terug

Een video cv? Zo doe je dat!

Hoewel het video cv het traditionele cv niet gauw zal vervangen, kan het je toch veel mogelijkheden bieden om jezelf nog beter op de kaart te zetten. Het is een ideaal middel om jouw passie, enthousiasme, creativiteit en persoonlijkheid te delen met jouw (hopelijk) toekomstige werkgever én om te laten zien waarom jij als persoon goed bij de organisatie past.

Hoewel het video cv het traditionele cv niet gauw zal vervangen, kan het je toch veel mogelijkheden bieden om jezelf nog beter op de kaart te zetten. Het is een ideaal middel om jouw passie, enthousiasme, creativiteit en persoonlijkheid te delen met jouw (hopelijk) toekomstige werkgever én om te laten zien waarom jij als persoon goed bij de organisatie past.

Dus wil jij een persoonlijk tintje aan jouw sollicitatie geven? Dan zou een video cv zomaar eens het perfecte middel kunnen zijn. Een paar tips.

Persoonlijk en kort

Een goed video cv duurt maximaal anderhalve minuut. Dat lijkt misschien kort, maar je kunt in die tijd veel vertellen. Bovendien moet een video cv echt een teaser zijn, een voorproefje op bijvoorbeeld een sollicitatiegesprek. Verdiep je dus in het bedrijf en laat in het kort op een persoonlijke manier zien waarom jij bij de organisatie past.

Goede eerste indruk

Een motivatiebrief geeft de recruiter geen mogelijkheid om een indruk te krijgen van jouw voorkomen en de manier waarop jij jezelf presenteert. Bij een video cv is dit natuurlijk juist wel het geval. Zorg daarom voor een verzorgd uiterlijk, maar let ook op je lichaamstaal. Een actieve houding is belangrijk. En nog een tip: een goede openingszin kan nooit kwaad!

Verwachtingen creëren

Wees jezelf! Omdat een video cv een momentopname is (en je het meerdere keren kunt opnemen), kun je jezelf natuurlijk heel gemakkelijk anders voordoen dan je bent. Het kan verleidelijk zijn om je net iets anders op te stellen, zodat “jouw persoonlijkheid” aansluit op de functievereisten. Maar doe het niet. Als je te hoge verwachtingen creëert, om wat voor reden dan ook, dan kan jouw sollicitatie nog wel eens teleurstellend eindigen. Creëer je te lage verwachtingen? Dan word je hoogstwaarschijnlijk niet uitgenodigd voor een gesprek. Ben dus hetzelfde als hoe je zou zijn in een sollicitatiegesprek. Jezelf zijn kan nooit teleurstellen. En een video cv is bedoeld om je sollicitatie en de verwachtingen kracht bij te zetten.

Taalgebruik

Zelfs in een klein landje als Nederland kennen we verschillende dialecten en accenten. En niet iedereen heeft een vlekkeloze Nederlandse uitspraak. Hoewel een accent niet erg is, is het wel goed om in een video cv te letten op je uitspraak. Ben je goed verstaanbaar? En gebruik je geen typische “dialectwoorden”? Mocht je twijfelen, dan kun je altijd vragen of iemand je feedback wil geven.

Let op de omgeving

Je komt het beste uit de verf als de camera gefocust is op jou en de kijker zich dus ook kan focussen op jou. Zorg er daarom voor dat er geen achtergrondgeluiden zijn en er niets te zien is op beeld wat af zou kunnen leiden.

Niet voorlezen

Werk niet met een script, maar doe net alsof je tegenover een persoon zit en vertel ‘gewoon’ je verhaal. Het oplezen van een tekst zorgt voor een onnatuurlijke (en ingestudeerde) indruk en zal je video cv niet ten goede komen.

Afsluiting

Wil je uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek? Zorg dan ook voor een sterke afsluiter die de kijker aanzet tot actie. Vraag bijvoorbeeld aan de kijken om contact op te nemen, zodat je in een gesprek je motivatie verder toe kunt lichten.

Dus, altijd getwijfeld of je wel moet beginnen aan een video cv? Gewoon doen! Je laat op deze manier interesse zien in de functie en het versterkt je cv en sollicitatiebrief, omdat je er zo een extra persoonlijk tintje aan geeft. Je maakt een goede eerste indruk en dan kan zeker in je voordeel zijn gedurende een sollicitatieprocedure. Je onderscheidt je ten slotte ook van de andere kandidaten én je blijft langer hangen in het geheugen.

Veel plezier met het maken van je video cv en succes met je aanstaande sollicitaties! Upload jouw cv gerust op onze website!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks de beste berichten over werk in je mailbox!