terug

Heb jij een betekenisvol beroep?

Welke functie je ook uitvoert, jouw werk is betekenisvol voor de maatschappij. Het klinkt misschien wat zwaar en in de ene functie ben je misschien wat betekenisvoller bezig, dan in de andere. Maar wat je functie ook is, jij draagt je steentje bij aan de maatschappij. Betekenisvol werk zorgt ervoor dat je meer werkgeluk ervaart, dus ga vooral zo door!

Binnen de overheid, zorg & welzijn en het onderwijs zijn heel wat betekenisvolle beroepen te vinden. Wij zetten er drie voor je op een rijtje.

Leerkracht

Van kleuters tot jong volwassenen, ze hebben bijna allemaal dagelijks te maken met een leerkracht. Een leraar of lerares die met passie voor de klas staat en kinderen kennis bijbrengt op allerlei gebieden. Natuurlijk zijn ouders verantwoordelijk voor de opvoeding van een kind, maar de vaardigheden die een kind leert op school vormen mede de basis voor een glansrijke toekomst. Iedereen heeft nog wel een fijne herinnering aan die ene leraar of lerares die op een zeker moment het verschil maakte. Kortom, volgens ons een onmisbaar beroep in het rijtje van betekenisvolle beroepen.

Verpleegkundige

Of je nu werkt in de thuiszorg, als OK-verpleegkundige, in de psychische gezondheid of op een röntgenafdeling, het werk van een verpleegkundige draagt direct bij aan een gezondere maatschappij. Dag in dag uit zorgen ze voor en helpen ze mensen zoals jij en ik. Vaak in een lastige periode van je leven, wanneer jouw gezondheid of die van een naaste, het even laat afweten. Wat is er dan mooier om mensen in deze fase te kunnen ondersteunen. Met professionele zorg en een menselijk hart zorgen deze kanjers ervoor dat we allemaal weer zo snel en zo gezond mogelijk verder kunnen.

BOA

Als Buitengewoon Opsporingsambtenaar ben je, samen met allerlei partijen in het veiligheidsdomein, verantwoordelijk voor een veilige maatschappij. Een BOA houdt bijvoorbeeld toezicht in de trein, mag mensen verbaliseren als ze de wet overtreden en draagt bij aan de aanpak van overlast. Met een gedegen opleiding én met de nodige dosis lef staan ze dagelijks hun mannetje, zodat we zo rustig en ordelijk mogelijk kunnen wonen, werken en leven. Een prachtig en betekenisvol beroep, als je het ons vraagt!

Heb jij het gevoel dat je met jouw werk niets bijdraagt? Sta dan eens even stil bij het werk wat je doet en hoe je hier andere mee helpt, iets leert of gelukkig maakt. En denk je eens in hoe de wereld er uit zou zien als jouw beroep niet bestond. Dan zou de wereld vast niet zo zijn als nu.

Ben jij werkgelukkig?

Wist je dat jouw werkgeluk wordt bepaald door 4 factoren: de relatie met je collega’s, hoe goed jij je competenties kan benutten in je functie, de vrijheid die je hebt om te doen wat je leuk vindt en de maatschappelijke relevantie die je werk heeft. Ben je benieuwd hoe jij scoort op deze vier gebieden? Test je werkgeluk en ontvang tips om jouw werkgeluk te vergroten. Of kijk eens naar deze leuke vacatures bij de overheid. Misschien vind je daar je (nieuwe) werkgeluk!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks de beste berichten over werk in je mailbox!