Heb jij veel vervelende collega’s om je heen? Perfect!
Op de werkvloer
30-11-2018

Heb jij veel vervelende collega’s om je heen? Perfect!

Stel je werkt alleen maar met leuke collega’s. Dat is heel fijn voor de werksfeer want er zijn haast nooit problemen en je hebt waarschijnlijk weinig last van stress. Klinkt als de ideale situatie, toch?

Je hersenen zijn hier gek genoeg minder blij mee. „Als je zegt: ‘Ik heb een prettige dag gehad, ik heb niet veel gedaan’, dan is dat vanuit het brein gezien heel jammer. Het precies wat je niet zou moeten willen”, aldus Erik Scherder.

Gezonde hersenen

Onze hersenen zijn juist graag bezig met problemen. Door de hogere activiteit, blijven je hersenen gezond. “Je moet geen problemen creëren, maar áls ze er zijn, los ze op. Een vervelende collega is natuurlijk geweldig! Die zit te zeuren bij vergaderingen, daar moet je omheen.” Vervelend? Ja, maar ‘hupsakee’, werk aan de winkel voor het brein om daarmee te dealen.

Activiteit in de hersenen

“Neurons that fire, are neurons that wire”, zegt Erik Scherder hierover. Dat betekent eigenlijk dat je zenuwcellen contact opzoeken als ze ‘vuren’. De inspanning die je kwijt bent om met die vervelende collega om te gaan, zorgt ervoor dat de stofwisseling omhoog gaat. Er ontstaan meer ‘contactpunten’ in de hersenen. Zo bouw je een ‘cognitieve reserve’ op, en blijft je brein gezond.

Lees ook: 5 Tips om je hersenen fit te houden in de toekomst

Erik Scherder is een zeer prominente neuropsycholoog die al langer probeert om mensen bewust te maken van methoden om geestelijk en fysiek langer gezond te blijven. Hij roept bijvoorbeeld ook op tot meer fysieke activiteit, bijvoorbeeld door vaker te sporten of door simpelweg te blijven staan in de trein.

Bronnen: Metronieuws en RTL nieuws.

Malou Bruil
Malou Bruil
Redacteur Samen Slim. Werkzaam als online marketingcommunicatie-adviseur.
Meer over Malou

Delen op Facebook Tweet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks de beste berichten van Samen Slim in je mailbox!