terug

Geloof op de werkvloer: recht op respect voor wie je bent

Een kruis, een keppel of een hoofddoek. Bidden of mediteren. Kerst, Chanoeka of het Suikerfeest. Ieder geloof heeft zijn eigen uitingsvormen. Hoewel het aantal gelovigen in Nederland daalt, rekent ruim de helft van de Nederlanders zich volgens het CBS tot een geloofsgemeenschap. Maar hoe kun je je geloof en bijbehorende uitingen nu eigenlijk met je werk combineren?

Geloof

Werkzaamheden en gewetensbezwaren

Het uitoefenen van je geloof stopt natuurlijk niet op het moment dat je door de personeelsingang van je werk het kantoor binnenstapt. Het kan daarom verstandig zijn om voorafgaand aan een sollicitatiegesprek goed uit te zoeken welke zaken er wel en niet bij de functie horen waarop je solliciteert. Zo zou het kunnen dat je gewetensbezwaren hebt bij bepaalde werkzaamheden die vallen binnen een functie, zoals het toedienen van bloed of het schenken van alcohol. Handig om dit van tevoren te weten. Je kunt dit dan bijvoorbeeld bespreken in het sollicitatiegesprek: hét moment om erachter te komen of een werkgever bij je past en ook hét moment voor de werkgever om erachter te komen wie jij bent. Als je wacht tot je eerste werkdag, zou het namelijk misschien kunnen leiden tot lastige situaties.

Religieuze feestdagen

Op een aantal christelijke feestdagen hebben we in Nederland collectief een vrije dag (uitzonderingen daargelaten). Andere religieuze dagen zoals het Suikerfeest (islam) of Chanoeka (jodendom) vallen hier niet onder. Wil je toch een dag vrij? Dan mag je hier een vrije dag voor opnemen. Werkgevers mogen werknemers niet zonder een reden een vrije dag weigeren tijdens een erkende religieuze feestdag. Dit kan alleen als belangrijke werkzaamheden in de problemen komen door de vrije dag van de werknemer.

Recht op respect voor wie jij bent

“Ieder mens heeft, kort gezegd, recht op respect voor wie hij of zij is. De grondrechten werken ook door in de arbeidsrelatie, dus een werknemer kan zich hier ook op beroepen tegenover zijn/haar werkgever.”, aldus advocaat Marcel de Vries. Volgens de grondwet heeft iedereen in Nederland recht op vrijheid van meningsuiting, bescherming van de persoonlijke levenssfeer, gelijke behandeling en vrijheid van godsdienst. Dit betekent dat een werkgever hier dus rekening mee te houden heeft. Iedereen heeft dus ook het recht om ook op de werkvloer uiting te geven aan zijn of haar geloofsovertuiging. Niet ten koste van alles overigens. Er blijft een werkgever-werknemer relatie van kracht, dat neerkomt op een ondergeschiktheidsrelatie. De medewerker is immers in dienst van de werkgever en de werkgever mag daarom interne bedrijfsregels opleggen. Zo kan een werkgever bijvoorbeeld niet zeggen dat bidden op de werkvloer niet mag, maar wel eisen dat dit alleen in de pauzes gebeurt. Een werkgever kan niet verbieden om bepaalde kleding passend bij het geloof te dragen, mits het niet in strijd is met hygiëne, veiligheid of communicatie, want dan kan het wel verboden worden.

Ons advies

Ons belangrijkste advies voor geloof op de werkvloer is: respecteer elkaar. Laat iedereen geloven en geef elkaar daarvoor ook de nodige ruimte. Maar laat mensen ook niet geloven. Of anders geloven. Op een werkplek waar iedereen vrij is om zijn of haar eigen geloof te belijden voelen mensen zich prettiger.

Bronnen: CBS, Trouw, Rijdende Rechter

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks de beste berichten over werk in je mailbox!