terug

Vakantiedagen opnemen is gezond!

Nederlanders hebben relatief veel wettelijke vakantiedagen te besteden, maar nemen ze niet allemaal op. Gemiddeld benutten Nederlanders 22 van de 25 betaalde vakantiedagen die ze krijgen van hun werkgever. Dit blijkt uit een jaarlijkse enquête van Expedia onder 9.237 mensen uit 25 relatief welvarende landen.

In de enquête werd bevraagd hoeveel vakantiedagen mensen opnamen van het in hun land wettelijk ingestelde aantal. Het gemiddeld aantal vakantiedagen in deze landen is 25, waarbij Europeanen er relatief veel hebben: vaak 25 of 30. In 12 van de 25 landen nemen werknemers hun vakantiedagen volledig op. Dat zijn vooral Europese landen. Dat heeft voornamelijk te maken met de ontwikkelde attitude in deze landen ten opzichte van vakantiedagen. In Europa is vakantie vaak een recht, terwijl in bijvoorbeeld Noord-Amerika en Aziatische landen vakantie gezien wordt als een “extraatje”. Zuid-Koreanen en Japanners hebben bijvoorbeeld relatief zeer weinig vakantiedagen, maar laten ook het grootste deel van hun vakantiedagen onbenut. Zuid-Koreanen gebruiken er 7 van de 10, Japanners maar 5 van de 13. Geldproblemen en drukte op het werk worden genoemd als oorzaken hiervoor.

Nederlanders bewust van belang van vakantie

Hoewel Nederlanders dus niet al hun wettelijke vakantiedagen benutten, zien zij wel sterk het belang van vakantie en laten zij zich door weinig factoren tegenhouden als het gaat om het opnemen van dagen. 74 procent van de Nederlanders geeft dan ook aan hun vakantie niet uit te stellen wegens drukte op het werk. Bovendien sluiten veel Nederlanders zich tijdens de opgenomen vakantiedagen ook af voor hun werk. Slechts 3 procent van de Nederlanders checkt nog voortdurend mail en voicemails als ze op vakantie zijn. 60 procent geeft aan dat zodra de vakantie begonnen is, dat zij het werk volledig achter zich kunnen laten.

Vakantiedagen opnemen is gezond

Ondanks drukte en een dalend consumentenvertrouwen sinds 2011 laten Nederlanders zich niet tegenhouden in het opnemen van vakantiedagen. Slechts 10 procent van de Nederlanders vindt dat ze zich geen vakantie kunnen veroorloven. Dat is een goed teken. Op vakantie gaan, of vakantie opnemen, is namelijk belangrijk om alles even achter je te kunnen laten. Mensen hebben een tijd weg van het werk nodig om te herstellen van de werkstress. Tijdens vakanties zijn mensen gezonder en ze voelen zich beter. Bovendien zijn mensen die niet op vakantie gaan vaker ziek en zouden zij eerder overlijden.

Maar wat zijn dan de belangrijkste elementen van een goede vakantie? Plezier beleven, ontspannen, het zelf kunnen indelen van tijd en mentaal daadwerkelijk afstand kunnen nemen van het werk. Dat zorgt ervoor dat jij uitgerust weer aan het werk kan en de werkstress beter aankunt.

Na jouw vakantie kun je mooi weer eens kijken hoe uitgerust je bent! Zin in een extra check? Doe dan de werkgeluktest.

Bronnen: Expedia, NU.nl, RTL Nieuws

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks de beste berichten over werk in je mailbox!