terug

Manieren om de betrokkenheid van medewerkers te verhogen

Betrokken personeel is een groot goed. Medewerkers die zich verbonden voelen met de organisatie en hun leidinggevenden zijn vaak productiever en hebben een groter verantwoordelijkheidsgevoel. Welke werkgever wil dat nou niet?! Toch blijkt in de praktijk de betrokkenheid op de werkvloer niet overal even hoog. Wil jij de medewerkersbetrokkenheid verhogen? We geven je enkele waardevolle tips.

De voordelen van betrokken medewerkers

Hechtte jij nooit zoveel waarde aan het werkgeluk van je medewerkers en de betrokkenheid van je personeel? Of had je simpelweg geen tijd om de medewerkersbetrokkenheid onder de loep te nemen? Zonde, want betrokken medewerkers kunnen je organisatie veel opleveren. Zo zijn werknemers die zich verbonden voelen met het bedrijf of de organisatie niet alleen productiever en verantwoordelijker, ze zijn ook een mooi visitekaartje. Ze bevelen de organisatie namelijk sneller aan bij anderen en dat kan goed uitpakken voor het imago. Bovendien zorgen enthousiaste en tevreden medewerkers voor tevreden klanten.

Manieren om de betrokkenheid te verhogen

Het vergroten van de medewerkersbetrokkenheid is helemaal niet zo lastig als het klinkt. Met een paar simpele stappen kun je ervoor zorgen dat het personeel zich meer verbonden voelt.

 1. Betrek medewerkers bij het formuleren van een missie en visie (en andere doelen)
  Zorg ervoor dat iedere medewerker weet waar het bedrijf of de organisatie voor staat. Deel daarom de missie en visie. Sterker nog, betrek je medewerkers bij het stellen van doelen. Werknemers voelen zich meer betrokken bij een gedeelde visie dan bij een visie die is bedacht door het management.
 2. Vier successen samen voor meer medewerkersbetrokkenheid
  Zijn bepaalde doelen in de organisatie behaald? Betrek je medewerkers. Niets is zo stimulerend als succes en het gevoel daaraan te hebben bijgedragen.
 3. Zorg voor een fijne werkomgeving voor meer betrokkenheid op de werkvloer
  Medewerkers zijn het meest productief en werkgelukkig in een fijne werkomgeving. Zorg daarom voor goede werkplekken en voldoende inspiratie op de werkvloer.  Hoe je dat voor elkaar krijgt? Dat kan op allerlei manieren. Ga tijdens de lunch het gesprek aan met behulp van kletspotten, zorg voor een bibliotheek waar medewerkers zich even kunnen terugtrekken (en elkaar boekentips kunnen geven) of laat collega’s de kunst in het gebouw kiezen. Een energieke en inspirerende sfeer werkt aanstekelijk. Wanneer medewerkers zich op hun plek voelen, zijn ze sneller geneigd het beste uit zichzelf te halen.
 4. Stimuleer teamwork en boost de betrokkenheid
  Mensen voelen zich het meest nuttig wanneer ze anderen kunnen helpen. Het werken in een team speelt daarom een grote rol in de verbondenheid van werknemers. Als werknemers het gevoel hebben dat ze actief kunnen bijdragen, kunnen coachen en helpen, vergroot dat de betrokkenheid.
 5. Beloon en waardeer medewerkers
  Last but not least: beloon medewerkers voor hun inzet. Niet alleen met een goed salaris, maar vooral met het uitspreken van je waardering. Laat weten dat je er bent en dat je ziet welk werk ze verzetten. Personeel dat zich gehoord en gewaardeerd voelt, is eerder bereid om dat stapje extra te zetten.

Meer weten over medewerkersbetrokkenheid?

Heb je na het lezen van deze blog nog vragen over hoe je de betrokkenheid van je medewerkers kunt verhogen? Neem gerust contact met ons op.