb je je aan alle afspraken kunnen houden en zo niet, waarom dan niet? Zorg er ook voor dat je op de hoogte bent van de criteria waarop je beoordeeld wordt zodat je hier naartoe kunt werken gedurende het jaar.
Ga altijd voor een positieve insteek
En tot slot, denk goed na over wat je wil vertellen tijdens het gesprek en welke wensen en/of ambities je hebt. Is het oordeel van je leidinggevende positief? Breng je wensen of ambities dan ter sprake en zet deze kracht bij door je positieve punten te benadrukken. Heeft je leidinggevende je zojuist van de nodige kritiek voorzien? Laat je niet uit het veld slaan en zorg ervoor dat je aan de slag gaat met je verbeterpunten. Kies in dat geval bij voorkeur een ander moment om je wensen en ambities uitgebreid aan bod te laten komen.
Wil jij je werkgeluk verhogen in het nieuwe jaar? Doe dan deze werkgeluktest en ontdek hoe jij je werkgeluk kunt verhogen. En vergeet niet om je eindejaarsgesprek met je manager te plannen om je doelen voor het nieuwe jaar te bespreken en te werken aan je professionele groei.