terug

50-plus? Je mag nog even!

Op zoek naar een nieuwe baan? Dat betekent solliciteren; op “audiëntie” komen voor een nieuwe functie. Dan is het natuurlijk wel belangrijk dat je goed overkomt en dat de eerste indruk die je achterlaat past bij waar je voor staat. Ook, of misschien wel juist, als je al wat ouder bent en denkt dat de arbeidsmarkt niet meer op je zit te wachten.

In de praktijk spreek ik veel mensen tussen de 50 en 60 jaar. Veel gehoorde uitspraken zijn dan: “Ik ben al zo oud, wie zit er nog op mij te wachten?” of “Als vijftiger ben ik toch niet meer aantrekkelijk voor de arbeidsmarkt? Wat heb ik nog te bieden en heb ik überhaupt nog wel kansen?”. En natuurlijk, leeftijd zegt wel iets, maar lang niet alles! Je hebt tenslotte pas 60 à 65 procent van je loopbaan afgelegd. Je mag nog even, misschien wel 10 tot 15 jaar. Jouw carrièrereis duurt voort. Mijn grote advies? Weet waar je voor staat, dan kun je ongelofelijk veel bereiken.

“Als je vanuit een andere invalshoek naar hetzelfde kijkt, ziet hetzelfde er anders uit”

Ben je ervan overtuigd dat er voor jou nauwelijks nog kansen bestaan op de arbeidsmarkt? Dan straal je dat onwillekeurig uit. Dat wordt gezien én gevoeld in de nieuwe contacten die je aangaat. Bekijk daarom jezelf en jouw situatie eens vanuit een andere invalshoek, dan kan hetzelfde er ineens heel anders uitzien.

Het vraagt durf en lef om te benoemen wat je aan ervaringen en levenslessen in je ‘rugzak’ hebt. Maar schud deze denkbeeldige rugzak ook eens even denkbeeldig leeg. Dan kun je je verwonderen over alles wat je hebt meegemaakt en hebt gedaan. Dan zie je ineens weer wat voor bijdragen je hebt geleverd en hoe veel inzet. Wat je hebt kunnen toevoegen in jouw werk voor anderen.

Dat zijn allemaal ervaringen die nog steeds bruikbaar zijn. En vergis je niet: dit kun je goed aanbieden in een nieuwe functie vanuit ‘senioriteit’.

Straal het uit…

Je zult zien dat wanneer je hier eens goed voor gaat zitten en ziet wat je allemaal bereikt hebt, je ook steeds meer overtuigd raakt van jezelf. Dat helpt je ook om je overtuiging uit te stralen. Om uit te stralen dat je waardevol bent in zowel het inbrengen van je kennis als het overdragen van je kennis. En dat is waar je voor staat.

En ga ervoor!

Ben je je aan het klaarstomen voor je sollicitatiegesprek voor die ene leuke vacature? Houd dan de volgende tips goed in je achterhoofd:

  • Een positieve mindset = een positieve uitstraling.
  • Straal zelfvertrouwen en overtuiging uit, maar waak voor arrogantie.
  • Ga na iedere opdracht of baan opnieuw zitten en bedenk: wat voor ervaringen en levenslessen kan ik toevoegen aan mijn ‘merk’.
  • Ontdek, met eventuele hulp van anderen, wat sociale media voor je kunnen betekenen.

En mijn laatste tip: voorkom dat je buiten jezelf stapt en een toneelstukje op gaat voeren. Blijf jezelf. Vertel je eigen verhaal. Senioriteit is van onschatbare waarde als je het op de juiste manier, jouw manier, in durft te zetten.

Bij Driessen kijken we niet alleen naar een naam en een cv. Driessen kijkt we naar wie je bent en wat jij kunt, ongeacht je leeftijd. Lees meer over onze werkbeloftes.

Bron: Intermediair

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks de beste berichten over werk in je mailbox!