terug

Verliefd op je collega. Cupido doet wat hij wil, ook op de werkvloer!

In veel gevallen zie je je collega’s meer dan je vrienden en familie, waardoor een eventuele “crush” op een collega je zomaar kan overkomen. Ook het feit dat je collega’s vaak dezelfde interesses en daardoor ook vergelijkbare vrijetijdsbestedingen hebben, speelt natuurlijk een rol. Maar is een relatie op de werkvloer wel wenselijk voor de werkgever? En niet op de laatste plaats: voor de verliefde collega’s?

Gedragscode liefde op het werk

Niet iedere werkgever zal staan te juichen wanneer twee collega’s elkaar meer dan leuk vinden. Er zijn zelfs organisaties die een relatieprotocol op de plank hebben liggen, waarin duidelijke regels en maatregelen zijn opgesteld. Zo’n 90% van de grootste 100 bedrijven van Nederland beschikt over zo’n gedragscode en 70% heeft een passage opgenomen over het voorkomen van belangenconflicten.

Zo’n code kan belangrijk zijn om belangenverstrengeling te voorkomen en duidelijkheid te scheppen. Handig, gezien de werkvloer een broeinest voor relaties schijnt te zijn. Zo’n 4 procent van de Nederlandse werknemers heeft zijn of haar liefje namelijk ontmoet op de werkvloer.

Cupido schiet zijn pijlen zoals hij zelf wil

De persoonlijke relatie kan een bedreiging zijn ten aanzien van de zakelijke verhouding. Denk aan een medewerker die een relatie heeft met zijn of haar direct leidinggevende. Collega’s kunnen zich achtergesteld gaan voelen, wat niet echt sfeer verhogend en constructief werkt voor gezamenlijke resultaten. En hoe verder als de relatie ten einde komt? En ook nog: helaas worden niet alleen singles verliefd op elkaar… Ingewikkeld!

Hoe dan ook, Cupido schiet zijn pijlen nu eenmaal zoals hij zelf wil. Echter de manier waarop je met verliefdheid omgaat, kan het verschil maken. Let daarom altijd op de volgende punten:

  • Is it a fling or the real deal? Heel verstandig om dit allereerst helder te hebben!
  • Bespreek met je leidinggevende en HRM hoe je jullie geluk over de bühne gaan brengen en stem met hen af hoe nu verder. Wellicht is er een protocol aanwezig.
  • Zorg ervoor dat de collega’s geen stof tot roddelen krijgen. Ben je serieus over jullie relatie? Maak het dan openbaar.
  • Vergeet niet je social media kanalen, wie kijkt er met jullie mee?
  • Gebruik je zakelijke e-mail niet als chat. Wie weet kijkt technisch beheer met je mee.
  • Zorg ervoor dat collega’s jullie blijven zien als twee verschillende individuen en stel je niet als stel op in discussies. Blijf ook met andere collega’s omgaan en zoek elkaar niet continu op tijdens bijvoorbeeld de lunch en bedrijfsfeesten.
  • Een relatie tussen een leidinggevende en ondergeschikte is in veel gevallen ondenkbaar. Vraag overplaatsing aan of overweeg toch op zoek te gaan naar een nieuwe uitdaging.
  • Houd je collega’s buiten eventuele onenigheden tussen jou en geliefde, de kans dat de collega’s dit meenemen in de samenwerking vanwege teveel achtergrondinformatie is aanwezig.
  • Bewaar de fysieke contacten voor buiten het werk, voetje vrijen tijdens een vergadering is echt niet professioneel.
  • Geniet vooral van elkaar, de liefde moet je blijven vieren. Wel graag na vijven! En vergeet niet dat wanneer je gaat trouwen je een flinke bankrekening moet hebben wanneer je het hele bedrijf uitnodigt op de grote dag.

Bron: Nu.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks de beste berichten over werk in je mailbox!