terug

Genoeg bewegen met een kantoorbaan doe je zo!

Het is heel verleidelijk om veel en lang te zitten. Met de auto naar het werk, daar vervolgens 8 uur zitten, dan nog even met de auto naar de supermarkt en ’s avonds lekker op de bank Netflix kijken. Dat dit niet goed voor je is dat weet je al maar wat kun je doen om genoeg te bewegen? Ik heb wat tips voor je!

Zoals je al weet is bewegen belangrijk. Het zorgt ervoor dat je minder kans hebt op bijvoorbeeld hart- en vaatziekten, diabetes en overgewicht. Bewegen is goed voor je botten, spieren en gewrichten en natuurlijk ook voor je mentale gezondheid! Maar met een kantoorbaan is het best lastig om genoeg te bewegen, hoe krijg je dit dan voor elkaar?

Het zit ‘m in de kleine dingen.

Genoeg bewegen met een kantoorbaan hoeft niet moeilijk te zijn. Met kleine aanpassingen kan je al zorgen voor meer beweging. Ga eens met de fiets naar het werk of parkeer de auto een stukje verderop, zo heb je de eerste beweging al te pakken.

Haal zelf koffie en thee in plaats van je collega’s dit mee te laten brengen en waarom zou je jouw collega’s een mail sturen of bellen als je er ook heen kan lopen? Vergeet dan niet om de trap te nemen in plaats van de lift!

De pauze is ook een mooi moment om even te bewegen! Tijd voor een korte wandeling samen met je collega’s. Hiermee maak je jouw hoofd meteen even helemaal leeg en je kan er weer tegenaan.

Kantoor-workout

Een workout tussen het werk door is ook een goed idee. Je kan hierbij van alles doen. Bijvoorbeeld stretchen, squats, lunges en planken. Het kan allemaal. Je moet alleen een beetje lef hebben om dit tussen jouw collega’s te doen. Probeer het daarom vooral samen met je collega’s te doen!

Heb je al eens gehoord van kantoorgym? Dit zijn oefeningen die je, soms bijna ongezien, kan doen op jouw werkplek! Een aantal voorbeelden:

  • Zit op je bureaustoel en strek je benen helemaal recht zodat ze parallel zijn met de vloer. Buig en strek je tenen vijf keer, ontspan en herhaal dit. Dit is een oefening die je bijna ongezien, de hele dag door kan uitvoeren!
  • Knijp met je billen! Het lijkt voor je omgeving alsof je een heel klein beetje op en neer beweegt, het valt amper op dus een perfecte oefening voor op kantoor. Knijp de billen samen en houd dit 5 tot 10 seconden vast en ontspan.
  • Heb je een bureaustoel met wieltjes? Je kan met je stoel een klein stukje naar achter rijden en de tafel vastpakken met uitgestrekte armen. Til dan je benen op en trek jezelf naar het bureau en terug. Span hierbij je buikspieren aan.
  • Sta op en ga weer zitten zonder je handen te gebruiken. Dit klinkt makkelijker dan het is. Het zal je verbazen hoe lastig het is om een aantal keer op te staan en weer te gaan zitten zonder je handen te gebruiken.

Een gezond lichaam is ook een gezonde geest! Dus beweeg tussen het werk door en doe hier je voordeel mee!

Bronnen: Goedetengezondleven.nl en RTLnieuws.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks de beste berichten over werk in je mailbox!