Organiseer de drukte
Werk & privé
Leestijd: 4 minuten

Organiseer de drukte

Hartstikke leuk, zo’n vol leven. Maar met al die afspraken raak je het overzicht wel eens kwijt. En ja je houdt alles keurig bij in je agenda, maar overzichtelijk is anders. Ken je dat gevoel? Lees dan vooral verder.

Je werk, hobby’s en sociale leven heb je al aardig op elkaar afgestemd. En als je een partner en kinderen hebt, dan lopen die plannen ook gewoon door. Maar het overzicht is soms ver te zoeken. Een speelafspraakje? Kan dat deze woensdag wel? Of voor jezelf een gezellige lunch met die vriendin. Er staat al van alles in je agenda, maar zijn dat ‘moet-dingen’ of gewoon herinneringen dat je die dag ergens aan moet denken?

Lees ook: Hé jij, superheld!

Zorg voor overzicht in je agenda

Het fijnste is als je in 1 oogopslag ziet wat je werkelijk aan ruimte hebt. Hoe? Begin met kleuren! Geef alles met betrekking tot je werk dezelfde kleur en alles wat privé is een andere kleur. Dat is alvast een begin. Heb je een partner en kinderen? Geef die dan hun eigen kleur in je agenda. Best simpel toch?

Heb je nu nog niet echt overzicht? Maak ‘moetjes’ dan dik gedrukt of gebruik hoofdletters. De dingen die je kan overslaan of die puur als herinnering dienen voor iets wat je maar een paar tellen kost, die kun je met kleine letters laten staan.

Maak gebruik van apps

Nog niet overzichtelijk? Maak dan onderscheid tussen afspraken en herinneringen, door bijvoorbeeld een app als Todoist in te zetten. Voor herinneringen gebruik je dan Todoist (of een vergelijkbare app) en voor afspraken gewoon je agenda. Todoist geeft je de mogelijkheid een datum en tijdstip aan een taak of herinnering te koppelen en je kunt je lijstjes delen met je partner. Hartstikke handig. Stuur bijvoorbeeld een herinnering om de container buiten te zetten 😉

Ben je geen ster in op tijd komen, ondanks die keurig geordende agenda? Blok dan ook de reistijd om naar je afspraak te gaan en de reistijd die je nodig hebt na je afspraak. Koppel er direct een herinnering aan. Dan is het alleen nog de kunst om die herinnering niet te negeren. Wat knap lastig kan zijn met 36 herinneringen op een dag. Overdrijf het daarom niet. Hoe meer herinneringen je agenda geeft, hoe eerder je geneigd bent ze te negeren.

Werk om diezelfde reden ook niet met post-its. Ze lijken handig maar zijn oh zo verraderlijk wat betreft negeren als je er te veel van hebt. Houd het bij 1 of 2 briefjes op de koelkast en zet de rest in je agenda of Todoist. Of beter nog: zet alles in je agenda of Todoist en houd de post-its op de koelkast voor leuke berichtjes aan elkaar. Veel gezelliger en overzichtelijker.

Plan ook ruimte voor ontspanning

En dan kennen we ook allemaal wel de uitdaging om aan ontspanning toe te komen. Ik hoor je al denken “Daar heb ik het veel te druk voor”. Juist dan is het belangrijk om rustmomentjes te nemen. Plan ze in! Alsof het een belangrijke vergadering is. Onthoud dat je uit een lege kan niet kunt schenken. Plan structureel wat tijd voor jezelf in en houd jezelf er ook aan. Creëer rust in je hoofd door rust in je agenda te plannen. Gewoon voor jezelf.

En dat onrustige gevoel in de ochtend, dat je die dag zoveel moet doen? In de ochtend heb je vaak de beste focus. Daarom is het een goed idee om die grote, lastige taken op te pakken. Zie je juist op tegen de kleine taken die je agenda rommelig maken? Pak dan die boosdoeners meteen aan. Kijk dus goed naar wat jouw overzicht wegneemt.

Lees ook: met een lach door je dag

Mijn werkwijze

Wat ik doe is om 8.00 uur een aantal kleine rommelige taken wegwerken. Wat kan meteen en kost me hooguit 3 minuten? Dat kan ik allemaal voor 9.00u wegwerken. Om 9.00 uur kan ik dan de grotere, pittige taken aanpakken. Rond die tijd zijn mijn collega’s er ook en kan ik met hen sparren over de taken waar ik tegenop zie. En save the best for last. Bewaar iets wat je echt leuk vindt tot na de lunch. Dan heb je iets om naar uit te kijken 😉

Miranda de Ruijter
Auteur en eindredacteur Samen Slim. Daarnaast werkzaam voor werk&geluk. In het verleden als onderwijsassistent gewerkt en later bij HR-services van Driessen aan de slag gegaan. Een redelijke portie werkervaring dus.
Meer over Miranda

Delen op Facebook Tweet

1 reactie

Vera

Bedankt voor de leuke tips Miranda!
Ik zou ook Tweek Calendar aanraden – https://tweek.so voor een stressvrije planning en samenwerking met het team door kalenders te delen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *