terug

Maak je werkdag geweldig!

Elke dag lijkt hetzelfde… Je staat op, ontbijt en gaat naar kantoor. Je werkt 8 uur en gaat weer naar huis. Aan het einde van de vrijdag breekt het weekend aan en maandag begint de cirkel opnieuw. Is voor jou elke werkdag hetzelfde? En wil je uit die sleur komen? Met wat kleine aanpassingen haal je meer plezier uit je werk. Ik geef je graag een aantal tips om je werkdag een stuk leuker en positiever te maken!

Start je dag met nuttige taken

Start jij de dag door direct je e-mail te checken? Niet doen! “When hunting for an elephant do not get distracted by chasing rabbits”, zegt psycholoog Elke Geraerts. “We beginnen onze dag met konijnen najagen en schuiven de olifant voor ons uit. Maar daar ben je veel te intelligent voor. Heb het lef om morgen je dag anders te beginnen. Schrijf die olifanten op, jaag ze na en je zult zien dat het zo’n voldaan gevoel oplevert dat je de konijnen ook veel efficiënter afhandelt.”

Even helemaal niks doen op je werk!

Productief worden door niets te doen. Klinkt apart? Toch zorgt regelmatig rust nemen juist voor een hogere productiviteit. Fika is een sociaal gebruik in Zweden en Finland waarbij het werk wordt onderbroken door bij elkaar te komen en lekker samen een kop thee of koffie te drinken en iets te eten. Dus zit je er even doorheen of wil je achter je scherm vandaan? Neem dan op twee vaste momenten een fika en klets gezellig bij met je collega’s.

Aardig zijn voor je collega’s

Vriendelijk en aardig zijn zorgt voor een positief gevoel. Aardige mensen worden gewaardeerd en maken gemakkelijker verbinding met anderen. Aardig zijn voor je collega’s zorgt ook voor minder stress. Geef je collega’s eens een compliment, haal een kop thee of koffie of laat een aardige notitie achter op het bureau.

Vergader buiten

Is het mooi weer? Ga dan lekker buiten vergaderen! Van twintig minuten frisse lucht wordt je een stuk blijer en fitter. En als extra bonus neemt je hersenactiviteit toe, waardoor je beter verbanden kunt leggen, creatiever gaat denken en je sneller en beter informatie kan verwerken en opslaan. De volgende keer dat je collega voorstelt om in een saaie vergaderruimte op een oncomfortabele stoel te zitten, stel jij voor om productief te overleggen in de buitenlucht.

Maak van je werkplek een fijne werkplek

Kijk eens naar je werkplek. Ziet het er netjes uit en word je er blij van? Zo niet, doe er dan wat aan en zorg dat je energie krijgt van je werkplek. Wist je bijvoorbeeld dat planten een grote invloed hebben op je welzijn en concentratievermogen? Of dat kleuren je gemoedstoestand positief kunnen beïnvloeden? Zo is blauw de kleur van concentratie, met groen haal je de natuur naar binnen en oranje is de kleur van positiviteit. Maak je bureau en werkomgeving gezellig met enkele leuke plantjes, persoonlijke foto’s of een grappige kalender.

Schrijf iets positiefs op

Schrijf aan het eind van de dag 3 positieve punten op. Waar ben je trots op? Wat heb je bereikt? Heb je een collega of een klant geholpen? Studies hebben aangetoond dat dankbaarheid tonen echt werkt! Ben je hier te nuchter voor? Probeer het dan in ieder geval een weekje en kijk of het voor jou werkt. Je dag op het werk positief eindigen, zorgt ervoor dat je gelukkiger aan je avond begint.

Blijf lachen

Neem een positieve houding aan en lach vooral op je werk. Lachen en plezier hebben op je werk, is niet alleen leuk, maar het werkt ook stress verlagend. Je voelt je beter als je lacht en het komt de sfeer op de werkvoer te goede.

Haal iets lekkers

Neem je favoriete (gezonde) snacks mee naar kantoor voor jezelf én je collega’s. Denk aan je favoriete fruitsoort, een zakje verse noten, een lekkere (zelfgemaakte) cake of je favoriete thee. Neem ook echt de tijd om het op te eten en ga vooral niet achter je scherm zitten. Trakteer bijvoorbeeld tijdens de fika!

Zorg voor leuke muziek

Ga luisteren naar je favoriete nummer van dit moment. Zet het foute uur op of laat collega’s om en om een verzoekje bij je indienen. Niets is leuker dan samen met je collega’s meezingen op muziek.

Maak je werkdag geweldig met een nieuwe uitdaging bij Driessen. Bekijk alle vacatures en wie weet ga jij binnenkort ook met plezier naar je werk.

Bronnen: Famme, NRC, Jobsome, Ambius en ZZP servicedesk

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks de beste berichten over werk in je mailbox!