terug

Vermijd deze clichés in je cv en sollicitatiebrief

Yes! Je hebt een mooie en passende vacature gevonden van een functie die je heel graag wilt. Je voldoet aan de functie-eisen en de gestelde competenties. Om te solliciteren moet je natuurlijk een cv en een sollicitatiebrief opsturen. Waarschijnlijk krijgt de organisatie veel reacties op deze mooie functie. Toch zal je altijd zien dat de gebruikelijke termen worden gebruikt; een creatieve duizendpoot, flexibel, een ware teamplayer en ga zo maar door. Deze blog staat dan ook in het teken van het vermijden van clichés bij het solliciteren, zowel in jouw cv als sollicitatiebrief. Want door clichés te vermijden word je onderscheidend ten opzichte van andere sollicitanten. En dat is nou precies wat je wilt!

Je kent het wel. Van die termen ‘creatieve duizendpoot’, ‘een échte teamplayer’ of ‘zeer flexibel’. Je treft het vaak in iemands cv of sollicitatiebrief. Een teamplayer zegt soms niet zoveel. Hetzelfde geldt wanneer iemand beweert flexibel of enthousiast te zijn. Wat voor de één flexibel en enthousiast is, is dat voor de ander niet perse. Ook het kiezen van woorden zoals ambitieus, leergierig of gemotiveerd zegt niet alles.

Hoe omzeil je clichés?

De kunst is om zoveel mogelijk gebruikelijke competenties te vermijden. Op deze manier ben je verrassend en onderscheidend bezig. Mocht je er toch voor kiezen om standaard woorden te gebruiken, geef dan vooral aan waar dat zich in uit. Hoe uit flexibiliteit zich bij jou? Waar blijkt dat uit? Door net even die verdiepingsslag te maken, kom je krachtiger over.

Keiharde don’ts

Voor wie clichés wil vermijden bij het solliciteren zetten we nog even 7 don’ts op een rij:

  1. Zinnen als ‘naar aanleiding van vacature x schrijf ik deze brief.’ Kom liever met een pakkende openingszin. 
  2. Overdrijven met woorden als ‘perfect’ of ‘op mijn lijf geschreven’. Deze woorden kun je beter vervangen door ‘goed’. Dit soort zinnen worden nóg wat geloofwaardiger als je vervolgens met feiten komt.
  3. Al je werkervaringen vermelden. Hou het liever bij de relevante werkervaringen. Je bijbaantje van 10 jaar geleden is bijvoorbeeld niet meer relevant.
  4. Beginnen met ‘ik’ in je sollicitatiebrief.
  5. Knip- en plak werk.
  6. Een te formele brief. Hierdoor wordt het snel onpersoonlijk. Denk aan beginwoorden als ‘Geachte heer/mevrouw’. Zoek liever de naam van je contactpersoon en start persoonlijk.
  7. Een te informele brief. De valkuil van niet te formeel schrijven is dat het té informeel kan worden. Woorden als ‘superleuk’, ‘mega-enthousiast’ en ‘cool’ zijn termen die je moet zien te voorkomen. Blijf een beetje professioneel.

Het is belangrijk dat je per functie weer opnieuw een brief gaat schrijven en een cv opmaakt. Probeer vanuit jouw eigen talenten te motiveren. Wie ben jij als persoon? En waarom pas jij als persoon op de gevraagde functie? Ga vooral niet de functie-eisen kopiëren en aangeven dat jij voldoet aan elke eis. Zo voorkom je dat je in clichés vervalt bij het solliciteren.

Ben je op zoek naar een betekenisvolle baan in de overheid, het onderwijs of de zorg? Bekijk onze vacatures. Met deze tips moet het vast goedkomen Succes! You can do it! 

Succes! You can do it!

Bronnen: Metronieuws.nl en Stepstone.be

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks de beste berichten over werk in je mailbox!