Ik val maar meteen met de deur in huis met tip 1: Deel iets persoonlijks. Dat is dé truc om harten te veroveren en bij mensen in het hoofd te blijven hangen. Een stukje van de echte jij met een scheutje emotie. Het maakt je sympathiek en dát is wat de gunfactor eigenlijk is.
Een sollicitatiegesprek is geen koud, afstandelijk gesprek. Tenminste, meestal niet. Het heeft natuurlijk een heel zakelijke kant want wat breng jij een organisatie? Wat lever je op? Je kunt ook niet zomaar alles delen, er zijn grenzen. Maar wat jij de organisatie brengt en wat jou speciaal maakt is ook een stuk persoonlijkheid. En met het laten zien van je persoonlijkheid en je enthousiasme krijg je de gunfactor, ook bij het solliciteren is dat de beste tip der tips die ik je kan geven.
Wat ga je delen?
Bedenk voor je gesprek wat je zou willen delen. Een goede insteek is om te bedenken waar jij nou echt blij van wordt. Een heel specifieke situatie die je als voorbeeld kunt noemen doet het goed. Iets waarbij je het enthousiasme op voelt komen. Wanneer je daarover vertelt zien mensen je enthousiasme vanzelf. Het zou helemaal perfect zijn als dit aansluit bij de functie waarop je solliciteert, al kun je er maar een bruggetje naar maken tijdens het gesprek.
Kijk nog eens naar de vacaturetekst. Kun je bruggetjes bedenken die daar raakvlakken mee hebben? En wat zijn jouw sterke kanten? Kun je een situatie bedenken waarin er een uit sprong en waar je nu nog enthousiast over bent? Heb je bijvoorbeeld een project succesvol afgerond waar best wat haken en ogen aan zaten, hoe voelde het toen het lukte? Welke kwaliteit van jou, passend bij de functie waarop je solliciteert, had je daarvoor nodig? Een out of the box oplossing die je bedacht hebt, een deadline die wonder boven wonder behaald is, of misschien heb je in je privéleven wel een mooi voorbeeld.
Je hoeft het niet alleen te doen
Positieve dingen over jezelf “vinden” kan lastig zijn. Je hoeft het ook echt niet alleen te doen. Vraag een (oud) collega eens of die iets te binnen schiet. Pak er een kop koffie bij en klets eens over jullie tijd als collega’s. Wat heb je samen meegemaakt?
Het kan een hele kluif zijn om tot iets concreets te komen maar zodra je het hebt, raak je het niet meer kwijt. Je bent weer herinnerd aan dat gevoel van toen en kunt er gegarandeerd weer vol enthousiasme over vertellen in een sollicitatiegesprek.
Nog 4 korte tips voor de gunfactor
De grootste tip, die de meeste voorbereiding kost, heb je nu gehad. Maar je kunt nog meer doen voor de gunfactor bij solliciteren.
Toon oprechte interesse in je gesprekspartner(s) en de organisatie. Zorg dat je goed ingelezen bent en een paar vragen of complimenten over de organisatie voorbereid hebt. Zo laat je jouw interesse zien. Overdrijf het niet, leg het er niet te dik bovenop. Hou het oprecht.
Luister aandachtig. Voor een goed gesprek is het nodig dat je met je volle aandacht luistert. Twijfel je of je iets goed begrijpt? Vraag het dan, daar is echt niets mis mee.
Zet bewust lichaamstaal in. Natuurlijk ben je zenuwachtig maar zet die vriendelijke glimlach op je gezicht en je komt meteen sympathiek over.
Bedank. Een inkoppertje maar bedank je gesprekspartners voor hun tijd. Dit toont dat je waardering uit kunt spreken. En wie wordt er nou niet blij van een ‘dankjewel’?
Klaar voor een "talentenjacht”? Kijk dan eens tussen onze vacatures! Wie weet kun je al snel aan de slag met deze tips voor de gunfactor bij solliciteren.