terug

Generatie X, Y of toch een Xennial?

Laatst kwam ik tot de ontdekking dat ik een Xennial ben. Een Xennial is de generatie die geboren is tussen 1971 en 1985. De Xennial is ook wel de generatie tussen Generatie X en Generatie Y. In de sociologie is een Xennial geen benoemde generatie maar inmiddels wel een internetfenomeen.

Ben jij een Xennial?

Als Xennial ben je nog bekend met de telefoon met draaischijf van je ouders, maar weet je inmiddels ook hoe het is om via WhatsApp met vrienden af te spreken. Als Xennial weet ik ook hoe het was om met mijn zussen te ruziën over wie wat zou kijken op tv, het gevecht om de afstandsbediening en wie deze keer zijn favoriete programma moest opnemen met de videorecorder. De Xennial groeide op in een wereld zonder internet, maar vanaf het moment dat ze zijn gaan werken maken zij dankbaar gebruik van de technologische ontwikkelingen.

Verschillende generaties op de werkvloer

Zo is iedere generatie opgegroeid met andere ontwikkelingen en technologie. Dit zie je terug op de werkvloer, waar inmiddels meerdere generaties met elkaar samenwerken. Ik heb weleens gehoord dat de beroepsbevolking in het verleden bestond uit twee groepen, namelijk de ouderen en de jonkies. Vandaag de dag is dat héél anders en wordt er meer onderscheid gemaakt tussen verschillende generaties. Zo is iedere generatie opgegroeid met andere technische en sociale ontwikkelingen.

In 2022 zijn er al vijf generaties te onderscheiden op de werkvloer:

  • Babyboomers: geboren tussen 1941-1955
  • Generatie X: geboren tussen 1956-1970
  • De Xennial: geboren tussen 1971-1985
  • Generatie Y (beter bekend als Millennials): geboren tussen 1986 – 2000
  • Generatie Z: geboren vanaf 2001 – 2015

Na generatie Z komt generatie Alpha. Maar deze is nog niet actief op de werkvloer. 

Succesvol samenwerken

Samenwerken tussen verschillende generaties kan soms een uitdaging zijn. Maar met geduld en begrip kom je een heel eind. Net als met inlevingsvermogen. Iedere generatie heeft zo zijn eigen kenmerken, kwaliteiten en expertise. Zo is generatie Y opgegroeid met de nieuwste technieken op de werkvloer terwijl de Babyboomers beschikken over een hoop kennis en ervaring. Als je ervoor open staat om van elkaar te leren en elkaar te helpen, dan zal je als team betere resultaten bereiken. En dat maakt je werk ook zeker leuker!

Maar wat zijn dan zoal de verschillen?

Babyboomers vinden zekerheid en stabiliteit belangrijk in een baan. Ze zijn loyaal naar hun werkgever en waarderen duidelijke taken en doelen. Babyboomers zijn opgegroeid met veel nieuwe technische ontwikkelingen op de werkvloer en brengen een hoop kennis en ervaring mee. Face-to-face communicatie heeft hun voorkeur.

Generatie X vindt een goede werk privé balans belangrijk en is op zoek naar onafhankelijkheid. Zij kunnen zichzelf snel aanpassen en zijn creatief in het vinden van oplossingen. Generatie X heeft een voorkeur voor face tot face communicatie maar heeft zich alle nieuwe digitale communicatiemiddelen eigen gemaakt.

De Xennial zit dus een beetje tussen Generatie X en Generatie Y en wordt ook wel een microgeneratie genoemd. Ze hebben geen sterke voorkeur voor een bepaalde communicatiestijl en zij zijn de laatste generatie die zonder internet is opgegroeid.

Generatie Y (of Millennial) vindt een goede werk en privé balans zeer belangrijk en is daarom ook op zoek naar flexibiliteit. Deze generatie wil uitdaging en voldoening halen uit hun werk en heeft niet zo veel met autoriteit. Ze zijn bekend met alle nieuwe communicatiemiddelen en maken daar handig gebruik van.

Generatie Z werkt en groeit op met digitale hulpmiddelen. Zij gaan hier zorgvuldig mee om en zijn er uiterst snel in. Generatie Z communiceert net zo snel en makkelijk met iemand aan de andere kant van de wereld als met de buurman. Ze kunnen wat sneller verveeld zijn, dus als werkgever/collega moet je ze blijven uitdagen. Daarbij zijn ze zeer ondernemend en zijn ze nog meer dan generatie Y op zoek naar werkgeluk. Generatie Z zoekt een werkgever die past bij hun persoonlijke drijfveren en identiteit.

Generatie Alpha is de nieuwste generatie. Een deel van deze generatie is nog niet eens geboren dus heel veel kunnen we hier nog niet over zeggen. Wel zien we al dat deze generatie flexibel is. Ze gaan goed om met technologie die snel op hun impulsen reageert waardoor het ook een ongeduldige generatie is. Tegelijkertijd zien we dat deze generatie erg bezig is met gelijkheid en solidariteit. 

Begrip

Terwijl ik dit blog schrijf en ik tot de ontdekking ben gekomen dat ik een Xennial ben, zie ik voor mezelf een mooie rol weggelegd. Misschien kan ik wel een verbinder zijn tussen al deze generaties, omdat ik met collega’s van verschillende leeftijden heb samengewerkt en ik hierdoor de verschillen goed heb leren kennen en begrijpen.

Natuurlijk geldt dit voor iedereen op de werkvloer. Om succesvol samen te werken is het belangrijk dat je begrip voor elkaar kan opbrengen. Besef dat je van iedere generatie wat kan leren en sta daarvoor open. Probeer daarna op zoek te gaan naar elkaars verschillen, overeenkomsten en kwaliteiten.

Wanneer je als team gebruik maakt van elkaars kwaliteiten, dan zet je iedereen in zijn kracht. Je zal merken dat dit de samenwerking ten goede komt en dat hierdoor een prettige (werk)sfeer ontstaat. Veel werkgeluk gewenst!

Hoe werkgelukkig ben jij? Ben je daar nu nieuwsgierig naar geworden, doe dan hier de werkgeluktest! Tot welke generatie jij ook hoort, wij hebben altijd leuke vacatures voor jou!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks de beste berichten over werk in je mailbox!